Ένα φρούτο γλυκό, ζουμερό και δροσιστικό που αποτελεί μία εξαιρετικής θρεπτικής αξίας υπερτροφή, με ιδιαίτερα σημαντικά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία!
Το πορτοκαλί αυτό φρούτο που θεωρείται πλέον υπερτροφή, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά και έχει αποδειχθεί ότι κάνει καλό στα μάτια σας και στο δέρμα σας. Προστατεύει την καρδιά, ρίχνει την πίεση και βοηθά στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Το απολαυστικό φρούτο έχει καταγωγή από την Κίνα. Στην Ευρώπη ήρθε για πρώτη φορά από την Αρμενία, γεγονός που φανερώνεται και από το επιστημονικό του όνομα το οποίο είναι “Prunus armenaica”.
Στην Ελλάδα το 80% περίπου της παραγωγής προέρχεται από την Πελοπόννησο (Νομοί Αργολίδας και Κορινθίας), ενώ μικρότερα κέντρα παραγωγής αποτελούν διάφορες περιοχές της Μακεδονίας (Νομοί Χαλκιδικής και Πέλλας), Θεσσαλίας (Νομός Μαγνησίας), Κρήτης (Νομός Ηρακλείου) και του Νομού Δωδεκανήσου. Καλλιεργούνται συνολικά 62.000 στρέμματα και παράγονται περίπου 75.000 τόνοι βερίκοκα.
Η υπερτροφή: το βερίκοκο
Το βερίκοκο είναι ο καρπός ενός δέντρου. Η βερικοκιά ανήκει στην οικογένεια Rosaceae, το γένος Prunus. Οι πιο πολλές καλλιεργούμενες ποικιλίες βερικοκιάς ανήκουν στο είδος Prunusarmenica L.
Το βερίκοκο είναι ένα από τα αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού. Η περίοδος ωρίμανσης αλλάζει ανάλογα με την ποικιλία. Ξεκινάει το Μάιο και τελειώνει τον Αύγουστο. Οι ποικιλίες του είναι πολλές, με τα πιο γνωστά στην Ελλάδα να είναι τα Μπεμπέκου και τα Διαμαντοπούλου, ενώ τα οφέλη του για την υγεία πολλά.
Τα βερίκοκα δεν είναι μόνο υγιεινά, αλλά είναι υπερτροφή. Είναι χαμηλά σε θερμίδες, πλούσια σε φυτικές ίνες και, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως β-καροτένιο, λουτεΐνη, κάλιο, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε και ζεαξανθίνη.
Τα οφέλη του βερίκοκου για την υγεία:
- Προλαμβάνει τον καρκίνο
- Κάνει καλό στα μάτια
- Βοηθά στην υγεία του πεπτικού συστήματος
- Κάνει καλό στο δέρμα
1. Προλαμβάνει τον καρκίνο
Το β-καροτένιο, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και οι βιταμίνες Α, C και Ε δρουν ως αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι φυσικές ενώσεις που προστατεύουν τα κύτταρά σας από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.
Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που είναι ασταθή επειδή τους λείπει ένα ηλεκτρόνιο. Οι ελεύθερες ρίζες θέλουν έναν αριθμό ηλεκτρονίων, οπότε κλέβουν ηλεκτρόνια από άλλα μόρια στο σώμα σας. Από εκεί και πέρα, πρόκειται για ένα φαινόμενο ντόμινο. Όλο και περισσότερα μόρια γίνονται ασταθή, δημιουργώντας μια κατάσταση γνωστή ως οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες συμβαίνει όταν υπάρχουν πάρα πολλές ελεύθερες ρίζες, οδηγώντας σε βλάβη των κυττάρων και των ιστών. Η έρευνα έχει συνδέσει αυτή τη διαδικασία με χρόνιες ασθένειες, όπως καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις και φλεγμονώδεις ασθένειες (ρευματοειδής αρθρίτιδα).
Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες. Αντί να κλέβουν ηλεκτρόνια από σταθερά μόρια, τα αντιοξειδωτικά τα παίρνουν από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτή η προσέγγιση με την οποία όλοι κερδίζουν, αφήνει τόσο τα αντιοξειδωτικά όσο και τις ελεύθερες ρίζες με τον σωστό αριθμό ηλεκτρονίων – σταματώντας την κλοπή ηλεκτρονίων και τον όλεθρο που προκαλεί.
2. Κάνει καλό στα μάτια
Τα αντιοξειδωτικά των βερίκοκων προστατεύουν και τα μάτια σας. Μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη Α και το β-καροτένιο, η ουσία που χρησιμοποιεί το σώμα σας για να φτιάξει τη βιταμίνη Α, είναι σημαντικά για την υγεία των ματιών. Το β-καροτένιο είναι επίσης αυτό που δίνει στα βερίκοκα (και στα καρότα, μια άλλη δύναμη για τα μάτια) το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα τους.
