Το Νο1 κόλπο για να καταλάβετε αν κάποιος σας λέει ψέματα, σύμφωνα με έρευνα

ψέματα

Νέα επιστημονική μελέτη ανέδειξε έναν εύκολο τρόπο για να καταλάβετε αν κάποιος σας λέει ψέματα και να τον πιάσετε στα πράσα!

Επειδή, όπως λέει και η παροιμία «Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται», οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει ένα κόλπο που θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε αν μας λέει αλήθεια ο συνομιλητής μας. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, περίπου το 4% των ανθρώπων είναι δεινοί ψεύτες και μπορούν να το κάνουν με μαεστρία.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ υποστηρίζουν ότι βρήκαν έναν τρόπο να αποκαλύψουν κάποιον που επιχειρεί να μας ξεγελάσει με ψέματα.

Ζητώντας απλώς από κάποιον να εκτελέσει μια πρόσθετη εργασία, κατά τη διάρκεια της συζήτησης μαζί του, είναι πιο εύκολο να εντοπίσετε την ανεντιμότητα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η εξαπάτηση επιβαρύνει περισσότερο τον εγκέφαλο και απαιτεί περισσότερη ψυχική ενέργεια για να γίνει με επιτυχία.

Quiz Maker

Το κόλπο για να ξεσκεπάσετε κάποιον που σάς λέει ψέματα

Κάνοντας κάποιος παράλληλα με την κουβέντα και κάτι άλλο καθιστά πιο δύσκολο να υποστηρίξει ένα ψέμα.Στο πείραμα που έκαναν οι επιστήμονες του Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ ζήτησαν από 165 άτομα τις απόψεις τους, για αμφιλεγόμενα θέματα επικαιρότητας, όπως την Covid, τη μετανάστευση, το Brexit και τον Μπόρις Τζόνσον.

QuizMaker Quizzes

Στη συνέχεια, τους ζητήθηκε είτε να πουν ψέματα είτε να πουν ξανά την αλήθεια για τα ίδια θέματα. Σε ορισμένους συμμετέχοντες δόθηκε επίσης η υποχρέωση να απομνημονεύσουν μια άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου που τους είπαν ότι ήταν «εξαιρετικά σημαντική».

Διαπιστώθηκε ότι οι ιστορίες όσων έλεγαν ψέμματα ήταν λιγότερο πιστευτές, σε σύγκριση με τους αλήθειες. Αυτό συνέβαινε ιδιαίτερα, όταν οι ψεύτες αποσπούσαν την προσοχή τους προσπαθώντας να εκτελέσουν μια πρόσθετη εργασία.

Ο καθηγητής Aldert Vrij, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, εξήγησε: «Το μοτίβο των αποτελεσμάτων υποδηλώνει ότι η εισαγωγή δευτερευουσών εργασιών σε μια συζήτηση, θα μπορούσε να διευκολύνει την ανίχνευση ψεύδους».

Σύμφωνα με τον Vrij, οι δευτερεύουσες εργασίες είναι αποτελεσματικές στο να πιάσεις έναν ψεύτη μόνο εάν δεν μπορούν να αγνοηθούν ή να γίνουν εύκολα.

«Αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε λέγοντας ότι η εργασία είναι σημαντική, είτε δίνοντας μια δραστηριότητα που δεν μπορεί να παραμεληθεί, όπως το πιάσιμο ενός αντικειμένου στον αέρα ή η οδήγηση αυτοκινήτου.Δευτερεύουσες εργασίες που δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια είναι απίθανο να διευκολύνουν τον εντοπισμό ψεύδους», τονίζει ο επιστήμονας.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο International Journal of Psychology & Behavior Analysis.

Την επόμενη φορά λοιπόν που προσπαθείτε να διαπιστώσετε αν κάποιος σας λέει την αλήθεια να γνωρίζετε ότι εάν δυσκολεύεται παράλληλα με την κουβέντα σας  να εκτελέσει και μια άλλη εργασία το πιθανότερο είναι ότι σας λέει ψέματα!

Όλο Υγεία

Scroll to Top