Καρκίνος του προστάτη: Η διατροφή που μειώνει στο μισό τον κίνδυνο εξάπλωσης

καρκίνος του προστάτη, διατροφή
  • Η φυτική διατροφή, μπορεί να μειώσει κατά 47% τον κίνδυνο εξάπλωσης ή θανάτου από καρκίνο του προστάτη.
  • Η μελέτη παρακολούθησε άνδρες με εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη για 6,5 χρόνια.
  • Η μεσογειακή διατροφή, έχει επίσης συσχετιστεί με βραδύτερη εξέλιξη του όγκου.
  • Η κατανάλωση λιγότερου κρέατος και γαλακτοκομικών μπορεί να μειώσει τις παρενέργειες του καρκίνου του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες. Οι τρέχουσες διατροφικές συστάσεις τόσο για ασθενείς με καρκίνο όσο και για τον γενικό πληθυσμό δίνουν έμφαση σε μια φυτική διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν έχουν σταματήσει να αναζητούν την πλέον κατάλληλη διατροφή για ανθρώπους με διαγνωσμένο καρκίνο του προστάτη, ώστε να εντοπίσουν τα διατροφικά μοτίβα που θα περιορίσουν τον κίνδυνο εξάπλωσης ή υποτροπής της νόσου.

Σε κάθε περίπτωση, οι φυτικές δίαιτες (δηλαδή, οι δίαιτες που ενσωματώνουν μεγαλύτερο ποσοστό της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης από φυτικές πηγές) γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς και έχουν διατροφικά οφέλη μεταξύ των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με διάφορες χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του προστάτη.

Η ελπιδοφόρα νέα μελέτη για την επιρροή της φυτικής διατροφής στον καρκίνο του προστάτη

Έτσι, νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA, υποστηρίζει ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να μειώσει σχεδόν κατά το ήμισυ τις πιθανότητες εξάπλωσης του καρκίνου του προστάτη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι άνδρες που έτρωγαν τα περισσότερα φυτικά τρόφιμα είχαν λιγότερες πιθανότητες να δουν τον καρκίνο τους να αναπτύσσεται, να εξαπλώνεται στα οστά ή τελικά να πεθαίνουν από αυτόν σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε λόγους όπως τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ενώσεων στα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν από τη νόσο.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν πολλούς άνδρες που ζουν με νόσο χαμηλότερου επιπέδου να ζήσουν μια γεμάτη και μακρά ζωή.

Πώς διεξήχθη η έρευνα και τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 άνδρες στις ΗΠΑ που είχαν διαγνωστεί με εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη μεταξύ 1999 και 2018, ο οποίος δεν είχε εξαπλωθεί. Οι επιστήμονες τους ρώτησαν για τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους και τους παρακολουθούσαν για 6,5 χρόνια κατά μέσο όρο.

Εκείνοι οι άνδρες με τη μεγαλύτερη προσκόλληση σε φυτικές δίαιτες έτρωγαν συνήθως 1,9 μερίδες περισσότερες μερίδες λαχανικών, 1,6 επιπλέον μερίδες φρούτων και 0,9 περισσότερες μερίδες δημητριακών ολικής αλέσεως την ημέρα από εκείνους που με τη μικρότερη. Κατανάλωναν επίσης κατά μέσο όρο μία λιγότερη μερίδα γαλακτοκομικών, όπως τυρί, 0,4 λιγότερες μερίδες ζωικού λίπους, ελαφρώς λιγότερα αυγά και οριακά λιγότερο κρέας.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, διαπίστωσαν ότι η εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη, συμπεριλαμβανομένης της υποτροπής και της δευτερογενούς θεραπείας, ήταν 47% χαμηλότερη σε όσους είχαν τα υψηλότερα επίπεδα διατροφής με βάση τα φυτά.

Οφέλη της φυτικής διατροφής για τους άνδρες

«Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση μιας πρωτίστως φυτικής διατροφής μπορεί να σχετίζεται με καλύτερα αποτελέσματα υγείας ειδικά για τον καρκίνο του προστάτη μεταξύ των ανδρών που πάσχουν από τη νόσο», έγραψαν οι επιστήμονες.

«Η ελαφρά μείωση της πρόσληψης ζωικών προϊόντων και η μεγαλύτερη έμφαση σε φυτικά τρόφιμα με περισσότερα θρεπτικά συστατικά μπορεί να είναι επωφελής», συμπλήρωσαν.

Η μελέτη βασίζεται σε προηγούμενες έρευνες που έδειξαν ότι η μεσογειακή διατροφή -η οποία περιλαμβάνει επίσης λιπαρά ψάρια- συνδέθηκε με βραδύτερη εξέλιξη του όγκου στους άνδρες με εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη. Η κατανάλωση λιγότερου κρέατος και γαλακτοκομικών έχει επίσης συσχετιστεί με μείωση των κοινών παρενεργειών που παρατηρούνται σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, συμπεριλαμβανομένης της στυτικής δυσλειτουργίας και της απώλειας ελέγχου της ουροδόχου κύστης.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top