Ποια φάρμακα για τη χοληστερόλη μπορεί να προκαλέσουν διαβήτη βάσει μελέτης;

παρακεταμόλη

Η υψηλή χοληστερόλη είναι επικίνδυνη για την υγεία σας. Η κακή χοληστερόλη μπορεί να σας προκαλέσει έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο. Αλλά τα φάρμακα για τη χοληστερόλη είναι ασφαλή για την υγεία σας; Τι πρέπει να προσέξετε.

Όταν έχετε υψηλές τιμές χοληστερόλης στο αίμα, ο ιατρός σας συνταγογραφεί μία στατίνη για να τις ρίξετε και να προστατεύσετε την υγεία σας. Η στατίνη, σύμφωνα με τους ιατρούς, μειώνει την κακή χοληστερόλη σας και μειώνει τον κίνδυνο σχηματισμού πλάκας στις αρτηρίες σας, η οποία μπορεί να προκαλέσει στεφανιαία νόσο, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Οι στατίνες, όμως, είναι ασφαλείς; Γιατί υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αύξηση κινδύνου εμφάνισης διαβήτη.

Οι ιατροί λένε ότι αυτό είναι σπάνιο, αλλά σίγουρα, τα σάκχαρα στο αίμα μπορεί να ανέβουν λίγο με τις στατίνες. Αλλά αν έχετε ήδη προδιαβήτη έχετε ήδη αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου.

Αν και σίγουρα οι ιατροί δεν θέλουν να σας οδηγήσουν στο διαβήτη, τονίζουν ότι αν έχετε υψηλή χοληστερόλη και δεν τη μειώνετε, αυξάνετε τον κίνδυνο να πάθετε σε 10 χρόνια μία καρδιακή προσβολή κατά 13%. Ο κίνδυνος αυτός, όμως, θα μειωθεί σημαντικά εάν ξεκινήσετε το φάρμακο. Και όσο περισσότερο καιρό παίρνετε τη στατίνη, τόσο το καλύτερο.

Στο διαδίκτυο βέβαια κυκλοφορούν διάφορες ειδήσεις, κάποιες είναι αληθινές, κάποιες όχι. Αν αναζητήσετε στο διαδίκτυο, τις επιπλοκές της στατίνης θα βρείτε άπειρες. Άρθρα γράφουν ότι οι στατίνες προκαλούν μυϊκά προβλήματα, προκαλούν αύξηση βάρους και πολλά άλλα.

Πάντως, εδώ αξίζει να αναφέρουμε, ότι πολλοί καρδιολόγοι παίρνουν ήδη στατίνη. Νομίζετε ότι αυτοί θέλουν να βάλουν σε κίνδυνο την υγεία τους;

Για να λάβετε την απάντηση, διαβάστε τι έδειξε μια μεγάλη ανάλυση σχετικά με τις στατίνες η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό The Lancet.

Τι έδειξε η ανάλυση για τα φάρμακα για τη χοληστερόλη και τον διαβήτη

Οι ασθενείς που λαμβάνουν υψηλές δόσεις στατινών έχουν περίπου 1% υψηλότερο κίνδυνο ετησίως να εμφανίσουν διαβήτη.

Θα πρέπει επομένως να εγκαταλείψουμε τις στατίνες; Φυσικά όχι.

Ο διαβήτης είναι μια συχνή χρόνια ασθένεια που αυξάνει τον κίνδυνο διαφόρων σοβαρών επιπλοκών για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών επεισοδίων, και διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες. Επομένως, θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη ότι το όφελος που έχει η θεραπεία με στατίνες.

Επίσης, ο κίνδυνος καρδιαγγειακών συνεπειών αυξάνεται προοδευτικά όσο αυξάνονται τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, ακόμη και κάτω από το διαγνωστικό όριο του διαβήτη. Επομένως, κάθε αύξηση των σακχάρων στο αίμα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Αλλά ειδικά για τα άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, ή για εκείνους που ήδη πάσχουν από αυτήν, έχει διαπιστωθεί ότι τα οφέλη των στατινών υπερτερούν των κινδύνων.

