Το Νο1 συστατικό που πρέπει οπωσδήποτε να προσθέσετε στον καφέ σας, σύμφωνα με καρδιολόγο

καφές, κανέλα

Τα δύο τρίτα των ανθρώπων ξεκινούν τη μέρα τους με ένα φλιτζάνι καφέ. Είτε τον προτιμάτε σκέτο με λίγο γάλα είτε με ζάχαρη, υπάρχουν πολλοί τρόποι να τον απολαύσετε. Αλλά έχετε σκεφτεί ποτέ πώς η καθημερινή συνήθεια επηρεάζει την καρδιά σας;

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι η υπ’ αριθμόν ένα αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψη, ειδικά επειδή οι πρωινές συνήθειες βοηθούν να δώσετε τον τόνο για το υπόλοιπο της ημέρας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι γιατροί μοιράζονται στο Parade όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον καφέ και την υγεία της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένου του ενός συστατικού που μπορεί να κάνει αυτή την πρωινή συνήθεια καλύτερη για την καρδιά σας.

Είναι ο καφές καλός για την καρδιά σας;

Πριν ασχοληθούμε με το τι πρέπει να προσθέσετε (και τι να αποφύγετε) στο φλιτζάνι σας, ας ξεκινήσουμε με τα βασικά: Πώς επηρεάζει ο ίδιος ο καφές την καρδιά; Ο Δρ. Samuel Mathis, επίκουρος καθηγητής Οικογενειακής Ιατρικής στο Ιατρικό Παράρτημα του Πανεπιστημίου του Τέξας, λέει ότι υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι είναι μια καλή συνήθεια για την υγεία της καρδιάς.

«Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι πίνουν καφέ έχουν λιγότερα καρδιαγγειακά επεισόδια σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν. Η τακτική κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης, καρδιακής ανεπάρκειας και μη φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού», λέει ο ειδικός, προσθέτοντας ότι γίνεται καθώς ο καφές επηρεάζει την επαναπορρόφηση νατρίου στα νεφρά, αναστέλλοντας τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις και επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο το συκώτι μας μεταβολίζει ορισμένες ουσίες.

Ο Δρ. Laxmi Mehta, καρδιολόγος και κλινικός καθηγητής Εσωτερικής Ιατρικής στο The Ohio State University Wexner Medical Center, συμφωνεί με αυτό, λέγοντας ότι η τακτική κατανάλωση σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, νόσο Πάρκινσον και μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό.

«Ο καφές είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες», εξηγεί.

Φυσικά, ο Δρ. Mathis λέει ότι είναι σημαντικό να μην πίνετε πολύ καφέ. Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να έχει αντίστροφα αποτελέσματα και να επηρεάσει αρνητικά την υγεία. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) συνιστά να μην πίνετε περισσότερο από τέσσερα ή πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα -και λιγότερο εάν είστε υπερβολικά ευαίσθητοι στην καφεΐνη.

Πώς να κάνετε τον καφέ σας ακόμα καλύτερο για την καρδιά

Θέλετε να κάνετε τον καφέ σας ακόμα πιο υγιεινό ρόφημα για την καρδιά; Και οι δύο γιατροί συνιστούν την προσθήκη κανέλας. «Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κανέλα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 και μπορεί επίσης να μειώσει τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων», λέει ο Δρ. Mehta.

«Η κανέλα ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και προσθέτει μια προστατευτική δράση στην καρδιά και τον εγκέφαλό μας», συμφωνεί ο Δρ. Mathis.

Η προσθήκη κανέλας στον καφέ σας είναι επίσης ένας τρόπος να τον γλυκάνετε χωρίς ζάχαρη, κάτι που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο, καθώς και οι δύο γιατροί λένε ότι η ζάχαρη καθώς και τα υποκατάστατα ζάχαρης μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία της καρδιάς.

«Η ζάχαρη και τα τεχνητά γλυκαντικά είναι μερικά από τα πιο ανθυγιεινά πράγματα που μπορείτε να προσθέσετε στον καφέ. Πολλά τεχνητά γλυκαντικά περιέχουν ουσίες που δεν είναι υγιεινές για το σώμα μας και επομένως δεν είναι υγιεινές για την καρδιά. Αυτά τα γλυκαντικά δημιουργούν φλεγμονή στο σώμα», εξηγεί ο Δρ. Mathis. Προσθέτει ότι άλλα ανθυγιεινά πρόσθετα καφέ περιλαμβάνουν κρέμες με ζάχαρη, βούτυρο και έλαια, τα οποία προάγουν την αύξηση βάρους και τη φλεγμονή.

Στην περίπτωση που δεν σας αρέσει η κανέλα, ο Δρ. Mathis λέει ότι το άγλυκο κακάο είναι ένα άλλο υγιεινό συστατικό που μπορείτε να προσθέσετε στον καφέ, επειδή συνδέεται με την υποστήριξη της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης. Το κακάο έχει πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως ψευδάργυρο, σίδηρο και μαγνήσιο.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το να πίνετε καφέ όχι μόνο κάνει καλό στην καρδιά σας, αλλά μπορεί να προσθέσει περισσότερη γεύση και επιπλέον οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Το κλειδί είναι να προτιμάτε βότανα πλούσια σε αντιοξειδωτικά (όπως κανέλα ή κακάο) και να αποφεύγετε τα πρόσθετα με ζάχαρη ή τεχνητά συστατικά. Έχοντας αυτό κατά νου, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι με κάθε νόστιμη γουλιά που πίνετε, ωφελείτε το σώμα σας.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top