Ο ΠΟΥ καθιέρωσε την 7η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων προκειμένου να επιστήσει την προσοχή των πολιτών. Τα 5 κλειδιά για την ασφάλεια τροφίμων.
Διαβάζετε για ανάκληση τροφίμων και αναρωτιέστε τι πρέπει να κάνετε; Γνωρίζετε πώς να διατηρείτε τα τρόφιμα ασφαλή μετά από καταστροφή ή έκτακτη ανάγκη; Έχετε διακοπή ρεύματος και όλα τα τρόφιμα στο ψυγείο έχουν ξεπαγώσει. Αναρωτιέστε αν μπορείτε ακόμα να το φάτε;
- Κάθε μέρα, κατά μέσο όρο, 1.600.000 άνθρωποι αρρωσταίνουν λόγω μη ασφαλών τροφίμων, μολυσμένων με βακτήρια, ιούς, παράσιτα ή χημικές ουσίες
- Ένας στους δέκα ανθρώπους παγκοσμίως αρρωσταίνει από μολυσμένα τρόφιμα κάθε χρόνο
- Πάνω από 200 ασθένειες προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων
- Το 40% των τροφιμογενών ασθενειών φέρουν παιδιά κάτω των 5 ετών
Τα στοιχεία δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων που εορτάζεται στις 7 Ιουνίου, προκειμένου να επιστήσει την προσοχή των πολιτών στη σημασία της ασφάλειας τροφίμων.
Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων το 2018 για να ευαισθητοποιήσει σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων. Η εκστρατεία πραγματοποιείται από κοινού από τον ΠΟΥ και τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).
Τα περιστατικά ασφάλειας τροφίμων είναι καταστάσεις όπου υπάρχει δυνητικός ή επιβεβαιωμένος κίνδυνος για την υγεία που σχετίζεται με την κατανάλωση τροφίμων. Ένα περιστατικό με τρόφιμα μπορεί να συμβεί, για παράδειγμα, λόγω ανεπαρκών ελέγχων, απάτης με τρόφιμα ή φυσικών γεγονότων.
Ενώ η ετοιμότητα για τη διαχείριση περιστατικών ασφάλειας τροφίμων απαιτεί εντατικές προσπάθειες από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τις αρχές ασφάλειας τροφίμων, τους αγρότες και τους υπεύθυνους επιχειρήσεων τροφίμων, οι καταναλωτές μπορούν επίσης να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο, τονίζει ο ΠΟΥ.
Τα πέντε κλειδιά του ΠΟΥ για ασφαλέστερα τρόφιμα
- Διατηρούμε τα χέρια, τα σκεύη και τις επιφάνειες χειρισμού τροφίμων καθαρές
- Διατηρούμε χωριστά τα μαγειρεμένα ή έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα (π.χ. σαλάτες) από τα ωμά
- Μαγειρεύουμε καλά το φαγητό μας
- Διατηρούμε τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες
- Χρησιμοποιούμε ασφαλές νερό και πρώτες ύλες
Διεθνές Δίκτυο Αρχών για την Ασφάλεια των Τροφίμων (INFOSAN)
Τα περιστατικά ασφάλειας των τροφίμων που απαιτούν παρέμβαση για την προστασία της υγείας των καταναλωτών μπορεί να ποικίλλουν από μικρά γεγονότα έως μεγάλες κρίσεις. Μια ολοένα και πιο διασυνδεδεμένη παγκόσμια προσφορά τροφίμων σημαίνει ότι οι κίνδυνοι που ενέχουν τα μη ασφαλή τρόφιμα έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν γρήγορα από τοπικό πρόβλημα σε διεθνή έκτακτη ανάγκη, σημειώνει ο ΠΟΥ.
Το 2004, ο FAO και ο ΠΟΥ δημιούργησαν από κοινού το INFOSAN , ένα παγκόσμιο δίκτυο εθνικών αρχών για την ασφάλεια των τροφίμων, για να διευκολύνουν την ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών διασυνοριακά και μεταξύ των μελών, καταγράφοντας εκατοντάδες περιστατικά ασφάλειας τροφίμων κάθε χρόνο.