Πόνος στη μέση: Ποια στάση ύπνου θα σας ανακουφίσει

συμπτώματα καρκίνου

Σε αρκετούς ανθρώπους ο πόνος στη μέση δυσκολεύει τον ύπνο τους. Υπάρχει λύση και αυτή βρίσκεται στη σωστή στάση του ύπνου.

Περίπου 8 στους 10 ανθρώπους εμφανίζουν χρόνιο πόνο στη μέση (οσφυαλγία) με το πιο συχνό αίτιο τη μυϊκή καταπόνηση, σε συνδυασμό με την έλλειψη φυσικής κατάστασης. Η περιοχή της μέσης περιέχει ένα περίπλοκο δίκτυο μυών, νεύρων που εξέρχονται από την σπονδυλική στήλη (ένα δεξιά και ένα αριστερά για κάθε επίπεδο) και δίνουν νεύρωση στα πόδια, οστών, μεσοσπονδύλιων δίσκων, συνδέσμων, τενόντων, τα οποία βρίσκονται στο οσφυϊκό τμήμα της σπονδυλικής στήλης.

Καθώς μεγαλώνουμε, είναι απολύτως φυσιολογικό στη συγκεκριμένη περιοχή να βιώνουμε αυτό που είναι γνωστό ως «εκφυλιστικές» αλλοιώσεις, που φθείρει τους συνδέσμους και τους σπονδύλους της σπονδυλικής στήλης. Τις περισσότερες φορές, οι τραυματισμοί που έχουμε υποστεί (ακόμη και οι πιο ασήμαντοι) μπορεί να προκαλέσουν πόνο στη μέση.

Το 70% περίπου των περιπτώσεων οσφυαλγίας οφείλεται σε απλή μυϊκή καταπόνηση.

Ωστόσο, ο πόνος στη μέση μπορεί να οφείλεται στην κακή στάση του σώματος κατά τον ύπνο ή ακόμη και στο στρώμα. Η αλλαγή της στάσης στον ύπνο μπορεί να βελτιώσει τον πόνο στη μέση μακροπρόθεσμα. Ακόμη και το στρώμα στο οποίο κοιμάστε εμποδίζει ή βοηθά τις προσπάθειες που κάνετε για να απολαύσετε τον ύπνο σας.

Γιατί ο πόνος στη μέση είναι χειρότερος το βράδυ;

Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι η ποιότητα του ύπνου και ο πόνος στη μέση συνδέονται. Μπορεί σίγουρα να προκληθεί έξω από την κρεβατοκάμαρα, αλλά μπορεί και να προκληθεί από τον τρόπο που κοιμάστε και το είδος του στρώματος στο οποίο κοιμάστε.

Καθώς μεγαλώνουμε, η σπονδυλική στήλη αρχίζει να εκφυλίζεται σταδιακά, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι χάνουν μέρος του περιεχομένου τους σε νερό και αφυδατώνονται και αυτό οδηγεί σε αλλοιώσεις στη σπονδυλική στήλη. Οι πιο συχνές αιτίες οσφυαλγίας είναι:

  • η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου,
  • η ισχιαλγία,
  • η σπονδυλολίσθηση,
  • τα ρευματολογικά νοσήματα,
  • η σκολίωση
  • καθώς και άλλα αίτια όπως πχ νεφρολιθίαση (πέτρα στα νεφρά), ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, χολοκυστίτιδα.

Όλες αυτές οι καταστάσεις επιδεινώνονται ιδιαίτερα όταν ξαπλώνετε για ύπνο, παρόλο που δεν προκαλούνται από τον ίδιο τον ύπνο.

Η ιδανική στάση ύπνου

Δυστυχώς, δεν υπάρχει μια βασική θέση ύπνου για όλους που να ανακουφίζει τον πόνο στη μέση. Απαιτεί δοκιμή όταν πρόκειται να βρείτε μια θέση ύπνου που να υποστηρίζει τη σπονδυλική στήλη και τους μυς της πλάτης σας. Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτες η καλύτερη στάση ύπνου για τον πόνο στη μέση είναι η ουδέτερη.

 

Πόνος στη μέση
Η καλύτερη στάση είναι η ουδέτερη με μαξιλάρι στο κεφάλι αλλά και στα γόνατα.

Για τους περισσότερους ειδικούς της σπονδυλικής στήλης, ουδέτερη στάση θεωρείται ο ύπνος ανάσκελα. Εάν κοιμάστε ανάσκελα με ένα μαξιλάρι στο κεφάλι και ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατά σας, επιτρέπει στη σπονδυλική στήλη να πάρει τη φυσιολογική καμπυλότητα της μέσης χωρίς να ασκείται υπερβολική πίεση στις αρθρώσεις και τους δίσκους.

Σε αυτή τη στάση το βάρος κατανέμεται ομοιόμορφα, ανακουφίζοντας τα σημεία πίεσης. Επιπλέον βελτιώνει την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης και των εσωτερικών οργάνων.

