Γιατί δεν πρέπει να στρώνετε το κρεβάτι σας το πρωί – Τι λέει ειδικός

κρεβάτι
  • Πολλοί νομίζουν ότι το στρώσιμο του κρεβατιού το πρωί είναι καλό για την τάξη και την ηρεμία.
  • Σύμφωνα με ειδικούς ύπνου, το στρώσιμο του κρεβατιού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.
  • Το στρώσιμο παγιδεύει γύρη και ακάρεα σκόνης, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες και άσθμα.
  • Αντί για το στρώσιμο, προτείνεται να αφήνετε τα σεντόνια γυρισμένα προς τα πίσω για να αερίζονται.

Όσοι δεν έχετε χρόνο ή δεν θέλετε να στρώνετε το κρεβάτι σας το πρωί, θα χαρείτε σίγουρα με τη συμβουλή που σας δίνει ένας ειδικός σε θέματα ύπνου. Διαβάστε για ποιο λόγο δεν πρέπει να φτιάχνετε το κρεβάτι το πρωί, ειδικά την άνοιξη.

Πολλοί από εσάς το πρωί τρέχετε για να προλάβετε να φτιάξετε τα ταπεράκια για τη δουλειά και τα σάντουιτς των παιδιών, να πάτε τα παιδιά στο σχολείο και έπειτα στην εργασία σας. Οι περισσότεροι τα προλαβαίνετε με την …ψυχή στο στόμα και το τελευταίο που σκέφτεστε είναι να στρώσετε το κρεβάτι σας.

Υπάρχουν φυσικά και κάποιοι που πιστεύουν ότι το να στρώνουν τα σεντόνια, να φτιάχνουν τα μαξιλάρια και το πάπλωμα κάθε πρωί είναι το πρώτο βήμα για μία καλή μέρα. Θέλουν να στρώνουν το κρεβάτι πριν βγουν από το σπίτι και αυτό τους δίνει μία αίσθηση τάξης και ηρεμίας.

Πώς μπορεί να σας αρρωστήσει αν στρώνετε το κρεβάτι σας το πρωί

Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα; Σύμφωνα με ειδικούς, το να στρώνετε κάθε πρωί το κρεβάτι σας πριν φύγετε για δουλειά, μπορεί να σας αρρωσταίνει!

Οι ειδικοί σε θέματα ύπνου προειδοποιούν ότι όσοι εμμένουν σε αυτόν τον τρόπο σκέψης, μπορεί να προκαλέσουν στον εαυτό τους ανεπιθύμητα προβλήματα υγείας, ειδικά οι άνθρωποι που υποφέρουν από αλλεργίες.

Την περίοδο αυτή που έχουν εμφανιστεί τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας, η φαγούρα στα μάτια και τη μύτη και οι πονοκέφαλοι, είναι σημαντικό να σκεφτείτε ότι το υπνοδωμάτιό σας μπορεί να είναι ο χώρος που φιλοξενεί τη γύρη. Αυτό μπορεί να σας προκαλέσει φτέρνισμα τη νύχτα, να επιδεινωθούν τα συμπτώματα της αλλεργίας σας και κατά συνέπεια να διαταραχθεί ο ύπνος σας.

Ο Martin Seeley, διευθύνων σύμβουλος και ειδικός ύπνου στο MattressNextDay, εξηγεί ότι το στρώσιμο του κρεβατιού σας μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για την υγεία σας, επειδή μπορεί να παγιδεύσει γύρη και ακάρεα σκόνης.

Όπως λέει ο ίδιος στη Mirror: «Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, ένα ξέστρωτο κρεβάτι είναι λιγότερο επιρρεπές στην παγίδευση γύρης και ακάρεων σκόνης, αυτών των μικροσκοπικών πλασμάτων που μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως το άσθμα και οι αλλεργίες».

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι τα μη αεριζόμενα κλινοσκεπάσματα, που προκαλούνται από το άμεσο στρώσιμο του κρεβατιού σας, μπορεί να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που οδηγεί σε υψηλότερες συγκεντρώσεις ακάρεων σκόνης.

Η καλύτερη επιλογή, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να αφήνετε το πάπλωμα ή τα σεντόνια γυρισμένα προς τα πίσω.

«Επιπλέον, το φυσικό φως του ήλιου μπορεί να παίξει ρόλο στην πρόληψη της συσσώρευσης ακάρεων της σκόνης» αναφέρει ο Martin Seeley και προσθέτει ότι «Αφήνοντας τα κλινοσκεπάσματά σας να μείνουν για λίγο ξέστρωτα, τα εκθέτετε στο φυσικό φως του ήλιου. Το ηλιακό φως έχει απολυμαντικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην εξαφάνιση ορισμένων βακτηρίων και ακάρεων, μειώνοντας περαιτέρω τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία σας».

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top