Καρκινοπαθής που λαμβάνει φαρμακευτική κάνναβη μιλάει στο oloygeia.gr. 500 ασθενείς μέχρι σήμερα λαμβάνουν φαρμακευτική κάνναβη λέει η αναισθησιολόγος Ζηναΐς Κοντούλη.
Η Μαρία διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα πριν από 5 χρόνια. Πολέμησε και αντιμετώπισε τον καρκίνο αλλά υπέφερε από έντονους νευροπαθητικούς πόνους, ως αποτέλεσμα της χημειοθεραπείας. Έλαβε ευρεία γκάμα φαρμάκων, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
«Τα τελευταία 5 χρόνια, δεν μπόρεσα να περάσω μια νύχτα χωρίς πόνους και συνεχόμενες κράμπες στα πόδια. Ξυπνούσα από 5 έως 20 φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μπορείτε να φανταστείτε τι σημαίνει διακεκομμένος ύπνος κάθε βράδυ για χρόνια! Υπέφερα», αναφέρει στο oloygeia.gr.
Συνεχίζει: « Ο νευρολόγος μου ανακοίνωσε τότε ότι θα πρέπει να μάθω να ζω με αυτούς τους ανυπόφορους πόνους και τις κράμπες. Είπε ότι συνήθως μειώνονται ή και σταματούν 1-2 χρόνια μετά τη χημειοθεραπεία, αλλά σε ορισμένους ασθενής δεν φεύγουν ποτέ. Εγώ είμαι μια τέτοια ασθενής…»
Ελπίδα της η φαρμακευτική κάνναβη
Η Μαρία αφού ενημερώθηκε για τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της φαρμακευτικής κάνναβης ξεκίνησε τη χρήση της από την πρώτη εβδομάδα που κυκλοφόρησε «και τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά! Χρησιμοποιώ τον ατμοποιητή και τηρώ τις οδηγίες προετοιμασίας. Παίρνω την αγωγή γύρω στις 11 μ.μ. κάθε βράδυ. Το αποτέλεσμα; Από την πρώτη ημέρα μέχρι και σήμερα κοιμάμαι χωρίς να διακόπτεται ο ύπνος μου για περίπου 5-6 ώρες!! Τέλος οι αφόρητες κράμπες και ο αφόρητος πόνος! Βρήκα ανακούφιση και συνεχόμενο ύπνο, κάτι που δεν είχα για πέντε χρόνια».
Αναφορικά με τις παρενέργειες αναφέρει ότι με τον σωστό έλεγχο της δόσης δεν υπάρχει κάποιο θέμα που να την ανησυχεί.
Σχετικά με το κόστος σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή ο ΕΟΠΠΥ και η ιδιωτική ασφάλεια που έχει δεν καλύπτουν το κόστος όπως σε
άλλες χώρες, αλλά ελπίζει ότι αυτό θα αλλάξει σύντομα. «Ωστόσο, πραγματικά άλλαξε η ζωή μου για τα χρήματα που ξοδεύω και
εύχομαι να ήταν διαθέσιμη αυτή η αγωγή εδώ και χρόνια», καταλήγει.
500 ασθενείς έχουν λάβει μέχρι στιγμής φαρμακευτική κάνναβη
Ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα των γιατρών για ασθενείς με χρόνιο πόνο αποτελεί η θεραπεία με φαρμακευτική κάνναβη.
Μετά την νομιμοποίησή της στην Ελλάδα και την άδεια που έλαβε από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), στις 15 Φεβρουαρίου, ενεργοποιήθηκε και ειδικός κωδικός στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση της ΗΔΙΚΑ.
Μέχρι στιγμής, πάνω από 500 ασθενείς έχουν λάβει το φάρμακο αυτό στη χώρα μας, αναφέρει στο oloygeia.gr η αναισθησιολόγος Ζηναΐς Κοντούλη.
Τονίζει μάλιστα ότι ασθενείς με χρόνιο πόνο ζητούν να ενημερωθούν και ειδικά οι ογκολογικοί και εξηγεί τις προϋποθέσεις συναταγόγραφης.
Προς το παρόν η φαρμακευτική κάνναβη δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ, γίνονται όμως πολλές ενέργειες ώστε αυτό να αλλάξει, σημειώνει.
Διευκρινίζεται ότι τα κανναβινοειδή δεν ανήκουν στις θεραπείες πρώτης γραμμής και δεν χορηγούνται μετά από αίτημα του ασθενούς, αλλά μόνον εφόσον κρίνει ο γιατρός, ο οποίος θα αποφασίσει και τη δοσολογία.
«Ο χρόνιος πόνος είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο σύνδρομο το οποίο με όσα εργαλεία είχαμε μέχρι στιγμής τα χέρια μας έχουμε ακόμα 40% υπό θεραπευμένους ασθενείς. Η φαρμακευτική κάνναβη αποτελεί ένα ακόμα όπλο στη μάχη που δίνουμε η κλινικοί γιατροί με τον πόνο», τονίζει .
Ποιοι γιατροί συνταγογραφούν φαρμακευτική κάνναβη
Ειδικότητες που μπορούν να συνταγογραφήσουν φαρμακευτική κάνναβη είναι:
- οι παθολόγοι ογκολόγοι
- οι αναισθησιολόγοι
- τα ιατρεία πόνου
- οι νευρολόγοι
- οι ψυχίατροι.
Οι ενδείξεις για τη χορήγηση του φαρμάκου
Οι τέσσερις ενδείξεις για τις οποίες αυτό το φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην χώρα μας είναι ο χρόνιος πόνος ο οποίος έχει μέσα του και τον καρκινικό πόνο, η σπαστικότητα η οποία οφείλεται σε νευρολογικές ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ανθεκτική ναυτία και εμετός καθώς και η καχεξία η οποία δημιουργείται στους καρκινοπαθείς.
Μεγάλο το ενδιαφέρον των ασθενών
Οπως αναφέρει η Ζηναΐς Κοντούλη ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από καρκίνο και έχουν καρκινικό πόνο, ζητούν να ενημερωθούν για τη δράση της φαρμακευτικής κάνναβης. «Πιστεύω όμως ότι πολύ σύντομα κι εφόσον ενημερωθούν οι ασθενείς και οι γιατροί και άλλες ομάδες ασθενών για τα αποτελέσματα από την χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης, θα αναζητήσουν την θεραπεία αυτή σε εξειδικευμένα κέντρα».
Προς το παρόν η μόνη φαρμακοτεχνική μορφή που κυκλοφορεί είναι ο ξηρός άνθος ο οποίος ουσιαστικά εισπνέεται. Είναι ένα εισπνεόμενο φάρμακο και υπάρχει δοσομετρικό σχήμα πολύ αυστηρό που καθορίζεται από τον κλινικό γιατρό. Σύντομα, προσθέτει, θα κυκλοφορήσει και φαρμακευτική κάνναβη σε μορφή ελαίου.