Ένα γλειφιτζούρι που απορροφά από το σάλιο πρωτεΐνες που σχετίζονται με τον καρκίνο θα μπορούσε να μειώσει τον χρόνο που χρειάζεται για τη διάγνωση του καρκίνου του στόματος.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το γλειφιτζούρι θα επιταχύνει τη διάγνωση των καρκίνων του στόματος -ή ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για την ανίχνευση όγκων σε άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο, όπως άτομα που καπνίζουν ή πίνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.
Όταν κάποιος πιπιλίζει το γλειφιτζούρι με γεύση φρούτων, το οποίο αναπτύσσεται από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, για λίγα μόνο λεπτά, οι πρωτεΐνες -που απελευθερώνονται από τα καρκινικά κύτταρα του στόματος καθώς αναπτύσσονται και εξαπλώνονται- «κολλάνε» στην ειδική επίστρωση γέλης.
Στη συνέχεια, το τζελ κατακλύζεται από υπεριώδες φως (το οποίο το διασπά σε υγρό), για να απελευθερώσει το φορτίο του, επιτρέποντας στους γιατρούς να εντοπίσουν εάν υπάρχει όγκος μέσα σε λίγα λεπτά.
Πώς λειτουργεί το γλειφιτζούρι για την ανίχνευση του καρκίνου του στόματος
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το γλειφιτζούρι θα μπορούσε να κάνει τη διάγνωση πιο απλή και γρήγορη. Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ ανέπτυξε ένα τζελ κατασκευασμένο από νερό και ένα πολυμερές, ένα μαλακό υλικό που αποτελείται από σχετικά μεγάλα χημικά μόρια.
Όταν ο ασθενής τρώει το γλειφιτζούρι, πρωτεΐνες -συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τον καρκίνο- παγιδεύονται στο σάλιο του.
Μια κύρια πρωτεΐνη που στοχεύεται είναι η ιντερλευκίνη-6, η οποία παράγεται φυσικά από το ανοσοποιητικό σύστημα ως απόκριση σε μόλυνση ή φλεγμονή. Ωστόσο, παράγεται επίσης σε περίσσεια από καρκινικά κύτταρα καθώς αυτά πολλαπλασιάζονται -πολυάριθμες μελέτες έχουν εντοπίσει την παρουσία της στο σάλιο ως πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για καρκίνο του στόματος.
Το τεστ με το γλειφιτζούρι θα έδινε άμεσο αποτέλεσμα και στη συνέχεια ο ασθενής θα μπορούσε να παραπεμφθεί για ειδικές εξετάσεις ή για βιοψία. Οι ερευνητές του Μπέρμιγχαμ θα περάσουν τα επόμενα τρία χρόνια τελειοποιώντας το τεστ με το γλειφιτζούρι, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται συστηματικά από γιατρούς και οδοντιάτρους.
«Προς το παρόν, ο καρκίνος του στόματος μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί και έχει κακή πρόγνωση – εν μέρει λόγω των ποσοστών καθυστερημένης διάγνωσης. Το να κάνετε ένα γρήγορο τεστ όπως αυτό θα μπορούσε να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να λάβετε μια διάγνωση στα αρχικά στάδια», δήλωσε ο Δρ. Nigel Carter, Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Στοματικής Υγείας.
Η επίπτωση του καρκίνου του στόματος
Σχεδόν 9.000 άνθρωποι ετησίως στη Βρετανία διαγιγνώσκονται με καρκίνο του στόματος, ο οποίος περιλαμβάνει καρκίνους της γλώσσας, των ούλων, των αμυγδαλών, των χειλιών, του ουρανίσκου και του κάτω μέρους του στόματος. Προκαλεί περίπου 3.000 θανάτους ετησίως -περισσότερους από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και των όρχεων μαζί.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις ανιχνεύονται μόνο όταν ο όγκος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του λαιμού και του κεφαλιού, καθώς σπάνια υπάρχουν εμφανή συμπτώματα. Μόλις το 50% των περιπτώσεων που διαγιγνώσκονται σε μεταγενέστερο στάδιο επιβιώνει πέραν των πέντε ετών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 90% εάν οι όγκοι ανιχνευθούν νωρίτερα.
Την τελευταία δεκαετία, έχει υπάρξει μια αύξηση 46% στους θανάτους από καρκίνο του στόματος στη Βρετανία, εν μέρει λόγω του ότι πολλοί ασθενείς δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε οδοντίατρο του NHS για τακτικές εξετάσεις, λένε φιλανθρωπικές οργανώσεις όπως το Ίδρυμα Στοματικής Υγείας.
Αυτός είναι ένας από τους κύριους τρόπους ανίχνευσης του καρκίνου του στόματος. Στη συνέχεια, ένα ύποπτο εύρημα ελέγχεται με βιοψία. Μπορεί να χρειαστούν έως και έξι εβδομάδες για τα αποτελέσματα και αυτή η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στο νοσοκομείο.
Σημειώνεται, τέλος, ότι η τακτική κατανάλωση ρεσβερατρόλης, μιας ένωσης που βρίσκεται σε κόκκινα φρούτα, όπως σταφύλια, ντομάτες και φράουλες, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του στόματος κατά περίπου 15%, αναφέρει το περιοδικό BMC Oral Health.
Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από πέντε ξεχωριστές μελέτες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χημική ουσία, που βρίσκεται επίσης στο κόκκινο κρασί, έχει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες που μειώνουν τον κίνδυνο σχηματισμού όγκων.