Σολομός: Πρέπει να τον ξεπλύνετε πριν τον μαγειρέψετε; Τι απαντά ειδικός

Σολομός

Ο σολομός που είναι υγιεινός και θεωρείται υπερτροφή, μαγειρεύεται εύκολα και γρήγορα. Αλλά πριν τον μαγειρέψετε, πρέπει να τον ξεπλύνετε με νερό; Τι πρέπει να κάνετε για να μην κινδυνεύσετε από κάποια μόλυνση.

Ο σολομός είναι ένα ολοένα και πιο δημοφιλές ψάρι που είναι εύκολο να προετοιμαστεί στο σπίτι με ελάχιστη φασαρία. Μπορείτε να τον σοτάρετε, να τον ψήσετε σε ένα ταψί στο φούρνο, σε αντικολλητικό τηγάνι ή στη σχάρα.

Είναι ένα λιπαρό ψάρι που είναι γεμάτο με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και κάνει καλό στην υγεία σας. Αξίζει να το εντάξετε στη διατροφή σας και να το καταναλώνετε μία φορά την εβδομάδα.

Ο σολομός πρέπει να ξεπλένεται;

Ο Δρ Razieh Farzad, επίκουρος καθηγητής και ειδικός σε θέματα ασφάλειας θαλασσινών στο τμήμα Επιστημών των Ζώων του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, απαντά στο σημαντικό αυτό ερώτημα.

Ο σολομός δεν χρειάζεται να ξεπλένεται πριν από το μαγείρεμα, αναφέρει ο Δρ Farzad, ο οποίος επισημαίνει ότι «οι οδηγίες για την ασφάλεια των τροφίμων υποδεικνύουν ότι το ξέπλυμα του κρέατος, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών/του σολομού, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εξάπλωσης παθογόνων βακτηρίων που προκαλούν ασθένειες στην κουζίνα σας».

Ανεξάρτητα από το είδος του σολομού που αγοράζετε, η συμβουλή παραμένει η ίδια. Για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο εξάπλωσης βακτηρίων, δεν πρέπει να ξεπλένετε τα ψάρια.

Επιλέξτε σολομό που φαίνεται υγρός, καθώς αυτό είναι σημάδι φρεσκάδας. Μπορείτε να ζητήσετε από τον ιχθυοπώλη σας να μυρίσετε το ψάρι και αν κάτι μυρίζει άσχημα, αναζητήστε ένα άλλο κομμάτι.

Το ξέπλυμα αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης;

Το ξέπλυμα του σολομού μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης, λέει ο Δρ Farzad. Και προσθέτει ότι «Οι πιτσιλιές νερού μπορεί να μεταδώσουν βακτήρια από το σολομό σε άλλες επιφάνειες και τρόφιμα στην κουζίνα». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί ειδικοί σε θέματα ασφάλειας τροφίμων τονίζουν ότι το ξέπλυμα ωμών ψαριών και κρεάτων δεν είναι καλή ιδέα.

Ωστόσο, αν αποφασίσετε να πάτε κόντρα στη συμβουλή των ειδικών σε θέματα ασφάλειας τροφίμων υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου. Χρησιμοποιώντας κρύο τρεχούμενο νερό, ξεπλύνετε προσεκτικά και γρήγορα τα ψάρια, υπογραμμίζει ο Δρ Farzad. Βεβαιωθείτε ότι ο νεροχύτης είναι καθαρός πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία και όταν τελειώσετε, φροντίστε να καθαρίσετε και να απολυμάνετε τον νεροχύτη και κάθε άλλη επιφάνεια που αγγίζετε μετά.

«Επίσης, αποφύγετε να αφήσετε τα ψάρια να έρθουν σε επαφή με άλλα τρόφιμα και αντικείμενα της κουζίνας κατά τη διάρκεια και μετά το ξέπλυμα» τονίζει ο Δρ Farzad.

Πρέπει να ξεπλύνετε τον σολομό για να αφαιρέσετε το δέρμα;

Αν και η πέτσα του σολομού δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί αφού πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν μια τραγανή, ψημένη πέτσα, καλό είναι να γνωρίζετε ότι το ξέπλυμα του ψαριού δεν διευκολύνει την αφαίρεση της πέτσας. Αντ’ αυτού, ο Δρ Farzad λέει να μαγειρέψετε τον σολομό με την πλευρά του δέρματος προς τα κάτω. Αυτό θα επιτρέψει στο δέρμα να διαχωριστεί από το ψάρι καθώς μαγειρεύεται. Μόλις το ψάρι κρυώσει, μπορείτε στη συνέχεια να αφαιρέσετε το δέρμα και να απολαύσετε ένα υπέροχο γεύμα.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top