Ο σούπερ καρπός που αποτρέπει τις πέτρες στα νεφρά και αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου – Χαρίζει όμορφο και λαμπερό δέρμα

καρπός

Είναι ένας καρπός εσπεριδοειδούς που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Αποτοξινώνει τον οργανισμό, αλλά και την επιδερμίδα. Ενυδατώνει και διατηρεί το δέρμα σας υγιές και λαμπερό.

Ο συγκεκριμένος καρπός έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία σας. Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες C και Α, ασβέστιο, φυλλικό οξύ, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, αλλά και ψευδάργυρο.

Όχι μόνο μειώνει τις ρυτίδες και καταπολεμά την ακμή, αλλά ενισχύει την καλή διάθεση, βοηθά στον έλεγχο του σωματικού βάρους, βοηθά στην πέψη ενώ συστήνεται σε περιπτώσεις αρθρίτιδας γιατί ανακουφίζει τον πόνο.

Μιλάμε για το μοσχολέμονο ή λάιμ, όπως το αποκαλούν, οι περισσότεροι σήμερα. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με τα λεμόνια, αλλά το λάιμ είναι πιο ξινό και λίγο πιο πικρό από το λεμόνι.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες λάιμ που διαφέρουν όσον αφορά τη γλυκύτητα και την οξύτητά τους. Γνωστά είναι το Key lime (Citrus aurantifolia), το Persian lime (Citrus latifolia), το desert lime (Citrus glauca) και το kaffir lime (Citrus hystrix).

Η κατανάλωση λάιμ παρέχει ποικίλα οφέλη για την υγεία:

  1. Είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών
  2. Ενισχύει το ανοσοποιητικό
  3. Βελτιώνει το δέρμα
  4. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
  5. Αποτρέπει τις πέτρες στα νεφρά
  6. Αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου
  7. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου

1. Καλή πηγή αντιοξειδωτικών

Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικές ενώσεις που υπερασπίζονται τα κύτταρά σας από μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Σε μεγάλες ποσότητες, οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρά σας και η βλάβη αυτή έχει συνδεθεί με χρόνιες παθήσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και πολλοί τύποι καρκίνου.

Τα λάιμ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε δραστικές ενώσεις που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών, των λιμονοειδών, της καμφερόλης και της κερκετίνης.

2. Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Τα λάιμ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, ένα θρεπτικό συστατικό που μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη βιταμίνης C βοηθά στη μείωση της διάρκειας και της σοβαρότητας του κρυολογήματος.

Επίσης, η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτερη αποκατάσταση των πληγών μειώνοντας τη φλεγμονή και διεγείροντας την παραγωγή κολλαγόνου. Το κολλαγόνο είναι μια απαραίτητη πρωτεΐνη που βοηθά στην αποκατάσταση των πληγών.

3. Βελτιώνει το δέρμα

Τα λάιμ έχουν αρκετές ιδιότητες που προάγουν την υγεία του δέρματος.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Αυτή η βιταμίνη είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που διατηρεί το δέρμα σας σφριγηλό και δυνατό. Για παράδειγμα, μια μελέτη σε περισσότερες από 4.000 γυναίκες διαπίστωσε ότι όσες έτρωγαν περισσότερη βιταμίνη C είχαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης ρυτίδων και ξηρού δέρματος καθώς γερνούσαν.

Επίσης, τα λάιμ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των αλλαγών του δέρματος που σχετίζονται με την ηλικία και να καταπολεμήσουν σημάδια πρόωρης γήρανσης.

4. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα λάιμ μπορούν να μειώσουν αρκετούς παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου. Η βιταμίνη C που περιέχουν τα λάιμ βοηθά στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και προστατεύει από την αθηροσκλήρωση.

5. Αποτρέπει τις πέτρες στα νεφρά

Τα εσπεριδοειδή, όπως τα λάιμ, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κιτρικό οξύ, το οποίο μπορεί να αποτρέψει τις πέτρες στα νεφρά αυξάνοντας τα επίπεδα κιτρικών και δεσμεύοντας τα ορυκτά που σχηματίζουν πέτρες στα ούρα.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν περισσότερα εσπεριδοειδή είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης λίθων στα νεφρά.

6. Αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, όπως τα λάιμ, μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας βελτιώνοντας την απορρόφηση του σιδήρου από τα φυτικά τρόφιμα.

Για παράδειγμα, μια μελέτη σε άτομα που ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός ποτηριού λεμονάδας (250 ml) παράλληλα με ένα γεύμα φυτικής προέλευσης αύξησε την απορρόφηση του σιδήρου έως και 70%.

7. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου

Τα εσπεριδοειδή έχουν ενώσεις που έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα εσπεριδοειδή μπορεί να καταστέλλουν την ανάπτυξη ή την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου, του λαιμού, του παγκρέατος, του μαστού, του μυελού των οστών, των λεμφωμάτων και άλλων καρκινικών κυττάρων.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τα λάιμ

Υπάρχουν άπειροι τρόποι για να χρησιμοποιήσετε τα λάιμ μέσα και έξω από την κουζίνα σας. Αυτό το εσπεριδοειδές μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αλμυρά και γλυκιά πιάτα και να προσθέσει γεύση σε αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά.

Έξω από την κουζίνα σας, τα λάιμ χρησιμοποιούνται ως φυσικό καθαριστικό και για την εξουδετέρωση των οσμών. Ο χυμός λάιμ μπορεί να αναμιχθεί με ξύδι και νερό και να χρησιμοποιηθεί ως σπρέι επιφανειών για μια μη τοξική επιλογή καθαρισμού.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top