Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Το σύμπτωμα που μπορεί εύκολα να μπερδέψετε με ουρολοίμωξη

καρκίνος της ουροδόχου κύστης, ρομποτική χειρουργική
  • Το αίμα στα ούρα, ακόμα και ένα μόνο επεισόδιο, θα πρέπει να οδηγεί σε ιατρική εξέταση.
  • Οι γυναίκες με καρκίνο της ουροδόχου κύστης επισκέπτονται συχνά τον γιατρό πολλές φορές πριν λάβουν σωστή διάγνωση.
  • Υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης δεν προσβάλλει νεότερες γυναίκες.
  • Η έγκαιρη διάγνωση είναι απαραίτητη για την επιτυχή θεραπεία.

Μια χαρακτηριστική προειδοποιητική ένδειξη καρκίνου της ουροδόχου κύστης μπορεί συχνά να απορριφθεί λανθασμένα ως ουρολοίμωξη, σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης ή γυναικολογικό πρόβλημα, λένε οι ειδικοί.

Η Δρ. Alison Birtle, σύμβουλος κλινικός ογκολόγος που ειδικεύεται στον ουρολογικό καρκίνο, είπε ότι μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες με καρκίνο της ουροδόχου κύστης έχουν επισκεφτεί έναν γιατρό παραπονούμενες για συμπτώματα κατά μέσο όρο πέντε φορές πριν παραπεμφθούν σε ειδικό.

Η Δρ Birtle είπε στη δημοσίευση ότι υπάρχει η αντίληψη ότι οι νεότερες γυναίκες δεν παθαίνουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης, αλλά ότι έχει θεραπεύσει πολλές γυναίκες που έχουν διαγνωστεί στα 20 και στα 30 τους. «Μόνο ένα επεισόδιο αίματος στα ούρα αρκεί για να οδηγήσει στην παραπομπή σε εξειδικευμένο ιατρό», τονίζει η ειδικός.

Οι γενικές οδηγίες αποτρέπουν την παραπομπή νέων γυναικών σε ειδικό για έλεγχο καρκίνου της ουροδόχου κύστης

Σύμφωνα με την ίδια, οι γενικές οδηγίες συνιστούν να μην παραπέμπονται σε ειδικούς γυναίκες κάτω των 45 ετών, αλλά ο καθένας μπορεί να νοσήσει από την ασθένεια.

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι μια κατάσταση στην οποία αναπτύσσεται ένας όγκος στην επένδυση της ουροδόχου κύστης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο όγκος εξαπλώνεται στον μυ της ουροδόχου κύστης, σύμφωνα με τον βρετανικό οργανισμό υγείας NHS.

Συμπτώματα και παράγοντες κινδύνου

Το πιο κοινό σύμπτωμα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι το αίμα στα ούρα, το οποίο είναι συνήθως ανώδυνο. Άλλα, λιγότερο συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν την πιο συχνή ανάγκη για ούρηση, μια ξαφνική επιθυμία για ούρηση και ένα αίσθημα καύσου κατά την ούρηση.

Η ηλικία, τα γονίδια και η έκθεση σε παράγοντες όπως το κάπνισμα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, με το 49% των περιπτώσεων καρκίνου της ουροδόχου κύστης στο Ηνωμένο Βασίλειο να μπορούν να προληφθούν, σύμφωνα με το Cancer Research UK.

Οι συστάσεις των ειδικών

Η Δρ. Lydia Makaroff, Διευθύνουσα Σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Fight Bladder Cancer, είπε στη Daily Mail ότι περισσότερα τηλεφωνικά ραντεβού με γιατρούς σημαίνει ότι σε πολλές γυναίκες χορηγούνται λανθασμένα αντιβιοτικά για τη θεραπεία μιας ουρολοίμωξης χωρίς να κάνουν μια απλή εξέταση που θα εντόπιζε πιθανά σημάδια καρκίνου.

Είπε, επίσης, ότι όταν ένας ασθενής έχει υποψία ουρολοίμωξης θα πρέπει να του γίνει εξέταση ούρων για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση, αλλά ισχυρίστηκε ότι αυτό δεν συμβαίνει, ακόμη και όταν οι ασθενείς επιστρέφουν στον γιατρό για δεύτερη φορά.

Η επικεφαλής της φιλανθρωπικής οργάνωσης είπε: «Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες συχνά βρίσκονται σε έναν φαύλο κύκλο λανθασμένων διαγνώσεων και βιώνουν κρίσιμες καθυστερήσεις στη θεραπεία».

Το NHS συμβουλεύει όποιον ανιχνεύσει αίμα στα ούρα του -ακόμα κι αν το φαινόμενο έρχεται και φεύγει- να επισκεφτεί έναν γιατρό. Σημειώνει, ωστόσο, ότι το να έχετε αίμα στα ούρα σας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Άλλες αιτίες που το NHS λέει ότι είναι πιο συχνές περιλαμβάνουν ουρολοιμώξεις όπως κυστίτιδα, λοίμωξη στα νεφρά, πέτρες στα νεφρά, μη γονοκοκκική ουρηθρίτιδα και, στους άνδρες, διευρυμένος αδένας του προστάτη.

Παραπομπές

  1. Overview -Bladder cancer
Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top