Οι ελπίδες ότι μια θεραπεία για τη νόσο Πάρκινσον βρίσκεται στον ορίζοντα έχουν αναπτερωθεί, μετά από έρευνα που πρότεινε ότι ορισμένα κοινά και ευρέως χρησιμοποιούμενα εμβόλια προστατεύουν από την ανίατη ασθένεια.
Περίπου 25.000 άνθρωποι στην Ελλάδα πάσχουν από Πάρκινσον, μια νευροεκφυλιστική πάθηση που προκαλεί πόνο, τρέμουλο στα άκρα και δυσκολίες στην κίνηση.
Πάρκινσον: Το συμπλήρωμα που μπορεί να λειτουργήσει ως πιθανή θεραπεία για τη νόσο
Το εμβόλιο κατά του τετάνου μπορεί να προστατεύει από τη νόσο Πάρκινσον
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, λοιπόν, τα άτομα που εμβολιάστηκαν πρόσφατα κατά του τετάνου μετά από λοιμώδες τραύμα βρέθηκαν να έχουν τις μισές πιθανότητες να διαγνωστούν με την πάθηση. Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι τα βακτήρια του τετάνου είναι υπεύθυνα για την επίθεση στο νευρικό σύστημα των πασχόντων από τη νόσο.
Τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα ευρέως διαθέσιμα εμβόλια κατά του τετάνου θα μπορούσαν να προλάβουν ή να θεραπεύσουν τη νόσο, η οποία συνήθως επηρεάζει ηλικιωμένους και προκαλείται από τον θάνατο ενός υποσυνόλου εγκεφαλικών κυττάρων που ελέγχουν την κίνηση.
Το πώς τα βακτήρια του τετάνου επιτίθενται σε αυτά τα κύτταρα είναι άγνωστο, αλλά οι ερευνητές εικάζουν ότι μπορεί να έχουν πρόσβαση στον εγκέφαλο μέσω των νευρικών κυττάρων στη μύτη. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αρχεία ενός μεγάλου παρόχου υγείας στο Ισραήλ για να δουν εάν οποιοδήποτε είδος εμβολίου που χορηγήθηκε στην ενήλικη ζωή αύξησε ή μείωσε τον κίνδυνο της νόσου Πάρκινσον.
Πώς διεξήχθη η μελέτη για το αντιτετανικό εμβόλιο και τη νόσο Πάρκινσον
Εξέτασαν 1.500 άτομα που είχαν διαγνωστεί μεταξύ 45 και 75 ετών και τους συνέκριναν με μια ομάδα ελέγχου -πέντε φορές μεγαλύτερη- με μη πάσχοντες που επιλέχθηκαν να έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτούς με τη νόσο. Διαπίστωσαν ότι το 1,6% των ατόμων με τη νόσο είχαν λάβει το εμβόλιο κατά του τετάνου πριν από τη διάγνωσή τους, σε σύγκριση με το 3,2% αυτών που δεν είχαν.
Πάρκινσον: Το σημάδι στο χειρόγραφό σας που μπορεί να αποκαλύψει αν πάσχετε
Το προστατευτικό αποτέλεσμα ήταν επίσης μεγαλύτερο σε άτομα που είχαν κάνει το εμβόλιο πιο πρόσφατα, με κανέναν να μην αναπτύσσει τη νόσο μέσα σε δύο χρόνια από τον εμβολιασμό.
Ο Δρ. Ariel Israel, από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, είπε στο περιοδικό New Scientist: «Όσο πιο κοντά στην ημερομηνία του εμβολίου, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχουν τα άτομα να διαγνωστούν με τη νόσο Πάρκινσον».
Ποιοι κάνουν αντιτετανικό εμβόλιο και τι σημαίνει αυτό για τη θεραπεία του Πάρκινσον
Το εμβόλιο κατά του τετάνου χορηγείται σε ενήλικες εάν έχουν πληγή μολυσμένη με χώμα, κόπρανα ή σάλιο, καθώς το βακτήριο που προκαλεί τον τέτανο, το Clostridium tetani, μπορεί να βρεθεί σε αυτά τα στοιχεία.
Το C. tetani μπορεί να ζήσει ακίνδυνα στο ανθρώπινο έντερο και ο Δρ. Israel εικάζει ότι η νόσος Πάρκινσον μπορεί να εμφανιστεί εάν με κάποιο τρόπο μεταφερθεί στη μύτη, όπου τυχόν τοξίνες που απελευθερώνονται θα μπορούσαν να ταξιδέψουν στα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο.
«Γνωρίζουμε ότι αυτή η τοξίνη μπορεί να ταξιδέψει κατά μήκος των νευρώνων. Δεν νομίζω ότι η απλή παρουσία του Clostridium tetani κάπου στο μικροβίωμα είναι αρκετή για να προκαλέσει τη νόσο. Όμως, πιθανώς να υπάρχουν κάποιοι άλλοι παράγοντες, όπως γενετικοί , που κάνουν μερικούς ανθρώπους να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στη ζημιά που προκαλεί η τοξίνη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
«Τα ευρήματα εγείρουν την ενδιαφέρουσα πιθανότητα ότι οι εμβολιασμοί κατά του τετάνου θα μπορούσαν να προσφέρουν προστασία από την ανάπτυξη της νόσου Πάρκινσον και μπορεί ακόμη και να επιβραδύνουν την εξέλιξη της πάθησης», λέει με τη σειρά της η Claire Bale, αναπληρώτρια διευθύντρια έρευνας στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Parkinson’s UK και καταλήγει:
«Καθώς αυτό είναι κάτι που δεν μπορούν να κάνουν οι τρέχουσες θεραπείες, αυτό θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό εάν πραγματοποιηθεί».
Από την πλευρά του, ο Roger Barker από το Πανεπιστήμιο του Cambridge τόνισε ότι η ανάλυση εξέτασε πολύ μικρό αριθμό ατόμων κατά τη σύγκριση όσων έκαναν το εμβόλιο τους σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα πριν αναπτύξουν τη νόσο Πάρκινσον. «Αυτό καθιστά δύσκολο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Αλλά νομίζω ότι είναι ενδιαφέρον και αξίζει να το δούμε σε άλλους πληθυσμούς».