Απογευματινά χειρουργεία: Παράκαμψη της λίστας αναμονής καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

απογευματινά χειρουργεία, ΠΙΣ, κλινικές

Στα απογευματινά χειρουργεία δεν καλούνται οι ασθενείς με κριτήριο το χρόνο αναμονής στη λίστα χειρουργείων, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ. Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών.

Αρνητική η μέχρι τώρα αποτίμηση των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Ο πρόεδρό της Μιχάλης Γιαννάκος προέβη σε μια σοβαρή καταγγελία, υποστηρίζοντας ότι για την διενέργεια απογευματινού χειρουργείου οι ασθενείς «δεν καλούνται με κριτήριο το χρόνο αναμονής στη λίστα χειρουργείων», αλλά όσοι ασθενείς εκδηλώνουν ενδιαφέρον να χειρουργηθούν απόγευμα ανεξάρτητα εάν είναι εγγεγραμμένοι στη λίστα και έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν.

Οι ασθενείς που περιμένουν σε λίστα αναμονής πάνω από δύο έτη, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, συνήθως «αρνούνται να χειρουργηθούν το απόγευμα, καθ’ ότι δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν. Εάν είχαν χρήματα δεν θα περίμεναν χρόνια σε λίστα αναμονής. Θα είχαν βρει τη λύση του ιδιωτικού τομέα», αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Οι 30.000 και πλέον ασθενείς που περιμένουν πάνω από ένα χρόνο να χειρουργηθούν με βάσει τις επικαιροποιημένες λίστες των νοσοκομείων συνεχίζουν να περιμένουν γιατί δεν έχουν χρήματα, σημειώνει ο κ. Γιαννάκος.

Απογευματινά χειρουργεία και λίστα αναμονής

«Τα απογευματινά χειρουργεία είναι ευθεία βολή στο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της δημόσιας υγείας, στη δωρεάν περίθαλψη», τονίζει η Ομοσπονδία.

Ο κ. Γιαννάκος εκτιμά ότι η μέχρι τώρα λειτουργία των επι πληρωμή απογευματινών χειρουργείων δεν δείχνει να συμβάλλει στην ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών που βρίσκονται επί έτη σε λίστα αναμονής.

Αναφορικά με το πρόγραμμα των 50.000 πρώτων χειρουργείων δωρεάν από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα είχε το κριτήριο της αντικειμενικότητας «δεν είναι έτοιμο και κανείς μας στα νοσοκομεία δεν γνωρίζει πότε θα είναι έτοιμο προς εφαρμογή».

Απογευματινά χειρουργεία σε νοσοκομεία Θεσσαλονίκης και Αθήνας

«Πως είναι δυνατόν να μιλάμε για απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού κυρίως αναισθησιολόγων ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού», αναρωτιέται ο κ. Γιαννάκος . Σημειώνει ότι από τις 70 ανεπτυγμένες χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν οι 43.

Ιπποκράτειο
Με 5 χειρουργικές αίθουσες σε λειτουργία και 7 κλειστές έβαλε ένα μόνο απογευματινό χειρουργείο.

ΑΧΕΠΑ
Έβαλε μόνο ένα απογευματινό χειρουργείο την πρώτη ημέρα. Λειτουργούν οι 5 χειρουργικές αίθουσες στις 10 ανεπτυγμένες, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Παπαγεωργίου
Με 4 κλειστές χειρουργικές αίθουσες βάζει 4 χειρουργεία απογευματινά την εβδομάδα με 9.000 χειρουργεία σε λίστα αναμονής.

Αττικόν

Έχει πραγματοποιήσει 6 απογευματινά χειρουργεία όταν λειτουργούν μόνο 7 χειρουργικές αίθουσες στις 14 ανεπτυγμένες που διαθέτει το νοσοκομείο λόγω έλλειψης προσωπικού.

Ευαγγελισμός
Κάνει 4 απογευματινά χειρουργεία την εβδομάδα.

