Ελλείψεις φαρμάκων: Γιατί είναι δύσκολο να λυθεί το πρόβλημα

φαρμακα

Ποια μέτρα λαμβάνει το υπουργείο Υγείας για να αντιμετωπίσει το ζήτημα με τις ελλείψεις φαρμάκων που στην Ελλάδα παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά

Το μεγάλο θέμα των ελλείψεων φαρμάκων συζητήθηκε στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και όλοι οι ομιλητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το θέμα είναι παγκόσμιο και πολυπαραγοντικό και αυτό που χρειάζεται είναι διαφάνεια και συνεργασία από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην αλυσίδα διακίνησης των φαρμάκων.

Ο ‘Αρης Αγγελής, γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας, αναφέρθηκε στους λόγους των ελλείψεων φαρμάκων, λέγοντας ότι συνδυάζονται η παραγωγική διαδικασία και εμπορικοί λόγοι. Οι σημαντικές έλλειψες έχουν να κάνουν με ελλείψεις κρίσιμων μοναδικών σκευασμάτων, ανέφερε.

Τα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο Υγείας

Η Ελλάδα, είπε ο κ. Αγγελής, βρίσκεται σε σχετικά καλή θέση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και εξήγησε τα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο Υγείας για την ομαλοποίηση της αγοράς.

Αρχικά είπε ξεκίνησε το έργο της η επιτροπή παρακολούθησης ελλείψεων και «σε συνεργασία με τους φορείς προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε τις ελλείψεις φαρμάκων».

Μίλησε για μια μεγάλη καινοτομία που είναι η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας χαρτογράφησης της διακίνησης των φαρμάκων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, στην οποία συμμετέχει το 95% των φορέων.

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, πρόεδρος του ΕΟΦ, ανέφερε ότι κάθε έλλειψη έχει διαφορετική προσέγγιση και διαφορετική λύση και «είμαστε σε ένα συνεχή αγώνα να καλύπτουμε τις ανάγκες της αγοράς», σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, ανάλογα με την αιτία του προβλήματος.

Μίλησε για λίστα φαρμάκων τα οποία δεν πρέπει να λείπουν από την αγορά και έκανε λόγο για συνεχή παρακολούθηση του θέματος των ελλείψεων.

Ο κ. Μανωλόπουλος είπε ότι η Πολιτεία λαμβάνει μέτρα, όπως η αύξηση της τιμής των φθηνών φαρμάκων, η απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών και άλλα ώστε ο ασθενής να βρίσκει το φάρμακό του όταν το έχει ανάγκη.

 Ελλείψεις σε περίπου 100 φαρμακευτικά σκευάσματα

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Τσατσαρώνης, αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, ανέφερε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί και σήμερα εντοπίζονται ελλείψεις σε περίπου 100 φαρμακευτικά σκευάσματα, με τα περισσότερα να είναι φθηνά φάρμακα.

Οι παράλληλες εξαγωγές, είπε, κυμαίνονται στο 5% του τζίρου των φαρμακαποθηκών, καταγράφοντας μείωση 27,5%, αλλά το 2023 ήταν χρονιά ρεκόρ από άποψη ελλείψεων φαρμάκων, σύμφωνα με τον ίδιο.

Μίλησε για υποεφοδιασμό της αγοράς από τις φαρμακευτικές εταιρίες μέχρι και 40%, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Μιχάλη Χειμώνα, γενικού διευθυντή του ΣΦΕΕ, ο οποίος τόνισε ο ΣΦΕΕ δίνει πλήρη στοιχεία για 8.000 κωδικούς από το 2016 και ήταν ο πρώτος φορέας που το έκανε.

Το πρόβλημα, σημείωσε, άρχισε να εκδηλώνεται μετά την πανδημία, όπου καταλάβαμε ότι το 60% των πρώτων υλών προέρχονται από Ινδία και Κίνα και παρουσιάστηκαν προβλήματα και σε φθηνά και σε ακριβά φάρμακα.

Ο ΣΦΕΕ, είπε, «είναι σε συνεχή συνεργασία με τους φορείς και εργαζόμαστε για την μείωση των ελλείψεων. Σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα είναι ελεγχόμενο, αλλά δεν πρόκειται να λυθεί και ειδικά στην Ελλάδα, λόγω της χαμηλής τιμής των φαρμάκων».

Όλο Υγεία

Scroll to Top