Όπως πολλές γυναίκες, η Bethany Dobson μεγάλωσε βλέποντας τη μητέρα και τη γιαγιά της να ακολουθούν συνεχώς διάφορες μοντέρνες δίαιτες. Για πολύ καιρό, πίστευε ότι έπρεπε να κάνει το ίδιο.
Αλλά μόνο όταν έμαθε για τις θερμίδες, τις μακροεντολές (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπος) και την κατανάλωση της σωστής ποσότητας από το καθένα, συνειδητοποίησε ότι οι μοντέρνες δίαιτες είναι αναποτελεσματικές μακροπρόθεσμα και δυνητικά επιβλαβείς.
Αδυνάτισμα: 8 υδατάνθρακες που πρέπει να τρώτε κάθε εβδομάδα – Βοηθούν στην απώλεια βάρους
Έκανε αυτά τα μαθήματα πράξη και με δύο αλλαγές στον τρόπο ζωής κατάφερε να χάσει 20 κιλά μέσα σε λίγους μήνες: να κάνει πιο ελαφριές εκδοχές των αγαπημένων της φαγητών και να τρώει τέσσερα γεύματα την ημέρα αντί για τρία. Τώρα ως διαδικτυακή προπονήτρια απώλειας λίπους και personal trainer, βοηθά και άλλους να χάσουν βάρος υγιεινά και βιώσιμα.
«Είχα εμμονή με το γεγονός ότι μπορείς να φας ό,τι θέλεις κατά μία έννοια, αλλά εφόσον είναι φιλικό προς τις μακροεντολές και προφανώς χρησιμοποιεί καλύτερα συστατικά, μπορεί να είναι κατάλληλο για απώλεια λίπους», είπε η 22χρονη Dobson στο Business Insider.
Πώς εγκατέλειψε τις μοντέρνες δίαιτες
Ως παιδί, η Dobson είπε ότι ήταν «λίγο πιο παχουλή» από άλλα παιδιά στο σχολείο. Ως έφηβη πίστευε ότι έπρεπε να ακολουθήσει περιοριστικές δίαιτες με βαρετά γεύματα και να κάνει υπερβολική καρδιαγγειακή άσκηση για να χάσει βάρος, και άρχισε να κάνει προπονήσεις και τρέξιμο παρόλο που δεν της άρεσε. Όταν ήταν γύρω στα 17, άρχισε να πηγαίνει σε πάρτι, να πίνει και να τρώει λιπαρό φαγητό, που σημαίνει ότι δεν έχασε ποτέ το βάρος που ήθελε.
Τα πράγματα άλλαξαν όταν γύρω στα 18, ο νέος της σύντροφος της μύησε σε μεθόδους προπόνησης με βάρη και υγιεινών μεθόδων απώλειας λίπους. Η κοπέλα πέρασε από το να πιστεύει ότι υπάρχουν «καλές» τροφές και «κακές» τροφές που προκαλούν αύξηση βάρους στο να μάθει ότι η συνολική πρόσληψη θερμίδων είναι αυτή που καθορίζει αν θα χάσει, θα κερδίσει ή θα διατηρήσει το βάρος της.
Άρχισε σταδιακά να πηγαίνει σε λιγότερα πάρτι και προσπάθησε να χάσει λίπος μετρώντας τις θερμίδες της ενώ έτρωγε θρεπτικά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένης άφθονης πρωτεΐνης, για να διασφαλίσει ότι είχε ένα ήπιο έλλειμμα θερμίδων. Η πρωτεΐνη τη βοηθούσε να αισθάνεται χορτάτη και να κρατήσει τους μύες της.
«Ήταν η πρώτη μου φορά που έχανα λίπος χωρίς να κάνω μια δίαιτα όπου λιμοκτονώ και κόβω το φαγητό», είπε η ίδια. Ένα μεγάλο μέρος της προσπάθειάς της ήταν να φτιάχνει πιο ελαφριές εκδοχές των αγαπημένων της φαγητών, όπως ζυμαρικά, κεσαντίλιες και μπισκότα.
Άρχισε να φτιάχνει εκδοχές με χαμηλότερες θερμίδες από τα αγαπημένα της γεύματα
Η Dobson ένιωθε έντονα ότι δεν ήθελε να αισθάνεται πολύ περιορισμένη ή στερημένη όταν έχανε βάρος. «Το φαγητό είναι ένα τεράστιο κομμάτι της ζωής μου και δεν νομίζω ότι ακόμα κι αν χάνεις λίπος, δεν πρέπει να τρως μόνο κοτόπουλο και ρύζι», είπε, περιγράφοντας ένα βασικό γεύμα του «γυμναστηρίου».
«Η απώλεια λίπους δεν είναι μόνο διατροφή. Και πάντα μου αρέσει να λέω στους ανθρώπους ότι αν εστιάσετε μόνο στη διατροφή όταν πρόκειται για απώλεια λίπους, δεν πρόκειται να πάτε πολύ μακριά γιατί η νοοτροπία σας έχει τεράστια συμβολή σε αυτό», εξήγησε.
Σύντομα συνειδητοποίησε ότι η υγεία και η φυσική κατάσταση ήταν το πάθος της και εκπαιδεύτηκε ως personal trainer. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, άρχισε να δημοσιεύει τις δικές της συνταγές με λιγότερες θερμίδες και υψηλότερη πρωτεΐνη στο Instagram. Οι ακόλουθοί της αυξήθηκαν γρήγορα (έχει πλέον 689.000) και ξεκίνησε τη δική της εταιρεία προπονώντας άλλους σε θέματα φυσικής κατάστασης, διατροφής, νοοτροπίας και υπευθυνότητας.
5 υγιεινά σνακ που βοηθούν στο αδυνάτισμα
«Άλλαξα από το να κάνω απλώς cardio και δίαιτα, στο να χάνω πραγματικά λίπος με τον σωστό τρόπο και να προπονούμαι για να χτίσω σωστά τους μύες», είπε η Dobson.
Η κατανάλωση τεσσάρων γευμάτων την ημέρα βοήθησε στη διατήρηση του ελλείμματος θερμίδων
Η Dobson άρχισε επίσης να τρώει τέσσερα γεύματα την ημέρα αντί για τρία, κάτι που την βοήθησε να διατηρήσει το έλλειμμα θερμίδων της. Αυτή είναι μια προσέγγιση που συνιστά η ίδια στους πελάτες της, επειδή μπορεί να βοηθήσει να κρατήσουν την πείνα μακριά και να τους αποτρέψει από το να επιλέξουν λιγότερο θρεπτικά σνακ με πολλές θερμίδες.
Σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ, έλλειμμα θερμίδων σημαίνει ότι τρώτε λιγότερες θερμίδες από αυτές που καίτε. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν έλλειμμα θερμίδων για να χάσουν βάρος και να διατηρήσουν την απώλεια βάρους.
Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να έχετε ένα απογευματινό σνακ με wrap ολικής αλέσεως με κοτόπουλο και λαχανικά με περίπου 300 θερμίδες που θα σας κρατήσει χορτάτους και ικανοποιημένους.
«Ο εγκέφαλός σας καταγράφει ότι τρώτε πραγματικά ένα γεύμα αντί να τσιμπολογάτε όλη την ώρα. Τότε απομακρύνεστε από αυτό νιώθοντας ικανοποιημένοι», είπε η Dobson.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε ποτέ να τρώτε λιγότερο θρεπτικά τρόφιμα που απολαμβάνετε -οι διαιτολόγοι δεν συνιστούν να κόψετε τα τρόφιμα επειδή αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγία -αλλά ο περιορισμός τους μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας.