Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η λήψη ιβουπροφαίνης ή ασπιρίνης θα μπορούσε πράγματι να επιδεινώσει τα συμπτώματα ορισμένων ασθενειών εάν λαμβάνεται τακτικά.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Semmelweis λένε ότι ανακάλυψαν ότι η λήψη υψηλών δόσεων ιβουπροφαίνης, ένα από τα πιο κοινά παυσίπονα μπορεί να διαταράξει την ισορροπία της μικροχλωρίδας του εντέρου σας. Αυτή η συλλογή από βακτήρια, μύκητες, ιούς και άλλες μικροσκοπικές μορφές ζωής ζουν στο έντερό σας και είναι ζωτικής σημασίας για να παραμείνετε υγιείς.
Η ιβουπροφαίνη και η ασπιρίνη αποτελούν μέρος μιας οικογένειας φαρμάκων που ονομάζονται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα που λαμβάνονται από περισσότερους από 30 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο καθημερινά. Ωστόσο, οι Ούγγροι ερευνητές λένε ότι η λήψη πολλών τέτοιων φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει δυσβίωση, διαταράσσοντας την ευαίσθητη ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο.
Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Pharmacology & Therapeutics, δείχνουν ότι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορεί να οδηγήσουν σε δυσβίωση, αναστατώνοντας την ευαίσθητη ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο, με ευρείες επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής επιδείνωσης ορισμένων ασθενειών για τις οποίες τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται συνήθως ως θεραπεία.
Η εξήγηση πίσω από τα ευρήματα της μελέτης
Η λήψη πολλών μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, διάρροια ή αναιμία και ακόμη και να οδηγήσει σε τρύπες στο τοίχωμα του εντέρου σε σπάνιες περιπτώσεις, σύμφωνα με τα ευρήματα άλλης έρευνας.
«Γνωρίζουμε από καιρό ότι η υπερβολική χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων μπορεί να διαταράξει την ισορροπία της μικροχλωρίδας του εντέρου», εξήγησε ο Δρ. Zoltán Zádori, επικεφαλής της Ομάδας Έρευνας Γαστρεντερικού στο Τμήμα Φαρμακολογίας και Φαρμακοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Semmelweis. «Τώρα αναζητούμε τους υποκείμενους μηχανισμούς, οι οποίοι μόνο εν μέρει είναι κατανοητοί».
Οι ερευνητές βρήκαν ομοιότητες μεταξύ των ανισορροπιών του μικροβιώματος του εντέρου που σχετίζονται με ορισμένες ασθένειες και εκείνων που προκαλούνται από τη λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Καταστάσεις όπως η χρόνια φλεγμονή των αρθρώσεων που επηρεάζει τη σπονδυλική στήλη και τα άκρα ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα έχουν συνδεθεί με μια ανισορροπία στα βακτήρια του εντέρου -αναγκάζοντας ορισμένα βακτήρια να αναπαράγονται υπερβολικά.
«Αυτή η υπερανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων έχει συνδεθεί με την επιδείνωση αυτών των ασθενειών. Διαπιστώσαμε ότι αυτές οι βακτηριακές αποκλίσεις είναι παρόμοιες με εκείνες που προκαλούνται από τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα», εξήγησε ο Δρ. Zádori και πρόσθεσε:
«Αυτό αυξάνει την πιθανότητα η προκαλούμενη από φάρμακα εντερική δυσβίωση να μπορούσε να επιδεινώσει τις υποκείμενες ασθένειες και να περιορίσει τη θεραπευτική δράση των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων μακροπρόθεσμα».
Ωστόσο, ο ειδικός τόνισε ότι είναι δύσκολο να διευκρινιστεί ποιες αλλαγές στον βιολογικό οργανισμό του εντέρου προκλήθηκαν από ποιες ιδιότητες των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και ποιες από τις διαδικασίες αλληλεπίδρασης προηγήθηκαν η μία της άλλης. «Αυτές οι διαδικασίες είναι στενά συνδεδεμένες, επομένως είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ποια προκάλεσε τι», εξήγησε ο Δρ. Zádori.
Ο ρόλος του μικροβιώματος του εντέρου στη γενική υγεία
Το μικροβίωμα του εντέρου παίζει έναν αριθμό ζωτικών ρόλων στη διατήρηση της υγείας σας, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος, της ρύθμισης της πέψης και της εξισορρόπησης των επιπέδων σακχάρου, μεταξύ άλλων.
Μια ανισορροπία στην κοινότητα των μικροβίων στο έντερο μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη μιας σειράς ασθενειών. Καταστάσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, οι ορμονικές διαταραχές και τα καρδιαγγειακά, αυτοάνοσα και ψυχιατρικά νοσήματα συνδέονται όλα με την υγεία του εντέρου, είπαν οι επιστήμονες.
Η σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου σας ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, τον τρόπο ζωής και την κατάσταση της υγείας -αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ένας ενιαίος κανόνας σχετικά με το πόσα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορείτε να λαμβάνετε ενώ διασφαλίζετε ότι το έντερο σας παραμένει υγιές, είπε ο Δρ. Zádori.
Ωστόσο, η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση μπορεί να είναι σημαντικά για τη διατήρηση ενός υγιούς εντέρου και την ανακούφιση των επιπτώσεων των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων στη μικροχλωρίδα σας. Η ερευνητική ομάδα εξετάζει τώρα τρόπους αντιμετώπισης των επιβλαβών επιπτώσεων που έχουν τα φάρμακα αυτά στο έντερο.
Πάντοτε να παίρνετε ιβουπροφαίνη σύμφωνα με τις οδηγίες ή σύμφωνα με τις οδηγίες ενός επαγγελματία υγείας. Οι ενήλικες μπορούν συνήθως να λαμβάνουν ένα ή δύο δισκία (200 mg) κάθε τέσσερις έως έξι ώρες, αλλά δεν πρέπει να λαμβάνουν περισσότερα από 1.200 mg (6 x 200 mg) δισκία σε διάστημα 24 ωρών.
Οι έγκυες γυναίκες δεν θα πρέπει να λαμβάνουν ιβουπροφαίνη εκτός εάν το συστήσει γιατρός. Τα παιδιά κάτω των 16 ετών μπορεί να χρειαστεί να λάβουν χαμηλότερη δόση, ανάλογα με την ηλικία τους. Ελέγξτε το κουτί ή το φυλλάδιο ή ζητήστε τη συμβουλή ενός φαρμακοποιού ή ενός γιατρού.