Η αραίωση των μαλλιών είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει γυναίκες και άντρες. Είναι πολύ πιθανό να έχετε παρατηρήσει μείωση του όγκου των μαλλιών σας ή την αλογουρά σας να αρχίζει να γίνεται λιγότερα πλούσια. Πού οφείλεται αυτό; Ποια τα αίτια της αραίωσης των μαλλιών;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αραίωση των μαλλιών δεν είναι ασθένεια. Η απώλεια μιας ορισμένης ποσότητας μαλλιών καθημερινά θεωρείται φυσιολογική. Πιστεύεται ότι χάνουμε περίπου 50 έως 100 τρίχες με φυσικό τρόπο κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ωστόσο, η πιο σοβαρή απώλεια μαλλιών μπορεί να είναι ενοχλητική για τον πάσχοντα και ακόμη και ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία σας.
Η αραίωση των μαλλιών είναι σύμπτωμα που προκαλείται από διάφορες αιτίες, αλλά το καλό νέο είναι ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Ακόμα και στις παθολογικές καταστάσεις, υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης της απώλειας τριχών, σε σημείο που καθιστούν το πρόβλημα μη ορατό. Το «κλειδί» βέβαια στην αραίωση των μαλλιών είναι η έγκαιρη αντιμετώπιση. Γι’ αυτό οι ειδικοί τονίζουν ότι «ποτέ δεν είναι νωρίς» σε θέματα που αφορούν στην απώλεια τριχών.
Τα 7 αίτια της αραίωσης των μαλλιών
Η γενική ιατρός Bhavini Shah, από το LloydsPharmacy Online Doctor, μιλώντας στην Express.co.uk, αποκάλυψε 7 αιτίες αραίωσης των μαλλιών στις γυναίκες:
- Γυναικεία τριχόπτωση
- Γυροειδής αλωπεκία
- Αλωπεκία έλξης
- Τελογενές εξάνθημα
- Εμμηνόπαυση
- Κακή διατροφή
- Σκληρά προϊόντα για τα μαλλιά
1. Γυναικεία τριχόπτωση
Σύμφωνα με την Dr Shah, η γυναικεία τριχόπτωση, γνωστή και ως ανδρογενετική αλωπεκία, είναι συχνή και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.
Στην πραγματικότητα, περίπου το 40% των γυναικών ηλικίας 70 ετών και άνω εμφανίζουν την πάθηση σε κάποια μορφή.
«Οι γυναίκες με ανδρογενετική αλωπεκία συνήθως εμφανίζουν σταδιακή αραίωση των μαλλιών, συνήθως στην κορυφή του τριχωτού της κεφαλής και ορισμένες γυναίκες παρατηρούν ότι η γραμμή των μαλλιών τους υποχωρεί» δήλωσε η ίδια.
Και πρόσθεσε πως «Η πάθηση θεωρείται κληρονομική και ενώ συνήθως δεν προκαλεί φαλάκρα, όπως στους άνδρες, μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση».
Εάν ανησυχείτε για τη γυναικεία φαλάκρα, μιλήστε με τον ιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας συμβουλεύσει για πιθανές θεραπευτικές επιλογές.
2. Γυροειδής αλωπεκία
Η γυροειδής αλωπεκία είναι μια πάθηση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται λανθασμένα στους θύλακες των τριχών, γεγονός που συνήθως οδηγεί σε τριχόπτωση σε συγκεκριμένα μικρά σημεία (δημιουργώντας μικρές, στρογγυλές κηλίδες) στο τριχωτό της κεφαλής ή σε άλλα μέρη του σώματος. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας και μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά.
Σύμφωνα με την Dr Shah, ορισμένα άτομα μπορεί να παρουσιάσουν αναγέννηση των μαλλιών τους στις προσβεβλημένες περιοχές, ενώ άλλα όχι. Ενώ η ακριβής αιτία είναι άγνωστη, έρευνες έχουν δείξει ότι τόσο περιβαλλοντικοί παράγοντες όσο και το ψυχολογικό στρες προκαλούν την γυροειδή αλωπεκία. Η κατάσταση αυτή συσχετίζεται συχνά με αυτοάνοσες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και του υπερ- ή υποθυρεοειδισμού, ενώ κάποιες φορές φαίνεται να υπάρχει γενετική προδιάθεση για την ανάπτυξή της.
