Οι 2 υπερτροφές που προλαμβάνουν την άνοια και τον καρκίνο – Κάνουν καλό στην καρδιά και ενισχύουν τη μακροζωία

υπερτροφές

Μπορείτε να προλάβετε την άνοια και να μειώσετε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, αν εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή δύο υπερτροφές. Τα τρόφιμα αυτά κάνουν «θαύματα» και δεν πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιό σας. Δείτε ποια είναι τα σούπερ υπερτρόφιμα.

Με τη σωστή διατροφή και την κατανάλωση δύο υπερτροφών μπορείτε να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας σε εγρήγορση και να αποτρέψετε την εμφάνιση της άνοιας, μέχρι και να προλάβετε ορισμένες μορφές καρκίνου.

Τα τρόφιμα αυτά είναι πραγματικά ένα δώρο της φύσης! Σας προσφέρουν θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, πρωτεϊνες και βιταμίνες. Αν τα καταναλώνετε σε καθημερινή βάση, γεμίζουν τον οργανισμό σας με υγεία, ενέργεια και ευεξία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι δύο υπερτροφές που σας χαρίζουν χρόνια ζωής και μάλιστα υγιούς ζωής, είναι τα φυλλώδη λαχανικά και οι ξηροί καρποί.

QuizMaker

Τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το λάχανο και το μαρούλι, είναι γεμάτα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Κ, η λουτεΐνη και το φυλλικό οξύ, μαζί με μια σειρά από ευεργετικά φυτικά φλαβονοειδή.

Αυτά τα λαχανικά περιέχουν επίσης νιτρικά άλατα, τα οποία το σώμα μας μετατρέπει σε νιτρώδη – μια ένωση που χαλαρώνει και διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία, ενισχύοντας τη ροή του αίματος στην καρδιά, τον εγκέφαλο και τους μυς.

Περιέχουν ακόμη γλυκοζινόλη, μία ουσία που έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, ειδικά κατά του καρκίνου των πνευμόνων και του οισοφάγου.

Η κατανάλωση των λαχανικών προσφέρει αποδεδειγμένα πολυάριθμα οφέλη στην υγεία, συμπεριλαμβανόμενου του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης παχυσαρκίας, καρδιοπαθειών, υπέρτασης και πνευματικής εξασθένισης.

Ποιες είναι οι δύο υπερτροφές;

  1. Λαχανικά
  2. Ξηροί καρποί

1. Λαχανικά

Διατροφολόγοι του Πανεπιστημίου Rush του Σικάγο διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μιας καθημερινής μερίδας αυτών των λαχανικών μπορεί να επιβραδύνει τη γνωστική παρακμή που σχετίζεται με την ηλικία.

Σύμφωνα με τη μελέτη, όσοι έτρωγαν δύο ή περισσότερες μερίδες εμφάνιζαν συνήθως τις ικανότητες μνήμης που είχε κάποιος 11 χρόνια νεότερός τους.

Μία άλλη μελέτη από το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο σε πάνω από 70.000 άτομα, έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση φυλλώδους λαχανικού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου κατά 7%.

Σύμφωνα με τη διαιτολόγο Dr Linia Patel «τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά μπορούν να έχουν βαθιά επίδραση στη γενική υγεία και στην υγεία της καρδιάς».

Σε μία άλλη μελέτη του Ινστιτούτου Ερευνών Διατροφής του Πανεπιστημίου Edith Cowan της Αυστραλίας, στην οποία συμμετείχαν 3.000 άτομα, αποδείχθηκε ότι η καθημερινή κατανάλωση φυλλώδους λαχανικού βοήθησε στη σημαντική μείωση του κινδύνου αρτηριακής πίεσης και καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με το Gloucestershire Live.

2. Ξηροί καρποί

Το δεύτερο σημαντικό τρόφιμο για την υγεία σας είναι οι ξηροί καρποί. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μία παλάμη γεμάτη (20 γραμμάρια) ωμούς και ανάλατους ξηρούς καρπούς την ημέρα προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στην υγεία σας.

Μια ερευνητική ομάδα από το Imperial College του Λονδίνου και το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας ανακάλυψε ότι οι ξηροί καρποί μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σχεδόν κατά 30%, του καρκίνου κατά 15% και του πρόωρου θανάτου κατά 22%.

Παράλληλα μία ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMC Medicine και εξέτασε 29 διεθνείς μελέτες που αφορούσαν 819.000 άτομα, διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση ξηρών καρπών μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από αναπνευστικές ασθένειες κατά 50% και από διαβήτη σχεδόν κατά 40%.

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε λίπη και φυτικές ίνες που μειώνουν τη χοληστερόλη, καθώς και σε μέταλλα που συνδέονται με την καλύτερη υγεία της καρδιάς.

Επιπλέον, μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 47.000 άνδρες ανακάλυψε ότι όσοι κατανάλωναν ένα ακόμη φλιτζάνι ξηρούς καρπούς πέντε φορές την εβδομάδα είχαν 34% χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο του προστάτη.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Διαβάστε Περισσότερα

Scroll to Top