Μία τροφή που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα και αποτελεί μία εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή σας. Προσθέτει γεύση σε διαφορετικές συνταγές και έχει πολλά οφέλη για την υγεία.
Η υπερτροφή που προσδίδει μία αλμυρή γεύση στα γεύματα χωρίς να προσθέτει πολλά λιπαρά, θερμίδες ή νάτριο. Αλλά τα οφέλη για την υγεία δεν σταματούν εδώ. Οι ερευνητές συνεχίζουν να αποκαλύπτουν πώς η συγκεκριμένη τροφή μπορεί να αποτρέψει χρόνιες ασθένειες και να βελτιώσει την καθημερινή σας υγεία.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύει από καρκίνο και κάνει καλό στη μνήμη σας και στο έντερο. Η υπερτροφή αυτή είναι τα μανιτάρια.
Τα 6 οφέλη των μανιταριών για την υγεία:
- Προστατεύουν από καρκίνο
- Μειώνουν την πρόσληψη νατρίου
- Μειώνουν τη χοληστερόλη
- Προστατεύουν την υγεία του εγκεφάλου
- Είναι πλούσια πηγή βιταμίνης D
- Κάνουν καλό στο έντερο
1. Προστατεύουν από καρκίνο
Μια ανασκόπηση 17 μελετών για τον καρκίνο από το 1966 έως το 2020 δείχνει ότι η κατανάλωση μόλις 18 γραμμαρίων μανιταριών (που ισοδυναμεί με δύο μέτρια μανιτάρια) την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου έως και 45%. Τα μανιτάρια αποτελούν ισχυρή πηγή εργοθειονίνης, ενός αμινοξέος και αντιοξειδωτικού που προλαμβάνει ή επιβραδύνει την κυτταρική βλάβη και προστατεύει από καρκίνο.
2. Μειώνουν την πρόσληψη νατρίου
Το νάτριο και η υψηλή αρτηριακή πίεση πάνε μαζί. Το νάτριο αναγκάζει το σώμα να κατακρατά περίσσεια υγρών, γεγονός που μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Για να μειώσετε την πρόσληψη νατρίου, σκεφτείτε να προσθέσετε μανιτάρια στα γεύματά σας.
Τα μανιτάρια έχουν φυσικά χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο – ένα ολόκληρο φλιτζάνι λευκά μανιτάρια έχει μόλις πέντε χιλιοστόγραμμα νατρίου. Προσφέρουν αλμυρή γεύση που μειώνει την ανάγκη για προσθήκη αλατιού για να διατηρήσετε την αρτηριακή σας πίεση σε χαμηλά επίπεδα. Μια μελέτη από το Culinary Institute of American δείχνει ότι η αντικατάσταση του μισού κρέατος με μανιτάρια σε μια παραδοσιακή συνταγή με μοσχαρίσιο κιμά μπορεί να διατηρήσει τη γεύση, ενώ μειώνει την πρόσληψη νατρίου κατά 25%.
3. Μειώνουν τη χοληστερόλη
Τα μανιτάρια αποτελούν εξαιρετικό υποκατάστατο του κόκκινου κρέατος, ενώ ελαχιστοποιούν τις θερμίδες, τα λιπαρά και τη χοληστερόλη. Έρευνες δείχνουν ότι τα μανιτάρια βοηθούν στη διατήρηση των επιπέδων χοληστερόλης σε χαμηλά επίπεδα. Περιέχουν ενώσεις που αναστέλλουν την παραγωγή χοληστερόλης, εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης και μειώνουν τη συνολική ποσότητα χοληστερόλης στο αίμα σας.
4. Προστατεύουν την υγεία του εγκεφάλου
Οι ερευνητές μελετούν τις επιδράσεις της κατανάλωσης μανιταριών στην ήπια γνωστική εξασθένιση (MCI). Η MCI προκαλεί δυσκολίες στη μνήμη και τη γλώσσα και αποτελεί συχνά πρόδρομο της νόσου Αλτσχάιμερ.
Σε μια μελέτη στη Σιγκαπούρη, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν περισσότερα από δύο φλιτζάνια μανιτάρια την εβδομάδα είχαν 50% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης MCI. Ακόμη και εκείνοι που έτρωγαν μόνο ένα φλιτζάνι είδαν κάποιο όφελος.
5. Είναι πλούσια πηγή βιταμίνης D
Η βιταμίνη D βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει το ασβέστιο για να διατηρήσει και να χτίσει ισχυρά οστά. Πολλοί άνθρωποι βασίζονται στα συμπληρώματα ή στον ήλιο για να πάρουν βιταμίνη D, αλλά αν θέλετε να πάρετε αυτό το θρεπτικό συστατικό μέσω της διατροφής σας, τα μανιτάρια μπορεί να είναι η απάντηση.
Όπως και οι άνθρωποι, ορισμένα μανιτάρια που εκτίθενται σε υπεριώδη ακτινοβολία ή στο φως του ήλιου μπορούν να αυξήσουν τις ποσότητες βιταμίνης D. Για να λάβετε τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα, κόψτε σε φέτες τρία μανιτάρια, εκθέστε τα στο φως του ήλιου για τουλάχιστον 15 λεπτά και απολαύστε τα.
6. Κάνουν καλό στο έντερο
Το μικροβίωμα στο έντερό σας φιλοξενεί οργανισμούς και βακτήρια που παίζουν μεγάλο ρόλο στην υγεία και τη διάθεσή σας. Ένας τρόπος για να διατηρήσετε το έντερό σας υγιές είναι να διεγείρετε την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων σε αυτόν τον χώρο με τη χρήση πρεβιοτικών, όπως τα μανιτάρια.
Έρευνες δείχνουν ότι οι πολυσακχαρίτες των μανιταριών, ο πιο άφθονος υδατάνθρακας, διεγείρουν την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων. Ενώ πολλές τροφές διασπώνται με το οξύ του στομάχου, οι πολυσακχαρίτες που βρίσκονται στα μανιτάρια περνούν αναλλοίωτοι από το στομάχι και μπορούν να φτάσουν στο παχύ έντερο για να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη βακτηρίων εκεί.
7. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα
Τα μανιτάρια περιέχουν μακροθρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.Το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα ωφεληθεί από τα θρεπτικά συστατικά των μανιταριών:
Σελήνιο, το οποίο βοηθά το σώμα σας να παράγει αντιοξειδωτικά ένζυμα για την πρόληψη της κυτταρικής βλάβης.
Βιταμίνη D, η οποία βοηθά στην ανάπτυξη των κυττάρων, ενισχύει την ανοσοποιητική λειτουργία και μειώνει τις φλεγμονές.
Βιταμίνη Β6, η οποία βοηθά το σώμα σας να σχηματίσει ερυθρά αιμοσφαίρια, πρωτεΐνες και DNA.