Συνήθως φτάνουν στο πιάτο μας απλά, χωρίς να μπούμε στον κόπο να επεξεργαστούμε από πού προέρχονται. Σε αυτό το κουίζ, εξερευνούμε τον θαυμαστό κόσμο των τροφίμων, έναν κόσμο γεμάτο στοιχεία που μπορούν είτε να ωφελήσουν είτε να βλάψουν την υγεία μας.
Βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά συστατικά, αλλά και θερμίδες, υδατάνθρακες, σάκχαρα και λιπαρά, όλα βρίσκονται στα διάφορα τρόφιμα και όλα μπαίνουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο τραπέζι μας.
Ξέρετε όμως ποια τρόφιμα περιέχουν το καθένα από αυτά; Τεστάρετε τις γνώσεις γύρω από τη διατροφή με αυτό το έξυπνο κουίζ και ανακαλύψτε πληροφορίες για τα τρόφιμα που καταναλώνετε καθημερινά αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν!
Ποιο από τα παρακάτω λαχανικά είναι πιο υγιεινό όταν καταναλώνεται ωμό;
Τα λαχανικά όπως τα καρότα, το σπανάκι, τα μανιτάρια, τα σπαράγγια, το λάχανο, οι πιπεριές και άλλα, παρέχουν στον οργανισμό περισσότερα αντιοξειδωτικά όπως καροτενοειδή και φερουλικό οξύ, όταν μαγειρεύονται στον ατμό ή στην κατσαρόλα από ό,τι όταν είναι ωμά. Μία αναφορά του 2008 στο περιοδικό "Journal of Agriculture and Food Chemistry", υποστήριξε ότι ο βρασμός ή ο ατμός των λαχανικών διατηρούν καλύτερα τα αντιοξειδωτικά, και συγκεκριμένα τα καροτενοειδή στα καρότα, τα κολοκύθια και στο μπρόκολο από ό,τι το τηγάνισμα. Οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση διαφορετικών τεχνικών μαγειρικής σε συστατικά όπως τα καροτενοειδή, η βιταμίνη C και οι πολυφαινόλες. Η έρευνα έδειξε πως ορισμένα λαχανικά, όπως το μπρόκολο, είναι πιο υγιεινά όταν καταναλώνονται ωμά. Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε το Νοέμβριο του 2007 στο περιοδικό "Journal of Agriculture and Food Chemistry", η υψηλή θερμοκρασία του μαγειρέματος, καταστρέφει το ένζυμο μυροσινάση, το οποίο διασπά τις γλυκοσιδάσες στο μπρόκολο, σε μία ουσία γνωστή ως σουλφοραφάνη.
Ποιο από τα παρακάτω μεγαλώνει στο συγκεκριμένο δέντρο
Παρόλο που τα κάσιους είναι από τους πιο δημοφιλείς ξηρούς καρπούς, έχετε σκεφτεί πώς αναπτύσσονται; Τα κάσιους αναπτύσσονται σε δέντρα. Καλλιεργούνται κυρίως σε Βραζιλία και Ινδία. Κάθε κάσιους είναι κολλημένο σε αυτό που ονομάζεται "cashew apple". το οποίο έχει κόκκινο χρώμα. Τεχνικά βέβαια τα κάσιους είναι ο καρπός του δέντρου. Το μήλο του κάσιους μπορεί να καταναλωθεί αλλά δεν το προτείνουμε. Είναι πικρό και ρευστό, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται κυρίως σε μαρμελάδες και χυμούς. Κάθε καρπός κάσιους αφού αποκολληθεί από το "cashew apple", αφαιρείται το κέλυφός του και ψήνεται μέχρι να είναι έτοιμος προς κατανάλωση.
Τα καρότα είναι πιο γλυκά το χειμώνα
Μερικά φυτά, όπως τα καρότα, το λάχανο cale, το σπανάκι και τα λαχανάκια Βρυξελλών, έχουν την ικανότητα να μετατρέπουν το άμυλο που περιέχουν σε σάκχαρο. Αυτό συμβαίνει προκειμένου να αποτρέψουν το νερό που βρίσκεται μέσα στα κύτταρά τους να παγώσει. Η διαδικασία αυτή, που διατηρεί τα φυτά αυτά ζωντανά, τα κάνει και πιο γλυκά όταν τα καταναλώνουμε το χειμώνα.
Ποιο από τα παρακάτω δεν είναι σοκολάτα;
Η λευκή σοκολάτα φτιάχνεται με βούτυρο κακάο, που προέρχεται από κόκκους κακάο, αλλά δεν περιέχει σκόνη κακάο. Αυτό σημαίνει ότι η λευκή σοκολάτα δεν είναι επίσημα (ούτε διατροφικά) σοκολάτα. Η σκόνη κακάο είναι πηγή φλαβονολών, συστατικών που έχουν συσχετιστεί με οφέλη για την υγεία. Η σοκολάτα γάλακτος περιέχει σκόνη κακάο (10-40% του βάρους της), αλλά η μαύρη σοκολάτα είναι η καλύτερη πηγή φλαβονολών. Παρόλο που πολλές σοκολάτες του εμπορίου πωλούνται ως μαύρες, δεν περιέχουν τα ίδια επίπεδα κακάο. Για τα καλύτερα δυνατά οφέλη για την υγεία, προτιμήστε σοκολάτεες οι οποίες περιέχουν κακάο σε ποσοστό 70% ή υψηλότερο. Με αυτό τον τρόπο θα μειώσετε την πρόσληψη περιττών πρόσθετων σακχάρων.
Ποια είναι η μόνη φυσική μη ζωική πηγή βιταμίνης D;
Εκτός από τα τρόφιμα που περιέχουν πρόσθετα, τα μανιτάρια είναι η μόνη επαρκής μη ζωική πηγή της βιταμίνης D. Όπως και οι άνθρωποι, τα μανιτάρια μπορούν να συνθέσουν βιταμίνη D, όταν εκτίθενται σε υπεριώδη ακτινοβολία. Όμως, τα μανιτάρια παράγουν τη βιταμίνη D2, ενώ τα ζώα παράγουν την D3. Παρόλο που η D2 αυξάνει τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα, μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματική όσο η D3. Άλλες πηγές πρόσληψης βιταμίνης D είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, η ρέγγα, ο τόνος, η σαρδέλα, το μουρουνέλαιο και οι κρόκοι από τα αυγά.