Η βιταμίνη Α και το β-καροτένιο σας βοηθούν να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη και οφθαλμικών παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας.
3. Βοηθά στην υγεία του πεπτικού συστήματος
Ένα φλιτζάνι βερίκοκα (155 γραμμάρια) έχει περίπου 3,1 γραμμάρια φυτικών ινών. Αυτό σας δίνει σχεδόν το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας αν είστε μεταξύ 19 και 30 ετών (χρειάζεστε περισσότερο, αν είστε μεγαλύτερης ηλικίας).
Τόσο οι διαλυτές όσο και οι αδιάλυτες φυτικές ίνες είναι “σούπερ σταρ” της υγείας του εντέρου και τα βερίκοκα έχουν και τα δύο. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες βοηθούν να διατηρούνται τα κόπρανα μαλακά, ώστε να μπορείτε να έχετε πιο τακτικές κινήσεις του εντέρου. Οι διαλυτές φυτικές ίνες τρέφουν τα ευεργετικά βακτήρια που κατοικούν στο έντερό σας. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες βοηθούν στη διαχείριση του βάρους, επειδή σας βοηθούν να αισθάνεστε πιο χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Στο μεταξύ μελέτες έχουν συνδέσει την καλή υγεία του εντέρου με τον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, χαμηλότερο κίνδυνο για παχυσαρκία και μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
4. Κάνει καλό στο δέρμα
Οι βιταμίνες Α και C όχι μόνο προστατεύουν τα κύτταρα του δέρματος από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών, αλλά η βιταμίνη C βοηθά επίσης στην αύξηση της ποσότητας κολλαγόνου στο δέρμα σας.
Χάνετε φυσικά κολλαγόνο καθώς γερνάτε. Αυτό οδηγεί σε αυτά τα αποκαλυπτικά σημάδια γήρανσης, όπως οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες. Η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση αυτής της διαδικασίας, με αποτέλεσμα να έχετε πιο σφριγηλό, πιο νεανικό δέρμα.
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι βιταμίνες C και Ε μπορεί να λειτουργούν μαζί για την προστασία του δέρματός σας από τις βλάβες που προκαλεί η υπεριώδης (UV) ακτινοβολία. Και σε μια ανασκόπηση επτά μελετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λήψη συμπληρωμάτων β-καροτίνης για τουλάχιστον 10 εβδομάδες βοήθησε στην πρόληψη των ατόμων από το να πάθουν ηλιακό έγκαυμα.
Παράλληλα τα βερίκοκα στη διατροφή σας κρατούν ενυδατωμένους (τα βερίκοκα αποτελούνται κατά 86% από νερό) και βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης (μπορείτε να ευχαριστήσετε το κάλιο γι’ αυτό).
Πώς να προσθέσετε τα βερίκοκα στη διατροφή σας
Τα φρέσκα βερίκοκα είναι μικρά, οπότε μην ανησυχείτε ότι θα το παρακάνετε αν δεν μπορείτε να σταματήσετε σε ένα. Αλλά αν έχετε διαβήτη, φροντίστε να τα συνδυάσετε με μια άπαχη πρωτεΐνη, όπως οι ξηροί καρποί, για να αποφύγετε τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα. Ενώ τα βερίκοκα και τα άλλα φρούτα είναι μια υγιεινή πηγή υδατανθράκων, τα πάρα πολλά μπορεί να είναι ανθυγιεινά.
Το ίδιο ισχύει και για τα αποξηραμένα βερίκοκα, τα οποία τείνουν να είναι υψηλότερα σε υδατάνθρακες και πρόσθετα σάκχαρα από τα φρέσκα βερίκοκα. Τα αποξηραμένα βερίκοκα είναι επίσης υψηλότερα σε φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά από τα φρέσκα βερίκοκα. Οπότε, απολαύστε τα, αλλά αναζητήστε αυτά που δεν έχουν πρόσθετη ζάχαρη. Και δώστε προσοχή στο μέγεθος της μερίδας σας.
Τα βερίκοκα μπορείτε να τα φάτε φρέσκα ή να τα χρησιμοποιήσετε σε επιδόρπια, μάφιν ή κουλουράκια. Έχουν υπέροχη γεύση στο πλιγούρι βρώμης, στο γιαούρτι ή σε συνδυασμό ακόμη και με τα αγαπημένα σας αλλαντικά. Αποτελούν επίσης μια εξαιρετική προσθήκη σε πιάτα με κρέας.