Καρκίνος του μαστού: Γυναίκες με μεταλλαγμένα γονίδια BRCA μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση της νόσου

μαστού

Νέα έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας αναφέρει ότι χιλιάδες γυναίκες που φέρουν μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA, όπως είχε και η Αντζελίνα Τζολί, μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού και να αποφύγουν την προληπτική χειρουργική επέμβαση.

Τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα αν αναλογιστούμε ότι χιλιάδες γυναίκες σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν υποβληθεί σε γενετικό έλεγχο και γνωρίζουν ότι υπάρχει γονιδιακή μετάλλαξη στην οικογένειά τους. Τι ακριβώς έδειξε η έρευνα και τι μπορούν να κάνουν οι γυναίκες για να μη νοσήσουν;

Η έρευνα έδειξε ότι η χορήγηση φαρμάκων που συνήθως χορηγούνται στα τελευταία στάδια του καρκίνου του μαστού, σε υγιείς ανθρώπους που φέρουν τα μεταλλαγμένα γονίδια BRCA θα μπορούσε να αποτρέψει την ανάπτυξη της νόσου. Οπότε οι γυναίκες που θα ξεκινούν θεραπεία ενίσχυσης του ανοσοποιητικού, δεν θα χρειάζεται να υποβάλλονται σε προληπτική μαστεκτομή, όπως έκανε πριν από λίγα χρόνια και η Αντζελίνα Τζολί.

Μέχρι σήμερα χιλιάδες γυναίκες που φέρουν μετάλλαξη του γονιδίου BRCA προχωρούν σε χειρουργική επέμβαση, καθώς διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. Όμως η νέα έρευνα αλλάζει τα ιατρικά δεδομένα.

Έρευνα

Ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ ανακάλυψαν ότι τα ανοσοποιητικά κύτταρα στον ιστό του μαστού γυναικών που φέρουν ελαττωματικά γονίδια BRCA1 ή BRCA2 παρουσίαζαν σημάδια “εξάντλησης”. Αυτή η δυσλειτουργία – που συνήθως εντοπίζεται σε όγκους σε προχωρημένο στάδιο – υποδηλώνει ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος δεν μπορούν να καθαρίσουν τα κατεστραμμένα κύτταρα, τα οποία τελικά οδηγούν σε καρκίνο.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Walid Khaled δήλωσε στη dailymail ότι «υπάρχουν ήδη ανοσοθεραπευτικά φάρμακα που ξεπερνούν αυτό το μπλοκάρισμα της λειτουργίας».

Η συγκεκριμένη έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Genetics.

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με αυτή την ανακάλυψη, διότι ανοίγει δυνατότητες για μια προληπτική θεραπεία εκτός από τη χειρουργική επέμβαση για τους φορείς των μεταλλάξεων του γονιδίου BRCA για τον καρκίνο του μαστού. Υπάρχουν ήδη φάρμακα που μπορούν να ξεπεράσουν αυτό το μπλοκάρισμα στη λειτουργία των ανοσοποιητικών κυττάρων και τα οποία μέχρι τώρα χορηγούνται μόνο σε ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο» υπογράμμισε ο Khaled.

Η ανοσοθεραπεία βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίσει και να καταπολεμήσει τον καρκίνο. Μπορεί να χορηγηθεί μόνη της ή παράλληλα με άλλες θεραπείες.

«Κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε εξετάσει τη χρήση τους με προληπτικό τρόπο» πρόσθεσε ο καθηγητής Khaled. Ωστόσο, όπως είπε, «τα φάρμακα αυτά έχουν κάποιες παρενέργειες και εργαζόμαστε τώρα για να καθορίσουμε μια ασφαλή δοσολογία πριν προχωρήσουμε σε μελέτες σε ανθρώπους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «Ο καλύτερος τρόπος για να προλάβουμε τον καρκίνο του μαστού είναι να κατανοήσουμε πραγματικά πώς αναπτύσσεται εξ αρχής. Τότε μπορούμε να εντοπίσουμε αυτές τις πρώιμες αλλαγές και να παρέμβουμε».

Ο καρκίνος του μαστού σε προχωρημένο στάδιο τείνει να είναι πολύ απρόβλεπτος και δύσκολα διαχειρίσιμος. «Καθώς παρασκευάζουμε όλο και καλύτερα φάρμακα, οι όγκοι φαίνεται να βρίσκουν τρόπο να τα παρακάμπτουν» κατέληξε ο καθηγητής.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top