Το γιαούρτι θεωρείται ο MVP του υγιεινού πρωινού. Μπορείτε να το φάτε γρήγορα πριν φύγετε για δουλειά ή πριν πάτε γυμναστήριο. Μερικοί άνθρωποι το τρώνε κάθε μέρα. Είναι καλό αυτό ή πρέπει να αλλάξετε συνήθειες;
Σίγουρα έχει ένα εκπληκτικό διατροφικό βιογραφικό και τα οφέλη του για την υγεία είναι αδιαμφισβήτητα. Σύμφωνα με την διαιτολόγο Jessica Cording, το γιαούρτι με βάση τα γαλακτοκομικά είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, βιταμίνης Β-12, ριβοφλαβίνης, καλίου και φωσφόρου.
Είναι επίσης πλούσιο σε πρωτεΐνες: ένα γιαούρτι μπορεί να περιέχει έως και 16 γραμμάρια, ανάλογα με τον τύπο και τη μάρκα. Η Cording σημειώνει στο delish επίσης ότι υπάρχουν γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, ενώ πολλά είδη γιαουρτιού περιέχουν και προβιοτικά, τα οποία είναι ωφέλιμα βακτήρια.
Σύμφωνα με την Kim Yawitz, διαιτολόγο και ιδιοκτήτρια γυμναστηρίου στο Σεντ Λούις, «τα προβιοτικά βοηθούν στη βελτιστοποίηση της ισορροπίας μεταξύ καλών και κακών μικροοργανισμών στο έντερό σας».
Η Yawitz λέει ότι η κατανάλωση γιαουρτιού που περιέχει αυτά τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσει «στην αντιμετώπιση εντερικών λοιμώξεων, στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου». Με όλα αυτά τα διατροφικά προνόμια που μας περιμένουν όταν ανοίξουμε ένα δοχείο, φαίνεται ότι μόνο οφέλη μπορούμε να έχουμε από την καθημερινή κατανάλωση γιαουρτιού.
Δεν είναι όλα τα γιαούρτια το ίδιο
Η συγκεκριμένη διατροφική αξία μπορεί να ποικίλει και όλα εξαρτώνται από τον τύπο και τη μάρκα του γιαουρτιού που τρώτε. Για παράδειγμα, μόνο ορισμένα γιαούρτια περιέχουν εκείνα τα προβιοτικά που είναι τόσο καλά για το έντερό μας.
Σύμφωνα με την Yawitz, τα περισσότερα από αυτά τα φυσικά υγιή βακτήρια στο γιαούρτι πεθαίνουν στην πραγματικότητα όταν παστεριώνεται. Ωστόσο, η Yawitz τονίζει ότι πολλές εταιρείες προσθέτουν περισσότερα προβιοτικά βακτήρια μετά την παστερίωση του γιαουρτιού. Μόνο αυτοί οι τύποι επαναποστειρωμένων γιαουρτιών είναι πραγματικά ρυθμισμένοι ώστε να ωφελούν την υγεία του εντέρου μας.
Επιπλέον, η θρεπτική αξία κάθε γιαουρτιού ποικίλλει ανάλογα με το πόση ζάχαρη έχει προστεθεί. «Πολλοί άνθρωποι σοκάρονται όταν μαθαίνουν ότι το φαινομενικά αθώο γιαούρτι τους με γεύση φρούτων περιέχει εξίσου πολλή πρόσθετη ζάχαρη με μια μερίδα παγωτό» αναφέρει η Yawitz.
Δεν το πιστεύετε; Ελέγξτε, για παράδειγμα, τα διατροφικά στοιχεία που έχει ένα κυπελάκι γιαουρτιού με γεύση φράουλα. Μπορεί να περιέχει μόνο πέντε γραμμάρια πρωτεΐνης και 18 γραμμάρια ζάχαρης. Για σύγκριση, μια μερίδα παγωτού βανίλια περιέχει 18 γραμμάρια ζάχαρης! Οπότε, μάλλον θα προτιμούσατε το παγωτό.
Είναι σαφές ότι ενώ το γιαούρτι έχει τη δυνατότητα να αποτελεί μια υγιεινή επιλογή κάθε μέρα της εβδομάδας, δεν είναι απαραίτητα δεδομένο. Ελέγξτε την ετικέτα για να είστε σίγουροι.
Τι να προσέξετε όταν αγοράζετε γιαούρτι
Υπάρχουν μερικοί καλοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε όταν επιλέγετε το πρωινό σας.
Προτιμήστε το γιαούρτι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες. Η μεγιστοποίηση του δυναμικού του γιαουρτιού με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι ιδιαίτερα σημαντική αν ελπίζετε να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ένα γεύμα που θα σας συντηρήσει μέχρι το μεσημεριανό γεύμα.
Αποφύγετε τα πρόσθετα σάκχαρα. Αν δεν θέλετε δικαιολογημένα να τρώτε επιδόρπιο για πρωινό, ακολουθήστε τη σύσταση της Cording και προτιμήστε τα «μη αρωματισμένα» από τα αρωματισμένα (δηλαδή τα ζαχαρούχα) γιαούρτια. Αλλά αν πραγματικά μισείτε το σκέτο γιαούρτι, μην απελπίζεστε: αναζητήστε αρωματισμένες επιλογές που έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή χρησιμοποιήστε «φυσικές εναλλακτικές λύσεις ζάχαρης, όπως στέβια».
Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε πραγματικά όλα τα πιθανά προβιοτικά οφέλη, ελέγχοντας τις ετικέτες για να βεβαιωθείτε ότι το γιαούρτι σας έχει ενισχυθεί με αυτά τα βακτήρια. Η Yawitz συνιστά να αναζητάτε προϊόντα με τις λέξεις «ζωντανές και ενεργές καλλιέργειες» στην ετικέτα και συγκεκριμένα στελέχη βακτηρίων στον κατάλογο των συστατικών.