Η ντομάτα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα λαχανικά και έχει σημαντική θρεπτική αξία. Θα μπορούσατε να φανταστείτε, όμως, ότι η απόλαυση μιας ζουμερής, ώριμης ντομάτας μπορεί να προκαλέσει κακό σε κάποιους και να επιδεινώσει την κατάσταση της υγείας τους;
Η ντομάτα είναι ευεργετική για την ανθρώπινη υγεία και κατέχει σπουδαία θέση στη διατροφή των Ελλήνων. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, στη δυσκοιλιότητα, καθώς και στη ρύθμιση της χοληστερόλης.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), μία μεσαίου μεγέθους ωμή κόκκινη ντομάτα περιέχει 12,3 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου, 13,5 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου, 29,5 χιλιοστόγραμμα φωσφόρου και 292 χιλιοστόγραμμα καλίου.
Ενώ πολλά τρόφιμα χάνουν μέρος της θρεπτικής τους αξίας όταν μαγειρεύονται, οι ντομάτες διατηρούν τις βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχουν. Όταν μαγειρεύονται, αυτά τα 292 χιλιοστόγραμμα καλίου, για παράδειγμα, πέφτουν μόνο στα 268 χιλιοστόγραμμα.
Αν και πρόκειται για ένα υγιεινό φρούτο που ενισχύει κάθε πιάτο, κάθε σάλτσα ή σάντουιτς, κάποια άτομα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωσή της.
Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε ντομάτα
Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσοι έχουν έλκος στομάχου δεν πρέπει να καταναλώνουν ντομάτες. Σε ορισμένα άτομα το έλκος στομάχου προκαλεί έντονα γαστρεντερικά συμπτώματα και κάποιες τροφές –όπως η ντομάτα που είναι όξινη- μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα αυτά και οι ασθενείς να υποφέρουν.
Ακόμη και οι ασθενείς που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, μόλις καταναλώσουν ντομάτα μπορεί να εμφανίσουν κοιλιακό πόνο, φούσκωμα, ναυτία, ρέψιμο ή αίσθημα υπερβολικής πληρότητας μετά το φαγητό.
Και η ντομάτα προκαλεί έλκος!
Σύμφωνα με το Medical News Today, ακόμη και η ίδια η ντομάτα μπορεί να πυροδοτήσει την εμφάνιση έλκους. Η συσσώρευση οξέος εντός του γαστρεντερικού σωλήνα θεωρείται ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη πεπτικών ελκών. Τα τρόφιμα με υψηλή συγκέντρωση οξέων συμβάλλουν περαιτέρω σε αυτή την όξινη συσσώρευση και οι ντομάτες είναι ένα τέτοιο τρόφιμο.
Εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η ντομάτα είναι τόσο «δυνατή» που μπορεί να εξουδετερώσει ακόμη και τις επιδράσεις των φαρμάκων που συνταγογραφούνται για την επούλωση του έλκους και τη μείωση της παραγωγής οξέων στο στομάχι. Η ντομάτα μπορεί να προκαλέσει έντονη καούρα και στους ασθενείς που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, ενώ, σύμφωνα με τους ειδικούς, στην κατηγορία των όξινων φρούτων που πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε έλκος, ανήκουν ακόμη τα λεμόνια, το γκρέιπφρουτ και τα πορτοκάλια.
Βέβαια δεν πειράζουν όλα τα τρόφιμα το ίδιο τους ασθενείς. Τα όξινα φρούτα μπορεί να προκαλούν σε κάποιους φούσκωμα ή δυσφορία, ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί να μην εμφανίζουν κανένα πρόβλημα μετά την κατανάλωσή τους. Οπότε θα αποκλείσετε μόνοι σας από τη διατροφή σας ό,τι σας ενοχλεί.
Τροφές που κάνουν καλό στο έλκος
Υπάρχουν τροφές που ωφελούν τα άτομα με έλκος στομάχου. Οι τροφές που περιέχουν προβιοτικά, όπως το kimchi ή το γιαούρτι, κάνουν καλό στους ασθενείς. Επίσης, η κατανάλωση γλυκοπατάτας μπορεί να βοηθήσει, καθώς η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Α συμβάλει στην προστασία ή την επούλωση των υφιστάμενων ελκών.
Μία άλλη εξαιρετική επιλογή είναι οι κόκκινες πιπεριές. Μη σας φοβίζει το κόκκινο χρώμα, γιατί δεν έχουν καμία σχέση με τις ντομάτες και σας προστατεύουν από το έλκος του στομάχου.