Είτε πρόκειται για ένα πιάτο με μακαρόνια μπολονέζ είτε για τορτελίνι με πέστο, δεν υπάρχει σχεδόν κανένα πιάτο που να αξίζει περισσότερο από τα ζυμαρικά. Τι συμβαίνει όμως στο σώμα σας όταν τρώτε μακαρόνια;
Χρειάζεστε ένα γρήγορο γεύμα για μια οικογένεια; Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα κουτί πένες και ένα βάζο με σάλτσα. Μαγειρεύετε ένα ρομαντικό δείπνο για δύο; Μια πλούσια καρμπονάρα είναι αρκετή.
Τα μακαρόνια είναι, όμως, υγιεινά; Και πώς μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι αποκομίζετε όλα τα οφέλη χωρίς να θέτετε σε κίνδυνο την υγεία σας; Σύμφωνα με έρευνα της Oxfam, τα ζυμαρικά είναι το πιο δημοφιλές πιάτο στον κόσμο (μπροστά από το κρέας, το ρύζι και την πίτσα).
Όπως όλα τα τρόφιμα, η κατανάλωση ζυμαρικών συνοδεύεται τόσο από πιθανά οφέλη όσο και από κινδύνους – ανάλογα με το είδος και την ποσότητα που καταναλώνετε. Οι διατροφολόγοι συμφωνούν ότι κανένα τρόφιμο δεν μπορεί να φτιάξει ή να χαλάσει την υγεία σας.
«Όταν καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης, πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά και υψηλής ποιότητας διατροφής, τα ζυμαρικά μπορούν να ενταχθούν στη ζωή σας χωρίς να έρχονται σε αντίθεση με την υγεία σας» αναφέρει η Lindsey Kane Διευθύντρια Διατροφής στο Sun Basket. «Ήρθε η ώρα να ξεφορτωθείτε τη φοβία για τα ζυμαρικά μια για πάντα» τονίζει.
Αναρωτιέστε τι συμβαίνει όταν τρώτε μακαρόνια; Διαβάστε εδώ για να γνωρίζετε τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν απολαμβάνετε το αγαπημένο σας φαγητό.
- Σας δίνουν ενέργεια
- Ανεβάζουν τη διάθεση
- Σας χορταίνουν
- Προκαλούν δυσπεψία
1. Σας δίνουν ενέργεια
Ξέρετε εκείνο το παλιό στερεότυπο για τους δρομείς που «φορτώνουν» υδατάνθρακες πριν από έναν μεγάλο αγώνα; Λοιπόν, προφανώς υπάρχει ένας πυρήνας νομιμότητας σε αυτή τη στρατηγική (αρκεί να γίνεται προσεκτικά και στρατηγικά). Αυτό συμβαίνει επειδή, σύμφωνα με την Kane, οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή καυσίμου του οργανισμού για ενέργεια.
Ακούστε πώς λειτουργεί αυτό: Όταν οι υδατάνθρακες χωνεύονται από το σώμα σας, διασπώνται σε γλυκόζη. Όταν η γλυκόζη εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος, προσλαμβάνεται από τα κύτταρα του σώματός σας και χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενός συγκεκριμένου μορίου καυσίμου (γνωστού ως ΑΤΡ) – το οποίο τα κύτταρα μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν για να τροφοδοτήσουν μια ευρεία ποικιλία εργασιών. Ακόμη και αν το σώμα σας έχει ήδη αρκετή γλυκόζη για να καλύψει τις ανάγκες του, τυχόν περίσσεια μπορεί να αποθηκευτεί ως γλυκογόνο (συνήθως στους μύες ή στο ήπαρ) για μετέπειτα χρήση.
2. Ανεβάζουν τη διάθεση
Μιλώντας για τους σύνθετους υδατάνθρακες, η Kane λέει ότι μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγής σεροτονίνης από τον εγκέφαλό σας, η οποία είναι γνωστή ως ορμόνη της καλής διάθεσης.
Η σεροτονίνη δεν είναι απλώς ένας φυσικός σταθεροποιητής της διάθεσης – παίζει επίσης ρόλο στην υποστήριξη της υγείας των οστών καθώς και στην υποβοήθηση του οργανισμού στην επούλωση των πληγών.
3. Σας χορταίνουν
Είναι αυτονόητο ότι τα ζυμαρικά μπορούν να χορτάσουν -αλλά αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα ζυμαρικά ολικής άλεσης. Γιατί; Επειδή περιέχουν περισσότερες χορταστικές φυτικές ίνες.
Αντίθετα, καταναλώνοντας λευκά ζυμαρικά -που φτιάχνονται με εξευγενισμένα λευκά άλευρα- το σώμα σας τα χωνεύει πιο γρήγορα και δεν έχουν την ίδια χορταστική επίδραση με τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, καθιστώντας ευκολότερη την κατανάλωση περισσότερων.
Σύμφωνα με την Kane, το πίτουρο και το φύτρο (τα μέρη του πυρήνα του σιταριού που περιέχουν φυτικές ίνες) παραμερίζονται κατά τη διαδικασία εξευγενισμού για τα λευκά ζυμαρικά. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες είναι γνωστό ότι παρατείνουν την πέψη, γεγονός που μεταφράζεται σε μια αργή, σταθερή αύξηση του σακχάρου στο αίμα – αντί για μια γρήγορη διακύμανση.
Η Kane επισημαίνει επίσης ότι εκτός από την ενίσχυση του κορεσμού, οι φυτικές ίνες τροφοδοτούν φιλικά προς το έντερο βακτήρια, προάγουν την κανονικότητα, μειώνουν την απορρόφηση χοληστερόλης και υποστηρίζουν τη συνολική υγεία του γαστρεντερικού σωλήνα.
4. Προκαλούν δυσπεψία (αν το παρακάνετε)
Αν αισθάνεστε υπερβολικά χορτάτοι ή έχετε άλλα δυσάρεστα γαστρεντερικά συμπτώματα μετά την κατανάλωση ζυμαρικών, μπορεί απλώς να φάγατε πάρα πολλά από αυτά.
«Ένα μέρος αυτής της δυσφορίας οφείλεται στη σωματική δυσφορία που έρχεται με τη διάταση του στομάχου, ένα μέρος οφείλεται στην ποσότητα ενέργειας που πρέπει να διαθέσει το σώμα σας για να υποστηρίξει τη σωστή πέψη (το αίμα κατευθύνεται στο στομάχι σας για να βοηθήσει στην πέψη) και, τέλος, ένα μέρος οφείλεται στην ακραία αύξηση του σακχάρου στο αίμα, ακολουθούμενη από μια επακόλουθη πτώση» τονίζει η Kane.
Αν το παρακάνατε με τα ζυμαρικά, η Kane σημειώνει ότι μπορεί επίσης να πέσετε σε ένα «διατροφικό κώμα» που αισθάνεστε ότι έχετε πέσει σε λήθαργο, νυστάζετε και έχετε χαμηλή ενέργεια.
«Μπορείτε να αποφύγετε αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα υιοθετώντας τις αρχές της διαισθητικής διατροφής, όπως το να παρατηρείτε τις ενδείξεις πείνας και κορεσμού (δοκιμάστε να παρατηρήσετε πόσο πεινάτε στην αρχή του γεύματός σας και να ελέγχετε τον εαυτό σας καθ’ όλη τη διάρκεια του γεύματος) και να εφαρμόζετε την ήπια διατροφή (απολαύστε τα ζυμαρικά σας με άφθονα λαχανικά, πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά)» καταλήγει η Kane.