Τζεφ Μπέζος: Η ανατρεπτική πρωινή ρουτίνα ενός δισεκατομμυριούχου – «Δεν είμαι τόσο παραγωγικός όσο νομίζετε»

Τζεφ Μπέζος

Ο δισεκατομμυριούχος Τζεφ Μπέζος, πρόεδρος της Amazon, ιδιοκτήτης της Blue Origin και επενδυτής, δεν αφήνει τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις του να παρεμποδίσουν την αργή έως… τεμπέλικη πρωινή του ρουτίνα.

Ο 60χρονος μεγιστάνας ξεκινά την κάθε μέρα όπως πολλοί άνθρωποι: σέρνοντας τα πόδια του και ελέγχοντας τις ενημερώσεις στο smartphone του, είπε πρόσφατα στο «Lex Fridman Podcast». Αυτό φάνηκε να συγκλόνισε τον Fridman, ο οποίος μόλις είχε αποκαλέσει τον Μπέζος έναν από τους πιο παραγωγικούς ανθρώπους στον κόσμο.

«Δεν είμαι τόσο παραγωγικός όσο νομίζεις ότι είμαι. Πρώτα από όλα, σηκώνομαι το πρωί με το ζόρι. Πίνω έναν καφέ… και απλώς κινούμαι αργά», απάντησε ο Τζεφ Μπέζος, σε ένα podcast που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2023.

Ο Μπέζος διαβάζει επίσης εφημερίδα και συνομιλεί με την αρραβωνιαστικιά του πριν πάει στο γυμναστήριο για cardio και άρση βαρών.

«Τις περισσότερες μέρες, το να πάω στο γυμναστήριο δεν είναι τόσο δύσκολο για μένα, αλλά μερικές μέρες είναι πολύ δύσκολο. Με τα χίλια ζόρια, στο τέλος το κάνω όμως», είπε.

Η πρωινή ρουτίνα συμπίπτει με τη φιλοσοφία του Τζεφ Μπέζος να αγκαλιάζει την περιπλάνηση ή να κάνει πράγματα άσκοπα. Είναι ένα δόγμα που ακολουθεί και στις επιχειρήσεις, όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, ενθαρρύνει τις συνεδρίες περιπλάνησης του νου ώστε οι εργαζόμενοί του να συλλάβουν και να αναλύσουν νέες ιδέες χωρίς να αφήνουν τους χρονικούς περιορισμούς να καταπνίξουν τη δημιουργικότητα.

Ο χρόνος για την πρωινή του ρουτίνα προέρχεται από το πρωινό ξύπνημα. Ο Τζεφ Μπέζος δεν διευκρίνισε την ώρα που συνήθως σηκώνεται, αλλά, όπως είχε πει κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης το 2018, πηγαίνει για ύπνο νωρίς και ξυπνάει νωρίς.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jeff Bezos (@jeffbezos)

Τα οφέλη ενός χαλαρού πρωινού

Ο Τζεφ Μπέζος δεν είναι ο μόνος δισεκατομμυριούχος με μια μη βιαστική πρωινή ρουτίνα. Ο Mark Cuban ξυπνάει μεταξύ 6:30 και 7:00 το πρωί και ελέγχει τα email του για περίπου μία ώρα πριν σηκωθεί από το κρεβάτι, είπε στο podcast «What Now?» του κωμικού Trevor Noah τον Ιανουάριο. Στη συνέχεια, τρώει πρωινό, γυμνάζεται και ελέγχει ξανά το email του.

Οι αργές πρωινές ρουτίνες μπορεί να φαίνονται νωχελικές ή τεμπέλικες στην επιφάνεια, αλλά στην πραγματικότητα μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένη ενέργεια, δημιουργικότητα και εστίαση, είπε ο Geir Berthelsen, ιδρυτής του World Institute of Slowness, στη Wall Street Journal το 2019.

Αφιερώστε τουλάχιστον 20 λεπτά κάθε πρωί χωρίς να κάνετε τίποτα, συνέστησε ο Berthelsen. Θα μπορούσατε απλώς να μείνετε ξύπνιοι στο κρεβάτι, για παράδειγμα, αφού χτυπήσει το ξυπνητήρι σας. Άλλοι οι ειδικοί προτείνουν να κάνετε δραστηριότητες που απαιτούν ακινησία, όπως ο διαλογισμός ή η αναπνοή.

«Οι ηγέτες των επιχειρήσεων πρέπει να αφιερώσουν χρόνο για να ξεχάσουν τον χρόνο και αυτό τους βοηθά να είναι δημιουργικοί όταν φτάνουν στη δουλειά τους. Αυτός είναι ο στόχος τους όταν το κάνουν πριν πάνε στη δουλειά», είπε ο Berthelsen.

«Το να γεμίζετε το πρωί σας με πάρα πολλές εργασίες ή διακοπές είναι ίσως ο μεγαλύτερος λόγος για την απώλεια τη παραγωγικότητας», κατέληξε.

Όλο Υγεία

Scroll to Top