Αποσύρθηκε η διάταξη για άσκηση έργου ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ

γιατροι

Η διάταξη για την δυνατότητα άσκησης έργου ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ θα ενταχθεί σε νέο νομοσχέδιο την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, απέσυρε τη διάταξη που ανοίγει τον δρόμο να ασκούν έργο στο ΕΣΥ και ιδιώτες γιατροί, μετά τις έντονες αντιδράσεις στη Βουλή.

Τη διάταξη εισήγαγε εκτάκτως η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη στο νομοσχέδιο «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Η αναπληρώτρια υπουργός, προσέθεσε στο άρθρο 7 του υφιστάμενου σχεδίου νόμου, ένα ακόμη εδάφιο, μια κίνηση που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι εκπρόσωποι των οποίων θεώρησαν ότι αιφνιδιάστηκαν. Όπως είπαν οι βουλευτές, το Υπουργείο Υγείας επέλεξε να φέρει τη διάταξη αυτή, αφού είχαν τοποθετηθεί όλοι οι βουλευτές και λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Η διάταξη θα ενταχθεί σε νέο νομοσχέδιο την ερχόμενη εβδομάδα.

«Θα κάνω δεκτό το αίτημα και του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ώστε  να μπορούν, με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, οι ιδιώτες γιατροί να συνάπτουν σχέσεις εργασίας με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, επί πληρωμή των ιδιωτών γιατρών προς το νοσοκομείο. Όχι αυτό που έχουμε σήμερα, το μπλοκάκι», είχε αναφέρει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

«Σήμερα, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ μπορούν να προσλάβουν ιδιώτη γιατρό με μπλοκάκι και εάν κάπου υπάρχει ελλείπουσα θέση, τη ζητάει η διοίκηση, εγκρίνουμε την πίστωση και τον προσλαμβάνουμε. Δεν εννοούμε αυτό. Εννοούμε, ένας ιδιώτης χειρουργός να πληρώνουνε και να χειρουργεί με τη χειρουργική του ομάδα, μέσα σε ένα χειρουργικό τραπέζι ενός νοσοκομείου. Θα βάλουμε την εξουσιοδοτική διάταξη, όπως κάναμε με τα απογευματινά χειρουργεία, και οι όροι και οι προϋποθέσεις θα εξειδικευθούν σε Κοινή Υπουργική Απόφαση».

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top