Τα μικροπλαστικά προκαλούν πέτρες στη χολή- Πώς θα προστατευθείτε

μικροπλαστικά

Τα μικροπλαστικά είναι πλέον πανταχού παρόντα σε κάθε έκφανση της καθημερινής μας ζωής. Μπαίνουν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της τροφικής αλυσίδας και αποτελούν την αιτία διαφόρων επιβλαβών επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία.

Σε μια νέα μελέτη οι επιστήμονες  επαλήθευσαν προκαταρκτικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα μικροπλαστικά όχι μόνο μπορούν να προκαλέσουν τον σχηματισμό λίθων στη χολή, αλλά και να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Τι είναι οι πέτρες στη χολή (χολολιθίαση)

Η χολολιθίαση είναι μια κύρια αιτία γαστρεντερικής νοσηρότητας με συναφείς κινδύνους, που συμβάλλει επίσης στην οικονομική επιβάρυνση του ασθενή, του νοσοκομειακού συστήματος και της κοινωνίας. Η ηλικία των ασθενών που διαγιγνώσκονται με χολολιθίαση προοδευτικά μειώνεται.

Τα συμπτώματα της χολολιθίασης είναι άτυπα και περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, ναυτία και πυρετό. Η παραμέληση αυτών των συμπτωμάτων μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, οδηγώντας δυνητικά σε απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της οξείας χολαγγειίτιδας, της οξείας χολοκυστίτιδας, της οξείας παγκρεατίτιδας και του καρκινώματος της χοληδόχου κύστης

Μικροπλαστικά στις πέτρες στη χολή όλων των ασθενών της μελέτης

Η εργασία, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Hazardous Materials, έδειξε ότι μικροπλαστικά υπήρχαν στους χολόλιθους και των 16 ασθενών που εξετάστηκαν και ότι τα νεότερα άτομα (κάτω των 50 ετών) παρουσίαζαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα τοξικών ουσιών.

Στα ποντίκια, τα μικροπλαστικά επιτάχυναν τον σχηματισμό χολόλιθων και άλλαξαν τη μικροχλωρίδα του εντέρου, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Η μελέτη μας αποκάλυψε την παρουσία μικροπλαστικών στις ανθρώπινες πέτρες στη χολή, επιδεικνύοντας τις δυνατότητές τους να επιδεινώσουν τη χολολιθίαση σχηματίζοντας μεγάλα ετεροσυσσωματώματα χοληστερόλης-μικροπλαστικών και αλλάζοντας τη μικροχλωρίδα του εντέρου», σημείωσαν οι επιστήμονες.

Η μελέτη σημείωσε ότι τα μικροπλαστικά είναι κομμάτια πλαστικού με διάμετρο μικρότερη από 5 χιλιοστά. Η μηχανική τριβή, η ηλιακή ακτινοβολία και η βιολογική υποβάθμιση των πλαστικών προϊόντων παράγουν αυτά τα μικροσκοπικά θραύσματα που μολύνουν το έδαφος, το νερό και τον αέρα στο περιβάλλον μας.

Γιατί είναι τόσο ανησυχητικό το πρόβλημα με τα μικροπλαστικά

Επειδή ακριβώς υπάρχουν παντού, τα μικροπλαστικά μπορούν να εισέλθουν στο σώμα μας με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Έχουν βρεθεί σε ανθρώπινα ούρα, πλακούντες και αεραγωγούς.

Οι επιπτώσεις των μικροπλαστικών είναι άγνωστες, αν και οι ερευνητές κλίνουν προς την έκδοση κόκκινου συναγερμού, καθώς τα μικροπλαστικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μετάδοση παθογόνων.

Μια άλλη πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα νανοπλαστικά (κομμάτια μικρότερα από 0,0001 χιλιοστό) θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της νόσου Πάρκινσον και της άνοιας, ενώ μια άλλη έδειξε ότι τα μικροπλαστικά θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών.

«Τα δεδομένα μας έδειξαν ότι η έκθεση σε μικροπλαστικά επιδεινώνει τον σχηματισμό χολόλιθων μέσω της παραγωγής μεγάλων ετεροσυσσωματωμάτων χοληστερόλης-μικροπλαστικών και της αλλοίωσης της μικροχλωρίδας του εντέρου· αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος», τόνισαν οι συγγραφείς.

Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευθείτε

Καλό θα είναι να αποφεύγετε το πλαστικό όσο το δυνατόν περισσότερο. Τα δοχεία και οι συσκευασίες από πλαστικό μπορούν να διοχετεύσουν μικροπλαστικά στο φαγητό μας, ειδικά εάν το φαγητό είναι ζεστό ή το δοχείο έχει θερμανθεί.

Μπορείτε να προσπαθήσετε να αποφύγετε το πλαστικό στο πόσιμο νερό χρησιμοποιώντας ένα μεταλλικό μπουκάλι νερού αντί για το πλαστικό μιας χρήσης.

Τα μανιτάρια και η μαγιά έχουν βρεθεί ικανά να διασπούν το πλαστικό, αν και αυτό δεν είναι χρήσιμο για αυτό που υπάρχει ήδη μέσα στο σώμα μας. Για το σκοπό αυτό, τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της τοξικότητας και της φλεγμονής που σχετίζονται με τα μικροπλαστικά στο γαστρεντερικό μας σύστημα.

Οι επιστήμονες αναπτύσσουν επίσης νέα τεχνολογία για να φιλτράρουν τα μικροπλαστικά από το πόσιμο νερό, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης φυτών όπως, μπάμιες, κάκτοι και αλόη. Τα ασπράδια αυγών θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των μικροπλαστικών.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top