Αρκετά βαρύ το φορτίο του RSV στη χώρα μας, πρόβλημα δημόσιας υγείας οι λοιμώξεις από πνευμονιόκοκκο, γρίπη και covid. Ποια εμβόλια συστήνονται για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Την αξιοποίηση στο έπακρο της ισχυρής ασπίδας πρόληψης, που προσφέρουν τα διαθέσιμα εμβόλια έναντι των λοιμώξεων του αναπνευστικού επισημαίνει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμών 24-30 Απριλίου.
Με το μήνυμα «Δεν αμελούμε τους εμβολιασμούς και δεν αφήνουμε περιθώριο στα λοιμώδη νοσήματα – Εμβολιαζόμαστε και προστατευόμαστε σύμφωνα με την ηλικιακή ομάδα που ανήκουμε», τρεις επιστημονικές εταιρίες, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων και η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, τονίζουν ότι πρέπει να τηρείται το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού, ανάλογα με την ηλικία και άλλους παράγοντες κινδύνου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα εμβόλια παρέχουν τη μέγιστη δυνατή προστασία κατά των λοιμώξεων, που μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού.
Ιδιαίτερη προσοχή, μάλιστα, πρέπει να δίνεται στον εμβολιασμό ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, µε χρόνια νοσήματα ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες, όχι μόνο κατά τη φθινοπωρινή – χειμερινή περίοδο, η οποία χαρακτηρίζεται από έξαρση των λοιμώξεων του αναπνευστικού από ιούς όπως η γρίπη, η COVID-19, ο RSV, ή βακτήρια (π.χ πνευµονιόκοκκος), αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος γιατρού τους.
«Η εμβολιαστική στρατηγική έναντι των λοιμώξεων του αναπνευστικού είναι σαφές ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την προαγωγή της δημόσιας υγείας, τη μείωση της νοσηρότητας του γενικού πληθυσμού και κυρίως ειδικών ομάδων με χρόνια νοσήματα και την ελάττωση του κόστους από τις νοσηλείες των πασχόντων», τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της ΕΠΕ και Καθηγητής Πνευμονολογίας, Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Πέτρος Μπακάκος.
Εκ μέρους της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, η οποία έχει ανακοινώσει και Οδηγίες για τον Εμβολιασμό ασθενών με αναπνευστικά νοσήματα, υπογραμμίζεται ότι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού αποτελούν σημαντικό αίτιο νοσηρότητας και θνητότητας.
Το επιστημονικό περιοδικό Eurosurveillance, μάλιστα, εστίασε στην αύξηση της θνητότητας στην Ευρώπη, λόγω της αυξημένης επίπτωσης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού με την κορύφωση τριών ιών (γρίπη, SARS-COV2, RSV) να σημειώνεται τη διετία Φεβρουαρίου 2022 – 2024. Τόνισαν, ωστόσο, ότι είναι αναγκαίο, να καθοριστούν σαφώς οι ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο, ώστε να προτεραιοποιηθούν και να ενσωματωθεί ο προγραμματισμός του εμβολιασμού τους στην καθημερινή κλινική πρακτική, ιδιαίτερα εφόσον υπάρχουν πλέον πολλά διαθέσιμα όπλα στη φαρέτρα της επιστήμης.
Αρκετά βαρύ το φορτίο του RSV στη χώρα μας
Στην Ευρώπη, για τους ηλικιωμένους ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω, η λοίμωξη με RSV εκτιμάται ότι σχετίζεται ετησίως με περίπου 270.000 νοσηλείες και 20.000 καταγεγραμμένους νοσοκομειακούς θανάτους λόγω οξέων αναπνευστικών λοιμώξεων, που σχετίζονται με τον ιό.
Ο RSV θεωρείται η δεύτερη πιο συχνά αναγνωρισμένη αιτία ιογενούς πνευμονίας και ο δεύτερος σε συχνότητα ιός που προκαλεί παροξύνσεις σε ασθενείς με ΧΑΠ.
«Το φορτίο του ιού και στη χώρα μας φαίνεται να είναι αρκετά βαρύ, καθώς σύμφωνα με στοιχεία μελέτης του Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός» σε σύνολο 128 ασθενών, που νοσηλεύτηκαν το διάστημα Νοέμβριος 2022-Μάιος 2023, υπήρξε θνητότητα 16%. Οι ασθενείς με ΧΑΠ και καρδιαγγειακή συννοσηρότητα είχαν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα δυσμενούς κατάληξης (θάνατο), σε σύγκριση με όλες τις άλλες συννοσηρότητες. Σημαντικός είναι και ο αριθμός των ασθενών με άσθμα, που – μετά τη λοίμωξη με RSV- χρειάστηκε νοσηλεία λόγω σοβαρής παρόξυνσης άσθματος (13%)», αναφέρει η Παρασκευή Κατσαούνου, Υπεύθυνη ΔΣ σε θέματα λοιμώξεων της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
«Πρέπει να σημειώσουμε ότι η παρόξυνση σε ασθενείς με ΧΑΠ αποτελεί γεγονός ανάλογο με το έμφραγμα του μυοκαρδίου σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς κινδυνεύουν να καταλήξουν τόσο άμεσα όσο και μέσα στο επόμενο έτος. Μάλιστα, ακόμη κι αυτοί που επιβιώνουν, εμφανίζουν περαιτέρω επιδείνωση της αναπνευστικής τους λειτουργίας, ποσοστό της οποίας δεν αναστρέφεται μετά την αποδρομή της παρόξυνσης. Επιπρόσθετα, η ανάγκη νοσηλείας για RSV (53%) συγκριτικά με αυτή σε ασθενείς με γρίπη (39.11%) ήταν μεγαλύτερη, εφόσον δεν είναι ακόμη διαθέσιμη θεραπεία για τον RSV στους ενήλικες, σε σύγκριση με τη γρίπη και τον κορωνοϊό, όπου αντιϊκά μπορούν να διατεθούν στις ομάδες υψηλού κινδύνου», σημείωσε η κα. Κατσαούνου.
