Η θερμοκρασία ανεβαίνει, τα χαλιά τα βγάλατε, μαζέψατε τα χειμωνιάτικα ρούχα και κατεβάσατε τα καλοκαιρινά, οπότε είναι η καλύτερη στιγμή για να φρεσκάρετε όλο το σπίτι. Είναι η καλύτερη περίοδος για γενική καθαριότητα όλων των δωματίων του σπιτιού σας. Δείτε παρακάτω έναν πλήρη οδηγό με τις δουλειές που πρέπει να κάνετε αυτές τις μέρες.
Το ξεσκόνισμα των βιβλιοθηκών και όλων των βιβλίων, το πλύσιμο των κουρτινών, το πλύσιμο του καλού σερβίτσιου που έχετε στο μπουφέ, το καθάρισμα των ντουλαπιών της κουζίνας μέσα και έξω, το καθάρισμα πάνω από τα ντουλάπια, η απολύμανση κάθε επιφάνειας είναι δουλειές που δεν τις κάνετε κάθε μήνα. Είναι δουλειές που τις κάνετε κάθε άνοιξη (κάποιοι τις κάνουν και το φθινόπωρο).
Για να σας βοηθήσουμε συγκεντρώσαμε όλες τις εργασίες σε μια τακτοποιημένη λίστα, η οποία χωρίζεται με χρήσιμο τρόπο ανά δωμάτιο, ώστε να έχετε το απόλυτο εγχειρίδιο ανοιξιάτικου καθαρισμού σας. Μπορείτε να καθαρίσετε ένα-δύο δωμάτια την εβδομάδα και ολόκληρο το σπίτι θα είναι έτοιμο μέχρι να έρθει το καλοκαίρι. Βάλτε, λοιπόν, μουσική και σηκώστε τα μανίκια σας!
Ένας πλήρης οδηγός για τη γενική καθαριότητα του σπιτιού
Σε όλο το σπίτι
1. Χαλιά
Η πρώτη δουλειά που πρέπει να κάνετε είναι να μαζέψετε τα χαλιά σας. Βάλτε μία ηλεκτρική σκούπα να τα καθαρίσετε και στη συνέχεια τυλίξτε τα για να τα δώσετε για καθάρισμα.
2. Οροφές και τοίχοι
Σκουπίστε τα ταβάνια και τους τοίχους με μια καθαρή, στεγνή σφουγγαρίστρα μικροϊνών. Η φαρδιά κεφαλή της σφουγγαρίστρας απομακρύνει τους ιστούς αράχνης και τη σκόνη και το μακρύ κοντάρι σας βοηθά να φτάσετε σε κάθε γωνία και πίσω από τα έπιπλα. Αυτή η γρήγορη τεχνική είναι ιδανική για βαμμένους τοίχους αλλά και για ταπετσαρίες.
3. Παράθυρα και κουρτίνες
Κατεβάστε τις κουρτίνες για να τις πλύνετε είτε πλυντήριο στο ελαφρύ πρόγραμμα είτε στο καθαριστήριο, αν δεν μπαίνουν στο πλυντήριο. Παράλληλα καθαρίστε καλά τα τζάμια και τα παντζούρια, αλλά και τα κουρτινόξυλα που θα έχουν επάνω σίγουρα αρκετή σκόνη.
4. Φωτιστικά και ανεμιστήρες οροφής
Χρησιμοποιήστε ένα ξεσκονόπανο από μικροΐνες, δοκιμάστε το κόλπο με τις μαξιλαροθήκες ή χρησιμοποιήστε ένα φτερό για να καθαρίσετε όλα τα φωτιστικά και τους ανεμιστήρες οφοφής.
5. Φυτά εσωτερικού χώρου
Τα φύλλα των φυτών χρειάζονται επίσης λίγη φροντίδα. Χρησιμοποιήστε ένα υγρό πανί ή μια χαρτοπετσέτα για να σκουπίσετε τη σκόνη από τα φύλλα. Σκουπίστε και τη γλάστρα!
6. Δάπεδα
Εάν το δάπεδο είναι ιδιαίτερα βρώμικο, ξεκινήστε σκουπίζοντας με ηλεκτρική σκούπα για να απομακρύνετε τα ψίχουλα και τα υπολείμματα και, στη συνέχεια, σφουγγαρίστε. Ξεκινάτε πάντα το σφουγγάρισμα από την πιο απομακρυσμένη γωνία του δωματίου και προχωρήστε προς την πόρτα, ώστε να μην παγιδευτείτε κατά λάθος στη γωνία και χρειαστεί να περπατήσετε στο φρεσκοκαθαρισμένο δάπεδο.
Κουζίνα
1. Ντουλάπια κουζίνας
Τα ντουλάπια της κουζίνας δεν χρειάζονται κάποιο σούπερ απορρυπαντικό. Το σαπούνι πιάτων και το νερό αρκούν. Σκουπίστε το εσωτερικό τους με μια ηλεκτρική σκούπα χειρός ή την κανονική σας ηλεκτρική σκούπα με εξάρτημα για τις σχισμές και, στη συνέχεια, σκουπίστε τα πάντα με το διάλυμα σαπουνόνερου. Ακολουθήστε με ένα πανί που έχει υγρανθεί με νερό για να μαζέψετε τα υπολείμματα του σαπουνιού.
