Τα σπερματοζωάρια τελειώνουν σύμφωνα με βραβευμένη ενδοκρινολόγο. Μάλιστα γνωρίζει το «γιατί».
Από το 2011 η 87χρονη δρ Σάνα Σουόν, βραβευμένη ενδοκρινολόγος μαζί με μία επίλεκτη ομάδα από ανδρολόγους, στατιστικολόγους, επιδημιολόγους και άλλες ειδικότητες, άρχισαν να διεξάγουν την πιο ολοκληρωμένη έρευνα για τα σπερματοζωάρια και την πτώση τους μέχρι σήμερα.
Για περισσότερες από δύο δεκαετίες η δρ Σάνα Σουόν έχει αφιερώσει τη ζωή της στη μελέτη των επιπτώσεων των χημικών ουσιών που προκαλούν ενδοκρινολογικές διαταραχές, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τις ορμόνες του σώματος και τα σπερματοζωάρια. Αυτές είναι τα φυτοφάρμακα, οι δισφαινόλες, που χρησιμοποιούνται σε δοχεία αποθήκευσης τροφίμων και μπιμπερό, και οι φθαλικές ενώσεις. Τα τελευταία χρόνια, ίχνη αυτών των ουσιών έχουν βρεθεί στο μητρικό γάλα, στον ιστό του πλακούντα, στα ούρα, στο αίμα και στο σπερματικό υγρό.
Πότε ξεκίνησε η πτώση
Από τα τέλη της δεκαετίας του 1930, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων σε όλο τον κόσμο φαίνεται να έχει μειωθεί σημαντικά. Ενώ η πτώση παρατηρήθηκε αρχικά στις δυτικές χώρες, υπάρχουν ενδείξεις για το ίδιο φαινόμενο στον αναπτυσσόμενο κόσμο και φαίνεται να επιταχύνεται.
Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων φάνηκε να έχει μειωθεί κατά 52% μέσα σε διάστημα 38 ετών, ή κάτι περισσότερο από 1% κάθε χρόνο. Όταν η μελέτη δημοσιεύθηκε το 2017, ήταν η «μεγάλη είδηση» οδηγώντας την ενδοκρινολόγο στην έκδοση ενος βιβλίου με τίτλο Count Down. Δυστυχώς όμως δεν κατάφερε να πείσει τις ρυθμιστικές αρχές, τους νομοθέτες και τη βιομηχανία για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.
Αρκετοί επιστήμονες δεν πιστεύουν ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων έχει μειωθεί, αν και ανεξάρτητες μελέτες που καλύπτουν την Κίνα, τη Γαλλία, τη Βραζιλία και τη νότια Ινδία έχουν καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα. Ορισμένοι επικριτές υποστηρίζουν ότι ακόμη και αν οι αριθμοί ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αυτό εν τέλει δεν αποτελεί πρόβλημα για την πατρότητα.
Μάλιστα μελέτη από ερευνητές του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι τα περισσότερα σπερματοζωάρια δεν αποτελούν δείκτη υγείας ή γονιμότητας. Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων ποικίλλει ανάλογα το σωματότυπο, το περιβάλλον και τις χρονικές περιόδους.
Οι χημικές ουσίες που κατάφερε να συνδέσει με την αναπαραγωγική υγεία είναι οι φθαλικές ενώσεις και τα φυτοφάρμακα, όπου ερευνητές βρήκαν πειστικά στοιχεία για την σχέση μεταξύ των αναπαραγωγικών διαταραχών και της τριαζίνης, μιας κατηγορίας ζιζανιοκτόνων.