Οι έρευνες δείχνουν ότι η άνοια είναι η ασθένεια που φοβόμαστε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, ακόμη και τον καρκίνο. Όμως, υπάρχουν απλά βήματα που μπορούμε να λάβουμε για να προστατευτούμε, λένε οι ειδικοί.
Η άνοια χαρακτηρίζεται από συσσώρευση στον εγκέφαλο μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται αμυλοειδές, και ενώ υπάρχουν νέα φάρμακα όπως το lecanemab που μπορούν να το μειώσουν, δεν είναι σαφές ποια επίδραση θα έχει στα συμπτώματα των ασθενών, ενώ υπάρχουν και πιθανές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένου του οιδήματος του εγκεφάλου.
Μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ωστόσο, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση λιγότερου αλκοόλ, η μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2 και η αποφυγή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες για τη μείωση του κινδύνου άνοιας.
Αλλά αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι πολλοί άνθρωποι θα μπορούσαν να αποφύγουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνιση της ασθένειας μέσω μέτρων υγιεινού τρόπου ζωής και θεραπείας των παραγόντων κινδύνου. Πράγματι, η Κοινοπραξία Lancet για την Πρόληψη της Άνοιας, που δημοσιεύθηκε το 2020, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έως και το 40% των περιπτώσεων άνοιας θα μπορούσαν να προληφθούν ή να καθυστερήσουν στοχεύοντας 12 τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου.
«Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι οι διαδικασίες που προκαλούν άνοια δεν συμβαίνουν μόνο σε μεγάλη ηλικία», εξηγεί ο καθηγητής Paul Matthews, διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Άνοιας του Ηνωμένου Βασιλείου και επικεφαλής του τμήματος επιστημών του εγκεφάλου στη σχολή ιατρικής στο Imperial College του Λονδίνου.
«Η μελέτη Finger, η οποία παρακολούθησε 1.200 άτομα στη Φινλανδία με κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης ως αποτέλεσμα παραγόντων του τρόπου ζωής, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, διαπίστωσε ότι οι παρεμβάσεις που βοηθούν στη διατροφή, την άσκηση και τη γνωστική προπόνηση βελτίωσαν σημαντικά ή διατήρησαν τη γνωστική λειτουργία», λέει ο ειδικός και προσθέτει:
«Αυτό ήταν ένα σημαντικό εύρημα. Η πρώτη πραγματικά μεγάλη μελέτη για την άνοια που έδειξε ότι θα μπορούσατε ενδεχομένως να αντιστρέψετε την εξέλιξη της απώλειας γνωστικής απόδοσης πρώιμης φάσης, με παρεμβάσεις».
Στο πλαίσιο αυτό, κορυφαίοι ειδικοί στην άνοια αποκαλύπτουν στη Daily Mail ποια μέτρα λαμβάνουν οι ίδιοι για να αποτρέψουν την ασθένεια.
3 πρωτότυποι τρόποι να αποτρέψετε την άνοια, σύμφωνα με ειδικούς
- Δείτε τηλεόραση για μισή ώρα μετά τη δουλειά
- Να κοιμάστε μεταξύ 10 μ.μ. και 6 π.μ
- Μασήστε τσίχλες μέντας με ξιλιτόλη
1. Δείτε τηλεόραση για μισή ώρα μετά τη δουλειά
Ο Δρ. James Gratwicke είναι νευρολόγος στο St George’s Hospital στο Λονδίνο και στο HCA London Bridge Hospital. Όπως εξηγεί, λίγη διακοπή του στρες δεν είναι απαραίτητα κακή, καθώς αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών κορτιζόλης και αδρεναλίνης που μπορούν να βελτιώσουν τη διανοητική εστίαση, αν δεν θέλετε να αγχώνεστε συνεχώς.
Το πολύ άγχος, που οδηγεί σε επίμονα υψηλά επίπεδα αυτών των ορμονών, μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό στα εγκεφαλικά κύτταρα, προκαλώντας συσσώρευση τοξικών παραπροϊόντων, τα οποία βλάπτουν τα εγκεφαλικά κύτταρα.
«Γι’ αυτό, αν έχετε μια δουλειά ή ένα επάγγελμα όπου βρίσκεστε συχνά υπό πολύ άγχος και αγωνίζεστε να απεμπλακείτε, είναι σημαντικό να βρείτε έναν τρόπο να απογοητεύεστε και να χαλαρώνετε», αναφέρει ο ειδικός.
«Ο τρόπος μου να το κάνω αυτό είναι να παρακολουθώ τηλεόραση -μόνο για μισή ώρα- αλλά είναι ένας καλός τρόπος για να απεμπλακώ από το γνωστικό στρες. Μπορεί να είναι ένας πραγματικά χρήσιμος τρόπος για άτομα που δυσκολεύονται να απομακρυνθούν από την υπερένταση της πολυάσχολης επαγγελματικής τους ζωής», συνεχίζει ο Δρ. Gratwicke.
2. Να κοιμάστε μεταξύ 10 μ.μ. και 6 π.μ
«Επίσης φροντίζω να κοιμάμαι επτά με οκτώ ώρες, κυρίως σε ένα παράθυρο μεταξύ 10 μ.μ. και 6 π.μ.», λέει ο Δρ. Gratwicke. Αυτή είναι η στιγμή που ο εγκέφαλος καθαρίζει τις άχρηστες πρωτεΐνες κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Επομένως δεν είναι μόνο να κοιμάται κανείς αρκετά, αλλά να κοιμάται σε αυτό το ακριβές παράθυρο, καθώς ο καθαρισμός του εγκεφάλου από τοξικές πρωτεΐνες δεν λειτουργεί τόσο καλά εκτός αυτής της χρονικής περιόδου. Αυτό συμβαίνει επειδή λειτουργεί σε συγχρονισμό με το 24ωρο ρολόι σώματος του σώματος.
3. Μασήστε τσίχλες μέντας με ξυλιτόλη
Ο Chris Fox είναι καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Exeter και σύμβουλος ψυχίατρος ηλικιωμένων στο Norfolk and Suffolk NHS Foundation Trust.
«Εκτός από τη φροντίδα της υγείας μου γενικά, φροντίζω καλά τα δόντια μου για να μειώσω τον κίνδυνο άνοιας. Χρησιμοποιώ μέντα που περιέχουν ξυλιτόλη (τεχνητό γλυκαντικό). Αυτό όχι μόνο μειώνει τις οδοντικές κοιλότητες, αλλά η ξυλιτόλη απαλλάσσει και από τα δυσάρεστα βακτήρια».
Υπάρχουν αναδυόμενες ενδείξεις ότι δημιουργεί ένα πιο υγιές στοματικό μικροβίωμα. Μια μελέτη από το Μπρίστολ διαπίστωσε ότι τα ίδια βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο στόμα βρέθηκαν σε εγκεφάλους νεκρών που έπασχαν από τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Μια θεωρία είναι ότι η στοματική υγεία μπορεί να συνδέεται με την άνοια καθώς τα βακτήρια μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στον εγκέφαλο. Η σκέψη είναι ότι το porphyromonas gingivalis, το βακτήριο που προκαλεί την ασθένεια των ούλων, διασχίζει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό -ένα προστατευτικό όριο. Αυτό μπορεί ενδεχομένως να αλλάξει τα εγκεφαλικά κύτταρα, συμβάλλοντας στην άνοια.