2. Φούρνος
Για να καθαρίσετε το φούρνο, ετοιμάστε μια πάστα από μαγειρική σόδα και νερό, εφαρμόστε την εσωτερικά στους τοίχους και το πάτωμα του φούρνου, στη συνέχεια ψεκάστε με ξύδι σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και σκουπίστε. Το λίπος και τα μαγειρεμένα τρόφιμα θα φύγουν αμέσως.
3. Ψυγείο
Σκουπίστε το πάνω μέρος του ψυγείου με ένα πανί μικροϊνών που έχετε βρέξει με νερό -για λιπαρή σκόνη, βρέξτε το πανί με καθαριστικό. Αν είναι δυνατόν, απομακρύνετε το ψυγείο από τον τοίχο και καθαρίστε με την ηλεκτρική σκούπα τόσο το πίσω μέρος της συσκευής (η απομάκρυνση της σκόνης θα βοηθήσει τη συσκευή να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά) όσο και τον τοίχο πίσω από το ψυγείο.
4. Φούρνος μικροκυμάτων
Τα κολλημένα τρόφιμα μπορεί να είναι δύσκολο να καθαριστούν στο φούρνο μικροκυμάτων – αλλά ο ίδιος ο φούρνος μικροκυμάτων μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε τη δουλειά, ώστε να έχετε ένα βαθύ καθάρισμα. Απλά βάλτε ένα μπολ γεμάτο με δύο φλιτζάνια νερό και δύο κουταλιές της σούπας ξύδι στον φούρνο μικροκυμάτων για τρία λεπτά και, στη συνέχεια, αφήστε το μπολ να ατμοποιηθεί και να παραμείνει στον φούρνο μικροκυμάτων για 15 λεπτά για να μαλακώσουν τα ψίχουλα. Χρησιμοποιήστε μια πετσέτα μικροϊνών και το διάλυμα νερού-ξυδιού για να τρίψετε τη βρωμιά στο εσωτερικό και, στη συνέχεια, σκουπίστε το εξωτερικό με ένα καθαριστικό γενικής χρήσης.
5. Πάγκοι εργασίας
Βουτήξτε την κομμένη πλευρά ενός μισού λεμονιού σε μαγειρική σόδα και χρησιμοποιήστε την για να τρίψετε απαλά την επιφάνεια. Σκουπίστε με ένα υγρό σφουγγάρι και στεγνώστε. Για μάρμαρο (και άλλες επιφάνειες από φυσική πέτρα), ανακατέψτε 1 κουταλιά της σούπας υγρό σαπούνι σε 1 λίτρο ζεστό νερό, βρέξτε ένα πανί με το διάλυμα και σκουπίστε την επιφάνεια, στη συνέχεια στεγνώστε με ένα καθαρό πανί.
6. Νεροχύτης
Τρίψτε χυμό λεμονιού στις βρύσες των βρυσών και αφήστε το να δράσει όλη τη νύχτα, σκουπίζοντας με ένα υγρό πανί για να καταπολεμήσετε τα άλατα. Καθαρίστε με σαπούνι και ξύδι όλον τον νεροχύτη για να φύγουν όλες οι βρωμιές και να μυρίζει ωραία. Και μην ξεχάσετε να πλένετε και το κουβαδάκι για τα σκουπίδια που έχετε συνήθως οι περισσότεροι κάτω από τον νεροχύτη.
7. Πλυντήριο πιάτων
Σκουπίστε το εσωτερικό του με ένα καθαριστικό και ένα υγρό πανί μικροϊνών. Έπειτα εκτελέστε έναν άδειο κύκλο, χωρίς πιάτα, χρησιμοποιώντας μία ταμπλέτα καθαρισμού πλυντηρίου πιάτων ή τοποθετώντας ένα μικρό μπολ με ξύδι στο επάνω ράφι.
Μπάνιο
1. Μπανιέρα – ντους
Ψεκάστε το καθαριστικό της επιλογής σας πάνω στα πλακάκια, και ενώ αυτό θα παραμείνει, χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι για να τρίψετε την μπανιέρα σας και να φύγουν τα άλατα. Ρίξτε περίπου 2 φλιτζάνια λευκό ξύδι σε μια σακούλα και δέστε την πάνω από την κεφαλή του ντους, φροντίζοντας να είναι βυθισμένη στο ξύδι. Αφήστε τη να παραμείνει όλη τη νύχτα και, στη συνέχεια, αφαιρέστε τη το πρωί.
2. Κουρτίνα μπάνιου
Αφαιρέστε τη μούχλα και τον αφρό σαπουνιού από την κουρτίνα του ντους, ρίχνοντάς την στο πλυντήριο μαζί με μερικές χνουδωτές πετσέτες και απορρυπαντικό πλυντηρίου.
