Ο «κρυφός» δείκτης που μπορεί να προβλέψει εάν θα πάρετε ή θα χάσετε βάρος στο μέλλον

δείκτης βάρους

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν έναν «κρυφό» δείκτη, ο οποίος τους δίνει τη δυνατότητα να προβλέψουν τη μελλοντική αύξηση ή μείωση του βάρους του κάθε ατόμου.

Η διατήρηση του βάρους είναι το ζητούμενο για πολύ κόσμο που έχει καταφέρει να χάσει κιλά. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των υπέρβαρων που έχασαν βάρος μετά από κάποιο χρονικό διάστημα το επανέκτησαν. Νέες μελέτες έδειξαν ότι υπάρχει ένας προγνωστικός δείκτης σύμφωνα με τον οποίον κάποια άτομα έχουν περισσότερες πιθανότητες να διατηρηθούν στα κιλά τους και να μην ξαναπάρουν το βάρος που έχασαν. Ποιός είναι αυτός;

Πρόκειται για το μέγεθος των λιποκυττάρων. Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι το μέγεθος και ο αριθμός των λιποκυττάρων μας καθορίζουν πόσο σωματικό λίπος έχουμε. Αλλά το πώς ακριβώς επηρεάζουν τις μακροπρόθεσμες αλλαγές στο σωματικό βάρος δεν έχει γίνει τόσο κατανοητό.

Για να διερευνήσουν αυτές τις συσχετίσεις, ερευνητές από το Ινστιτούτο Karolinska στη Σουηδία μέτρησαν το μέγεθος και τον αριθμό των λιποκυττάρων στο κοιλιακό λίπος 260 εθελοντών με μέσο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 32.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο 15 χρόνια αργότερα και το σωματικό τους βάρος, ο Δείκτης Μάζας Σώματος και το συνολικό σωματικό λίπος μετρήθηκαν ξανά. Τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης παρουσιάζονται στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία που διεξάγεται από τις 12 έως τις 15 Μαΐου στη Βενετία της Ιταλίας.

Ο δείκτης των λιποκυττάρων έδειξε στους επιστήμονες το μελλοντικό βάρος των ανθρώπων

Είναι ενδιαφέρον ότι όσοι είχαν μεγαλύτερα λιποκύτταρα έτειναν να χάνουν βάρος κατά την περίοδο της μελέτης, ενώ εκείνοι με μικρότερα λιποκύτταρα είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν βάρος.

«Μπορούμε μόνο να υποθέσουμε γιατί το μέγεθος των λιποκυττάρων ενός ατόμου φαίνεται να προβλέπει το μελλοντικό του βάρος», δήλωσε ο Peter Arner, καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής στο Karolinska Institutet και ένας από τους κύριους ερευνητές στη μελέτη.

«Το σωματικό βάρος μειώνεται όταν η ενεργειακή δαπάνη υπερβαίνει την πρόσληψη και το σώμα καίει λίπος για να το αντισταθμίσει. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η απώλεια μεγάλων λιποκυττάρων παρά μικρών επηρεάζει περισσότερο το βάρος», συμπλήρωσε ο ειδικός.

Ωστόσο, το να έχετε μικρά λιποκύτταρα δεν είναι κακό. «Είναι γνωστό ότι τα άτομα με μικρά λιποκύτταρα έχουν καλύτερο μεταβολικό προφίλ από τα άτομα που έχουν το ίδιο βάρος αλλά μεγάλα λιποκύτταρα», σημείωσε ο Δρ. Arner και πρόσθεσε:

«Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος με μικρά λιποκύτταρα παίρνει βάρος, ο κίνδυνος για παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να μην αυξάνεται τόσο όσο αν είχε μεγάλα λιποκύτταρα».

Οι επιστήμονες εργάζονται για έναν «εύκολο» τρόπο μέτρησης του μεγέθους των λιποκυττάρων

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενημέρωση πιο εξατομικευμένων στρατηγικών διαχείρισης βάρους στο μέλλον.

«Θα μπορούσε να έχει μεγάλη κλινική αξία να έχουμε πληροφορίες για το μέγεθος των λιποκυττάρων πριν ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα διαχείρισης βάρους. Αν ισχύει ότι όσοι έχουν μεγάλα λιποκύτταρα χάνουν ευκολότερα βάρος, σε εκείνους με μικρότερα κύτταρα θα μπορούσε να δοθεί επιπλέον υποστήριξη», τόνισε ο Δρ. Arner και κατέληξε:

«Δυστυχώς, δεν υπάρχει ένας εύκολος τρόπος μέτρησης του μεγέθους των λιποκυττάρων προς το παρόν -αλλά είναι κάτι πάνω στο οποίο εργαζόμαστε και είμαστε κοντά στο να βρούμε μια λύση».

 

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top