Η άνοια είναι μια νευροεκφυλιστική κατάσταση που επηρεάζει τη μνήμη και τη γνωστική εικόνα. Ευτυχώς, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο να προσβληθείτε από την πάθηση καθώς μεγαλώνετε.
Συγκεκριμένα, ένας γιατρός αποκάλυψε τους παράγοντες του τρόπου ζωής και της διατροφής που μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας και γιατί ένα «κοινό» πρόβλημα που προκύπτει στις μεγαλύτερες ηλικίες πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως.
Ο Δρ. Aaron Lam είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Woolcock Institute of Medical Research και οι τομείς εξειδίκευσής του περιλαμβάνουν τη νευροψυχολογία και τη νευροαπεικόνιση.
«Αν και δεν είναι δυνατό να εγγυηθούμε την πρόληψη, γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια σειρά μέτρων που μπορούμε να λάβουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο άνοιας», είπε ο ειδικός μιλώντας στο FEMAIL.
Ο Δρ. Lam μοιράστηκε ότι η απώλεια ακοής μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας επειδή μειώνει την κοινωνική και γνωστική διέγερση. Αντίθετα, η χρήση ακουστικών βαρηκοΐας έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από αυτόν τον κίνδυνο.
Όσον αφορά τη διατροφή, ο Δρ. Lam συνέστησε μια μεσογειακή διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, βότανα, ξηρούς καρπούς, φασόλια και δημητριακά ολικής αλέσεως για να διατηρείτε τον εγκέφαλό σας σε εγρήγορση και υγιή.
Το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ προκαλούν άνοια;
Ο Δρ. Lam αποκάλυψε ότι συγκριτικές μελέτες έδειξαν ότι οι ηλικιωμένοι που κόβουν το κάπνισμα μπορεί να παρουσιάσουν μειωμένη πιθανότητα να αναπτύξουν άνοια στο μέλλον, σε σύγκριση με εκείνους που συνεχίζουν να καπνίζουν.
Η έρευνα που διεξήχθη στη Νότια Κορέα διαπίστωσε προηγουμένως ότι οι καπνιστές αντιμετωπίζουν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια όταν φτάσουν σε μεγάλη ηλικία.
«Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με εγκεφαλικές αλλαγές και άνοια. Μια μεγάλη διαχρονική μελέτη παρακολούθησε πάνω από 9.000 συμμετέχοντες για 20 χρόνια και έδειξε ότι η κατανάλωση περισσότερων από 21 ποτών την εβδομάδα συνδέθηκε με σημαντική αύξηση του κινδύνου άνοιας», πρόσθεσε ο γιατρός.
Τι πρέπει να τρώτε για να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας υγιή
«Όσον αφορά τη διατροφή και το φαγητό, τα ευρήματα ήταν κάπως ανάμεικτα. Αλλά αν ένα άτομο θέλει να κάνει διατροφικές αλλαγές, η γενική συναίνεση είναι ότι μια μεσογειακή διατροφή μπορεί να είναι ευεργετική», είπε ο Δρ. Lam.
Αυτή η δίαιτα δίνει προτεραιότητα σε συστατικά που είναι βασικά σε μεσογειακές χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα. Περιλαμβάνει δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες όπως τα ψάρια, υγιή λίπη όπως το ελαιόλαδο, πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης όπως φακές και ξηρούς καρπούς.
Η έρευνα δείχνει επίσης σταθερά ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 25% και πρόωρου θανάτου κατά 23%.
Ο περισσότερος ύπνος μειώνει τον κίνδυνο άνοιας;
«Η βελτιστοποίηση του ύπνου είναι απαραίτητη για την υγεία του εγκεφάλου, καθώς διευκολύνει την κάθαρση των νευροτοξινών που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, συμπεριλαμβανομένου του β-αμυλοειδούς, το οποίο συνδέεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ», εξήγησε ο Δρ. Lam.
Οι διαταραχές ύπνου, ιδιαίτερα η αποφρακτική άπνοια ύπνου, αυξάνονται με την ηλικία αλλά και αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας.
Ο επαρκής ύπνος ενθαρρύνει την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυών, συμβάλλει στη διατήρηση του εγκεφάλου σας σε εγρήγορση, βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και παρατείνει τη διάρκεια ζωής σας. Συνιστάται να κοιμάστε επτά με εννέα ώρες κάθε βράδυ και να διατηρήσετε έναν καλό κιρκάδιο ρυθμό.