Οποιαδήποτε αύξηση του σακχάρου στο αίμα ενσωματώνεται στα τελικά αποτελέσματα, τα οποία δείχνουν ότι τα άτομα υψηλού κινδύνου που λαμβάνουν στατίνες μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου μέχρι και 40%. Οπότε τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η θεραπεία με στατίνες αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης νεοεμφανιζόμενου διαβήτη κατά 10% για τις χαμηλής/μέτριας έντασης στατίνες.

Αλλά αυτός είναι ένας σχετικός κίνδυνος. Σύμφωνα με τις έρευνες, μόνο 1,3% των ατόμων που λαμβάνουν στατίνες χαμηλής έντασης αναπτύσσουν διαβήτη, έναντι 1,2% των ατόμων που λαμβάνουν εικονικό φάρμακο. Επομένως, ο πρόσθετος κίνδυνος που διατρέχετε με αυτά τα φάρμακα μπορεί να είναι τόσο χαμηλός όσο 0,1% πρόσθετη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη.

Η θεραπεία με στατίνες αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης νεοεμφανιζόμενου διαβήτη κατά 36% για τις στατίνες υψηλής έντασης. Αλλά και αυτός είναι ένας σχετικός κίνδυνος.

Ο απόλυτος κίνδυνος εδώ να αναπτύξουν διαβήτη ήταν το 4,8% των ατόμων που έπαιρναν στατίνες υψηλής έντασης έναντι 3,5% των ατόμων που έπαιρναν εικονικό φάρμακο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι στατίνες επιδεινώνουν ελαφρώς τα σάκχαρα αίματος συνολικά.

Στην ομάδα των στατινών χαμηλής/μέτριας έντασης, τα επίπεδα της HbA1c αυξήθηκαν μόνο κατά 0,06. Στην ομάδα στατίνης υψηλής έντασης τα επίπεδα HbA1c αυξήθηκαν κατά 0,08 μονάδες. Αυτό πραγματικά δεν είναι κλινικά σημαντικό.

Παρά αυτόν τον αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, τα καρδιαγγειακά οφέλη των στατινών σε άτομα υψηλού κινδύνου υπερτερούν σαφώς της μέτριας βλάβης των επιπέδων γλυκόζης.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της ολιστικής φροντίδας, της προώθησης στρατηγικών για την πρόληψη ή την καθυστέρηση του διαβήτη (όπως η απώλεια βάρους και η άσκηση) κατά τη συνταγογράφηση των στατινών και της επαγρύπνησης για ανεπιθύμητες ενέργειες ακόμη και με ευεργετικές θεραπείες.

Όπως πάντα, η δόση κάνει τη διαφορά. Είναι μια καλή υπενθύμιση για την εξατομίκευση της έντασης και της δοσολογίας των στατινών.

Τι συμπέραναν λοιπόν οι ερευνητές με αυτή τη μετα-ανάλυση; Θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τις στατίνες; Θα πρέπει να μην τις αρχίσουμε ποτέ;

Τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Οποιεσδήποτε θεωρητικές δυσμενείς επιδράσεις των στατινών στον καρδιαγγειακό κίνδυνο που μπορεί να προκύψουν από αυτές τις μικρές αυξήσεις της γλυκαιμίας έχουν ήδη ληφθεί υπόψη στη συνολική μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου που παρατηρείται με τη θεραπεία με στατίνες. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα οφέλη της θεραπείας με στατίνες υπερτερούν κατά πολύ των υπερβολικών κινδύνων του διαβήτη που σχετίζονται με τη μικρή αύξηση της γλυκαιμίας που προκαλούν.

Παραπομπές

  1. Effects of statin therapy on diagnoses of new-onset diabetes and worsening glycaemia in large-scale randomised blinded statin trials: an individual participant data meta-analysis
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top