Επίσης, αν ξαπλώσετε στο πλάι με τα πόδια λυγισμένα προς το στομάχι, τοποθετώντας ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα, θα μειώσετε την πίεση που δέχεται η σπονδυλική σας στήλη, γιατί θα έχετε καλύτερη στήριξη και ευθυγράμμιση των γοφών.

Η χειρότερη στάση ύπνου

Ο ύπνος μπρούμυτα τείνει να ισοπεδώνει τη σπονδυλική στήλη, μειώνει τη φυσιολογική καμπυλότητα και μπορεί να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση σε ορισμένες από τις αρθρώσεις στη μέση. Επίσης, δεν κάνει μόνο κακό στη μέση σας αλλά και στον αυχένα σας.

 

Πόνος στη μέση
Η χειρότερη στάση ύπνου είναι μπρούμυτα, προτιμήστε στο πλάι με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα.

Μπορεί ένα στρώμα να προκαλέσει πόνο στη μέση κατά τη διάρκεια του ύπνου;

Εάν το πρώτο πράγμα που νιώθετε το πρωί είναι πόνο στη μέση, αυτό είναι ένδειξη ενός ακατάλληλου στρώματος ή ενός προβλήματος με το κρεβάτι. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συχνά συμβάλλουν στον πόνο της μέσης, όπως η κακή στάση του σώματος, κάποιες ιατρικές παθήσεις, ακόμη και το στρες. Ορισμένες από αυτές τις ιατρικές καταστάσεις είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα.

Πόνος στη μέση και στρώμα
Το σωστό στρώμα είναι αυτό που υποστηρίζει τη σπονδυλική στήλη και την ευθυγραμμίζει

Εάν το στρώμα σας δεν υποστηρίζει τη φυσική καμπύλη του σώματός σας, τότε αρχίζει να αυξάνεται ο πόνος στη μέση. Επειδή η σωστή στήριξη του στρώματος είναι σημαντική, πολλοί κατασκευαστές στρωμάτων προσφέρουν λύσεις για να διασφαλίσουν ότι διατηρείται η δομική ακεραιότητα της σπονδυλικής στήλης.

Η αγορά ενός νέου στρώματος δεν θα πρέπει να είναι ο πρώτος σας στόχος, εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα στη μέση προτού εξετάσετε την αιτία. Αλλά εάν σκέφτεστε να αλλάξετε στρώμα προτιμήστε αυτά με αφρό μνήμης ή υβριδικά στρώματα, που προσφέρουν ανακούφιση από την πίεση γύρω από τους γοφούς και τους ώμους.

Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η αλλαγή στρώματος για καλύτερη στήριξη μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο και τη δυσκαμψία έως και 60%, σύμφωνα με μια ιατρική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Physical Medicine & Rehabilitation.

Πώς να ανακουφίσετε τον πόνο στη μέση

Εάν αντιμετωπίζετε αυτό που είναι γνωστό ως οξύς πόνος στη μέση, παυσίπονα ή παγοκύστες και κρύες κομπρέσες θα προσφέρουν ανακούφιση στις περισσότερες περιπτώσεις. Αλλά η προσαρμογή της θέσης ύπνου σας και το αναποδογύρισμα ή η αντικατάσταση του στρώματός σας είναι η πρώτη λύση.

Η φυσικοθεραπεία είναι εξαιρετικά χρήσιμη στη βελτίωση των συμπτωμάτων της οσφυαλγίας για όσους ο πόνος δεν επιλύεται.

Πότε πρέπει να δείτε τον ορθοπεδικό

Εάν ο πόνος στη μέση σας έχει γίνει τόσο έντονος που δεν μπορείτε να κάνετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό. Είναι σημαντικό, ακόμη κι αν είστε κάτω των 40 ετών, όπου ο φλεγμονώδης πόνος στη μέση που επιδεινώνεται τη νύχτα μπορεί να σηματοδοτεί ένα μεγαλύτερο πρόβλημα.

Η δυσκαμψία και η επώδυνη ευαισθησία που διαρκεί έως και μία ώρα το πρωί δεν πρέπει να αγνοηθεί, ακόμη κι αν κάποιος είναι νέος. Σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine, απευθυνθείτε άμεσα στον γιατρό εάν:

  • ο πόνος δεν περνάει με απλά παυσίπονα σε λίγες ημέρες
  • ο πόνος, εκτός από τη μέση εμφανίζεται και στο πόδι
  • το πόδι μουδιάζει ή αρχίζει και παραλύει
  • ο πόνος στη μέση σάς ξυπνάει από τον ύπνο
  • εμφανίζεται πρόβλημα στην ούρηση, την αφόδευση ή και τη σεξουαλική λειτουργία
  • συνοδεύεται από πυρετό
  • ξεκίνησε με αφορμή ένα πέσιμο ή ένα ατύχημα
  • συνοδεύεται από απώλεια σωματικού βάρους
  • υπάρχει ιστορικό καρκίνου, οστεοπόρωσης, μακροχρόνιας χρήσης κορτιζόνης, χρήσης ενδοφλέβιων ναρκωτικών (πχ ηρωίνης) ή αλκοολισμού.
Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Scroll to Top