3. Ντουλάπι με φάρμακα
Οι περισσότεροι τοποθετούν τα φάρμακα σε ένα ντουλαπάκι του μπάνιου (αν και οι υψηλές θερμοκρασίες δεν είναι καλές για τα φάρμακα). Αδειάστε το ντουλάπι με τα φάρμακα και σκουπίστε τα ράφια, πετώντας τα φάρμακα που έχουν λήξει.
4. Νιπτήρας
Χρησιμοποιήστε ξύδι για να καθαρίσετε τον νιπτήρα και τη βρύση. Έτσι, θα διώξετε τα άλατα και θα λάμψουν από καθαριότητα.
5. Χτένες και βούρτσες
Γεμίστε ένα δοχείο με 1½ φλιτζάνι νερό, ½ φλιτζάνι λευκό ξύδι και 20 σταγόνες έλαιο λεβάντας ή ευκαλύπτου. Μουλιάστε τις χτένες και τις βούρτσες για 20 λεπτά, στη συνέχεια ξεπλύνετε και στεγνώστε στον αέρα.
6. Τουαλέτα
Εφαρμόστε ένα απολυμαντικό καθαριστικό για τη λεκάνη της τουαλέτας σε όλο το εσωτερικό της λεκάνης και τρίψτε. Σκουπίστε το εξωτερικό της λεκάνης με ένα πανί μικροϊνών για να απομακρύνετε τη σκόνη και τα σκουπίδια και στη συνέχεια ακολουθήστε με ένα απολυμαντικό.
7. Πλυντήριο ρούχων
Βγάλτε το συρτάρι ή τη θήκη του απορρυπαντικού και καθαρίστε το με σαπούνι πιάτων και νερό, στη συνέχεια σκουπίστε την πόρτα του πλυντηρίου και το λάστιχο γύρω από αυτήν με ένα πανί από μικροΐνες. Στη συνέχεια, προσθέστε ½ φλιτζάνι χλωρίνη στη θήκη του απορρυπαντικού και εκτελέστε ένα κανονικό πρόγραμμα με υψηλή θερμοκρασία χωρίς ρούχα.
Σαλόνι
1. Καναπές
Αφαιρέστε τα μαξιλάρια (αν μπορείτε) και σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα όλες τις πλευρές του καναπέ, χρησιμοποιήστε το εργαλείο σχισμών για να μπείτε στις γωνίες και τις σχισμές του καναπέ. Αν έχει κάλυμμα που βγαίνει, βγάλτε το και βάλτε το στο πλυντήριο των ρούχων σε ένα ελαφρύ πρόγραμμα. Το ίδιο θα κάνετε και αν έχετε ριχτάρι στον καναπέ σας.
2. Τραπεζάκι σαλονιού
Αν το τραπεζάκι είναι από ξύλο, απλώς σκουπίστε με ένα ελάχιστα υγρό πανί από μικροΐνες για να αφαιρέσετε τη σκόνη και τη βρωμιά και χρησιμοποιήστε καθαριστικό γυαλιού αν υπάρχει γυάλινη επιφάνεια.
3. Βιβλιοθήκες
Καλό είναι μία φορά τον χρόνο, να βγάζετε όλα τα βιβλία και να καθαρίζετε τη βιβλιοθήκη σας από πάνω μέχρι κάτω. Μπορείτε να ξεσκονίσετε και τα βιβλία με ένα φτερό ή να χρησιμοποιήσετε το μικρό σκουπάκι της ηλεκτρικής για να ρουφήξει όλη τη σκόνη.
Υπνοδωμάτιο
1. Ντουλάπες
Βγάλτε τα χειμωνιάτικα ρούχα, καθαρίστε όλα τα ράφια με ένα βρεγμένο πανί για να φύγει η σκόνη και περάστε μετά με ένα στεγνό πανί. Τοποθετήστε τα καλοκαιρινά σας ρούχα. Για μία ωραία ντουλάπα, χρησιμοποιήστε ίδιες κρεμάστρες, με ίδιο χρώμα και κρεμάστε τα πάντα με την ίδια κατεύθυνση.
2. Στρώμα και κεφαλάρι
Σκουπίστε τις σκληρές επιφάνειες του σκελετού του κρεβατιού σας με ένα καθαρό πανί από μικροΐνες και σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα το στρώμα και τα ταπετσαρισμένα τμήματα με το εξάρτημα με τις μακριές τρίχες.
3. Κομοδίνα
Καθαρίστε καλά τα συρτάρια από τα κομοδίνα σας. Ιδανικό είναι να τα αδειάσετε, να τα καθαρίσετε και να τακτοποιήσετε ξανά όμορφα τα πράγματα που έχετε εκεί. Σκουπίστε μετά με ένα υγρό πανί από μικροΐνες όλο κομοδίνο και από πίσω αλλά και από κάτω (ίσως με ένα φτερό για να μην σηκώνετε το κομοδίνο). Μην ξεχάσετε να ξεσκονίσετε το ξυπνητήρι και τη λάμπα σας!
Αν ακολουθήσετε τα παραπάνω βήματα, το σπίτι σας θα γίνει σαν καινούριο. Θα μυρίζει καθαριότητα και όλα θα λάμπουν!