Μακροζωία του εγκεφάλου: Τα 6 καλύτερα επαγγέλματα για την πρόληψη Αλτσχάιμερ και άνοιας

μακροζωία του εγκεφάλου
  • Άτομα με λιγότερο απαιτητικές νοητικά εργασίες είχαν αυξημένο κίνδυνο για ήπια γνωστική εξασθένηση και άνοια.
  • Η εκπαίδευση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης.
  • Η διανοητική διέγερση μέσω της εργασίας ή άλλων δραστηριοτήτων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης.
  • 6 επαγγέλματα που προσφέρουν νοητική διέγερση: Δάσκαλος, Γιατρός, Προγραμματιστής, Επιστήμονας, Manager, Δικηγόρος.

Ένα προκλητικό και ψυχικά απαιτητικό επάγγελμα μπορεί να φαίνεται επιβαρυντικό βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, είναι ανταποδοτικό για τη μακροζωία του εγκεφάλου μακροπρόθεσμα. Το να διατηρείτε το μυαλό σας σε διέγερση μπορεί να αποφέρει πολλά οφέλη.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη περισσότερων από 7.000 Νορβηγών σε 305 επαγγέλματα, τα άτομα που είχαν τις λιγότερο απαιτητικά διανοητικά επαγγέλματα είχαν 66% μεγαλύτερο κίνδυνο για ήπια γνωστική εξασθένηση και 31% μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας, μετά την ηλικία των 70 ετών σε σύγκριση με εκείνους που είχαν λιγότερο απαιτητικούς νοητικά ρόλους στο επάγγελμά τους.

Παλαιότερες μελέτες έκαναν επίσης λόγο για το ρόλο της εκπαίδευσης στη μείωση της γνωστικής έκπτωσης ενός ατόμου στην τρίτη ηλικία. Υπάρχουν ορισμένα επαγγέλματα που είναι πιο διεγερτικά διανοητικά από άλλες και απαιτούν περισσότερη έρευνα, εγκεφαλική εργασία, δεξιότητες σκέψης και ικανότητες επίλυσης προβλημάτων.

Σύμφωνα με έρευνα, η συμμετοχή σε δραστηριότητες πνευματικής τόνωσης σε όλη τη ζωή συνδέεται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ. Η Δρ. Manisha Singhal, Σύμβουλος – Κλινική Ψυχολόγος & Ψυχοθεραπεύτρια, Metro Hospital Noida προτείνει έξι επαγγέλματα που μπορεί να προσφέρουν αυτό το είδος διέγερσης και να ενισχύσουν την υγεία του εγκεφάλου σας.

Τα 6 καλύτερα επαγγέλματα για τη μακροζωία του εγκεφάλου

  1. Δάσκαλος
  2. Γιατρός
  3. Προγραμματιστής
  4. Επιστήμονας
  5. Manager
  6. Δικηγόρος

1. Δάσκαλος

Η έρευνα και η διδασκαλία σε θέματα όπως η λογοτεχνία, τα μαθηματικά ή η ιστορία απαιτούν συνεχή εκπαίδευση στην κριτική σκέψη και την επικοινωνία. Η διάνοια διατηρείται αιχμηρή και ευέλικτη κατά την αλληλεπίδραση με τους μαθητές και την παρακολούθηση των πιο πρόσφατων ευρημάτων.

2. Γιατρός

Ο εντοπισμός περίπλοκων ζητημάτων, η γρήγορη κρίση και η ενημέρωση σχετικά με τις νέες θεραπείες και τεχνολογίες αποτελούν μέρος της περιγραφής εργασίας στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης. Η συνεχής πνευματική διέγερση παρέχεται από την ποικιλία των περιπτώσεων που συναντώνται στην ιατρική πρακτική.

3. Προγραμματιστής

Ο λογικός συλλογισμός, οι ικανότητες επίλυσης προβλημάτων και η συνεχής εκπαίδευση είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη λογισμικού. Η τεχνολογία αλλάζει πάντα, πράγμα που σημαίνει ότι οι προγραμματιστές πρέπει να προσαρμόζονται συνεχώς και να αποκτούν νέες δεξιότητες και γλώσσες.

4. Επιστήμονας

Η εργασία σε κλάδους όπως η νευροεπιστήμη, η ψυχολογία ή η γνωστική επιστήμη ως ερευνητής μπορεί να προσφέρει συνεχή ψυχική διέγερση, υποστηρίζοντας την υγεία του εγκεφάλου και πιθανώς μειώνοντας τον κίνδυνο άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ.

Τέτοιες θέσεις εργασίας παρέχουν συχνές ψυχικές προκλήσεις, ευκαιρίες για επίλυση προβλημάτων και ενισχύουν την κριτική σκέψη, τα οποία χρησιμεύουν στη διατήρηση ενός ενεργού και ευέλικτου εγκεφάλου και μπορεί ακόμη και να ενισχύσουν τη γνωστική ανθεκτικότητα έναντι της παρακμής που σχετίζεται με την ηλικία.

5. Manager

Η συχνή διαχείριση ανθρώπων απαιτεί από αυτούς τους ανθρώπους να κάνουν πολλαπλές εργασίες, να λύνουν προβλήματα και να λαμβάνουν αποφάσεις, τα οποία μπορούν να ενισχύσουν τις γνωστικές διαδικασίες. Ο εγκέφαλος τίθεται σε προκλήσεις από τη σύνθετη φύση των διοικητικών δραστηριοτήτων, που ενισχύει τις νευρικές συνδέσεις και τη γνωστική ευελιξία.

Επιπλέον, οι διευθυντικοί ρόλοι απαιτούν συχνά συνεχή εκπαίδευση και προσαρμογή στην κατάσταση, που και τα δύο μπορούν να υποστηρίξουν τη γνωστική υγεία. Επιπλέον, οι κοινωνικές επαφές που συνοδεύουν το να είσαι manager προσφέρουν ευκαιρίες για συναισθηματική υποστήριξη και γνωστική διέγερση, τα οποία και τα δύο είναι καλά για την υγεία του εγκεφάλου.

6. Δικηγόρος

Η δικηγορία απαιτεί τακτική πνευματική διέγερση, κριτική σκέψη και επίλυση προβλημάτων, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ. Επειδή η νομική εργασία είναι τόσο απαιτητική, απαιτεί συνεχή μάθηση, διατήρηση μνήμης και γνωστική ευελιξία—όλα αυτά είναι καλά για την υγεία του εγκεφάλου.

Επιπλέον, οι δικηγόροι συμμετέχουν συχνά σε δραστηριότητες προώθησης της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, συμπεριλαμβανομένων συναντήσεων, διαπραγματεύσεων και εμφανίσεων στο δικαστήριο, οι οποίες μπορεί να υποστηρίξουν τη γνωστική ανθεκτικότητα.

Κάποιες άλλες ασκήσεις βοηθούν επίσης στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ και του κινδύνου άνοιας, όπως παιχνίδια πρόκλησης εγκεφάλου, όπως σκάκι, Sudoku, σταυρόλεξα, παζλ και κάποια παρόμοια παιχνίδια μνήμης και αλληλεπίδραση με ανθρώπους στο διαδίκτυο.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top