Σύσταση εμβολιασμού
Η ΕΠΕ, στις Οδηγίες της περιλαμβάνει σύσταση για τον εμβολιασμό έναντι του RSV με οποιοδήποτε από τα δύο διαθέσιμα εμβόλια (RSVPreF3, RSVpreF), που έχουν πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων το 2023 για την προστασία από τον RSV και κρίνονται αποτελεσματικά και ασφαλή.
Συγκεκριμένα, η σύσταση αφορά ασθενείς με ΧΑΠ – ιδιαίτερα όσους πάσχουν και από καρδιαγγειακά νοσήματα -, ασθενείς με άσθμα, κυστική ίνωση, σοβαρή διάμεση πνευμονοπάθεια, σοβαρή πνευμονική υπέρταση.
Επιπλέον, σε ασθενείς άνω των 65 ετών με μια συννοσηρότητα (ενδεικτικά σακχαρώδη διαβήτη, καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια νεφρική νόσο, ανοσοκαταστολή κτλ), σε όλα τα άτομα άνω των 70 ετών και στους επαγγελματίες υγείας.
Πρόβλημα δημόσιας υγείας οι λοιμώξεις από πνευμονιόκοκκο
«Οι λοιμώξεις από πνευμονιόκοκκο (Streptococcus pneumoniae) αποτελούν σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας διεθνώς. Η καλύτερη άμυνά μας και στην περίπτωση της λοίμωξης από πνευμονιόκοκκο είναι η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού. Αυτό αποδεικνύει, άλλωστε, και το γεγονός ότι η ευρεία χρήση των πνευμονιοκοκκικών εμβολίων στα παιδιά είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της συχνότητας αλλά και της θνησιμότητας της πνευμονίας από πνευμονιόκοκκο, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες», αναφέρει η Αδαμαντία Λιαπίκου, MD PhD, Συντονίστρια της Ομάδας Λοιμώξεων Αναπνευστικού Συστήματος της ΕΠΕ και Συντονίστρια Διευθύντρια της 5ης Πνευμονολογικής Κλινικής του ΝΝΘΑ «Η Σωτηρία».
«Και οι δύο διαθέσιμοι τύποι εμβολίων (συζευγμένα & πολυσακχαριδικά) έχουν αποδεδειγμένη δραστικότητα και ασφάλεια ενώ, μάλιστα, τα δύο νέα συζευγμένα πολυσακχαριδικά πνευμονιοκοκκικά εμβόλια (PCV15 & PCV20) προσφέρουν ευρύτερη κάλυψη ορότυπων και δραστικότητα 50-75% κατά της διηθητικής πνευμονιοκοκκικής νόσου και της πνευμονίας. Αξίζει, λοιπόν, για τη διασφάλιση της υγείας όλων μας, να τονίσουμε για άλλη μια φορά πόσο σημαντική είναι η συμμόρφωση με τις συστάσεις του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, που σταθερά από το 2015 έως σήμερα, προβλέπει τον πνευμονιοκοκκικό εμβολιασμό όλων των ενηλίκων ≥65 ετών αλλά και των νεότερων ατόμων με επιβαρυντικό παράγοντα ή ανοσοκαταστολή».
Γρίπη: Μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια
Η Βασιλική Γεωργακοπούλου, Συντονίστρια της Ομάδας Λοιμώξεων Αναπνευστικού Συστήματος της ΕΠΕ, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, Επιμελήτρια Β’ στην Κλινική Παθολογικής Φυσιολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, τονίζει ότι η γρίπη είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια του αναπνευστικού με παγκόσμιες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.
«Η γρίπη προκαλεί έως και 650.000 θανάτους ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο και ο εμβολιασμός παραμένει το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης, μειώνοντας τον κίνδυνο λοίμωξης κατά 40% έως 60%, όταν το εμβόλιο ταιριάζει με τα κυκλοφορούντα στελέχη.
Ο ιός της γρίπης αλλάζει συνεχώς μέσω αντιγονικής μετατόπισης, καθιστώντας αναγκαία την ετήσια ενημέρωση των αντιγριπικών εμβολίων.
Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα, επισημαίνουμε την ανάγκη να προφυλάσσονται μέσω του εμβολιασμού έναντι της γρίπης ιδιαίτερα οι ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις.
Παράλληλα, θα πρέπει να στηρίξουμε όλοι την προσπάθεια αύξησης της πρόσβασης σε εμβόλια αλλά και την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, προκειμένου να βελτιωθούν τα ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού και στη χώρα μας», δηλώνει η κ. Γεωργακοπούλου.