3. Αλωπεκία έλξης
Η αλωπεκία έλξης εμφανίζεται συνήθως σε ηλικία άνω των 35 ετών κυρίως στις γυναίκες και έχει να κάνει με το κρέμασμα υπερβολικού βάρους σε βάθος χρόνου στην περιοχή της κεφαλής. Συνηθισμένα βάρη που μπορούν να προκαλέσουν αλωπεκία από έλξη είναι οι τρέσες και οι πρόσθετες τούφες.
Άλλοι τρόποι για να πάθει κανείς αλωπεκία από έλξη, είναι το έντονο βούρτσισμα των μαλλιών, οι πλεξούδες και ο πολύ σφιχτός κότσος. Στις παραπάνω περιπτώσεις οι ρίζες των τριχών δέχονται έντονη πίεση και η βλάβη στον θύλακα της τρίχας μπορεί να είναι μόνιμη.
«Με την πάροδο του χρόνου, το συνεχές τράβηγμα καταστρέφει τους θύλακες της τρίχας, οδηγώντας σε αραίωση ή φαλακρά σημεία, ειδικά γύρω από τη γραμμή των μαλλιών ή εκεί όπου τα μαλλιά είναι σφιχτά τραβηγμένα» ανέφερε η Dr Shah και πρόσθεσε ότι «είναι καλύτερο να αποφεύγετε την επαναλαμβανόμενη χρήση χτενισμάτων που τραβάνε πολύ σφιχτά και να κάνετε τακτικά διαλείμματα στα μαλλιά από την ένταση, ειδικά αν παρατηρήσετε αραίωση των μαλλιών σας».
Η επιλογή πιο χαλαρών χτενισμάτων και η αποφυγή της υπερβολικής χρήσης αξεσουάρ μαλλιών μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των μαλλιών από τη φθορά, τόνισε η ίδια.
4. Τελογενές εξάνθημα
Το τελογενές εξάνθημα είναι ένας τύπος προσωρινής τριχόποτωσης που εμφανίζεται όταν το έντονο στρες ωθεί μεγάλο αριθμό τριχοθυλακίων σε φάση ηρεμίας. Μέσα σε λίγους μήνες, οι προσβεβλημένες τρίχες μπορεί να πέσουν ξαφνικά όταν απλά χτενίζετε ή λούζετε τα μαλλιά σας.
Πέφτουν περισσότερα μαλλιά από το συνηθισμένο, οδηγώντας σε αραίωση των μαλλιών, αλλά συνήθως δεν οδηγεί σε πλήρη φαλάκρα και είναι αναστρέψιμη η κατάσταση μόλις αντιμετωπιστεί η υποκείμενη αιτία.
5. Εμμηνόπαυση
Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, οι ορμονικές αλλαγές, συγκεκριμένα η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων, μπορεί να επηρεάσουν τον κύκλο ανάπτυξης των μαλλιών.
Σύμφωνα με την Dr Shah, «Αυτό συχνά οδηγεί σε αραίωση των μαλλιών, ιδίως στην κόμη και κατά μήκος της γραμμής χωρίστρας».
Δεν παρουσιάζουν όλες οι γυναίκες τριχόπτωση κατά την εμμηνόπαυση. Ωστόσο, αυτές που εμφανίζουν, πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες, όπως η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, που μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της διαδικασίας αραίωσης και στην ανάπτυξη των μαλλιών.
6. Κακή διατροφή
Η έλλειψη βασικών βιταμινών και ανόργανων συστατικών, όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη D, μπορεί να συμβάλει στην τριχόπτωση.
Η απώλεια μαλλιών που σχετίζεται με τη διατροφή δεν χρειάζεται να σας ανησυχεί ιδιαίτερα, γιατί μπορεί να αντιμετωπιστεί. Μπορείτε να απευθυνθείτε στον ιατρό σας, να κάνετε εξετάσεις και να σας συμβουλεύσει τι συμπληρώματα πρέπει να λάβετε και ποια διατροφή να ακολουθήσετε έτσι ώστε ο οργανισμός σας να πάρει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.
7. Σκληρά προϊόντα για τα μαλλιά
Σύμφωνα με την Dr Shah, η λεύκανση, η περμανάντ και τα σπρέι μαλλιών για δυνατό κράτημα περιέχουν σκληρές χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση καταστρέφοντας τους θύλακες και τις τρίχες.
Επίσης, ορισμένες χημικές ουσίες που βρίσκονται σε σαμπουάν, μαλακτικά, βαφές μαλλιών και προϊόντα styling μπορούν να αφαιρέσουν από τα μαλλιά τα φυσικά έλαιά τους, οδηγώντας σε ξηρότητα, σπάσιμο της τρίχας και τελικά τριχόπτωση.