Το περίεργο με τα νοσοκομεία της περιφέρειας

Ο κ. Γιαννάκος αναφέρεται σε ένα «περίεργο γεγονός». Εκδηλώνουν την πρόθεσή τους να λειτουργήσουν απογευματινά χειρουργεία νοσοκομεία της περιφέρειας αν και έχουν μηδενικές λίστες αναμονής και όπως εξηγεί ο ίδιος «παρ ότι έχουμε σοβαρές ελλείψεις προσωπικού η οικονομική ανάγκη οδηγεί πολλούς εργαζόμενους να δηλώνουν συμμετοχή στα απογευματινά χειρουργεία».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, μεγαλύτερη συμμετοχή στα απογευματινά χειρουργεία καταγράφεται από γιατρούς, ενώ αισθητά μικρότερη μέχρι τώρα από νοσηλευτικό και υποστηρικτικό προσωπικό.

Αύξηση του μισθού των υγειονομικών από την τσέπη των ασθενών

«Επιβεβαιώνεται η απόψή μας ότι το μέτρο αυτό δεν εξυπηρετεί τους ασθενείς που είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν για άλλη μια φορά τη δημόσια δωρεάν περίθαλψη, απ ευθείας και με συγκεκριμένο τιμοκατάλογο.
Τα απογευματινά χειρουργεία γίνονται για να συμπληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους το μισθό του υγειονομικού προσωπικού, προκειμένου να ανακοπεί το κύμα φυγής. Αυτό δηλαδή που είναι δουλειά του κράτους», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος.

Στο κόκκινο οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων

Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των νοσοκομείων, πριν τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων ανερχόταν σε 1,2 δις ευρώ.
«Να δούμε πως θα ανταπεξέλθουν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων σε χειρουργικά υλικά όταν χωρίς τα απογευματινά χειρουργεία αρχές του φθινοπώρου βρίσκονται στο κόκκινο», αναφέρει.

Πώς θα μειωθούν οι λίστες αναμονής

Ο κ. Γιαννάκος προσθέτει ότι για να λειτουργήσουν όλες οι χειρουργικές αίθουσες-40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές- και να μειωθούν οι λίστες αναμονής με δωρεάν και ισότιμη πρόσβαση των ασθενών, πρέπει να προσληφθεί προσωπικό, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι, να αυξηθούν οι μισθοί όλων των υγειονομικών.

«Και 700 αναισθησιολόγους να είχαμε στα νοσοκομεία που τώρα ευελπιστούν ότι θα βρεθούν πολλοί με μπλοκάκι, δεν έχουμε νοσηλευτικό προσωπικό να λειτουργήσουμε τις κλειστές χειρουργικές αίθουσες», καταλήγει.

Νομική προσφυγή από την ΟΕΝΓΕ

Όπως έχει ήδη εξαγγελθεί, η ΟΕΝΓΕ σε επικοινωνία με τους νομικούς της συμβούλους ήδη συντάσσει και νομική προσφυγή για την ακύρωση της ΚΥΑ 5/2/24 περί «απογευματινών» επί πληρωμή χειρουργείων.

Η ΟΕΝΓΕ επίσης ενημερώνει πως με παρόμοιο τρόπο θα παρεμβαίνει και σε περιπτώσεις που παραβιάζεται ή έχει ήδη παραβιαστεί ακόμα και η σχετική ΚΥΑ (πχ παράκαμψη της επιτροπής χειρουργείου, παράκαμψη του Διευθυντή Χειρουργικού τομέα σε κάθε νοσοκομείο, παράκαμψη των Επιστημονικών Υπευθύνων των χειρουργικών τμημάτων, ασθενείς εκτός λίστας κλπ.).

Εξώδικο στη διοίκηση του Νοσοκομείου Νίκαιας

Εξώδικο απέστειλε στο διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας και στον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ διευθυντής στο νοσοκομείο Νίκαιας, Π. Παπανικολάου σχετικά με τα απογευματινά χειρουργεία.

Στο εξώδικο τονίζεται ότι η έναρξη τους προϋποθέτει έκδοση απόφασης του διοικητή κατόπιν τεκμηριωμένης εισήγησης της Επιτροπής Χειρουργείου. Στην απόφαση θα πρέπει να οριστούν τα τμήματα και οι κλινικές που θα μπορούν να τα διενεργήσουν. Ο κ. Παπανικολάου αναφέρει ότι θα καταφύγει σε ένδικα μέσα εάν παρακαμφθεί η Επιτροπή Χειρουργείου και υποκατασταθεί από τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας. «Η παράβαση καθήκοντος είναι ποινικό αδίκημα», τονίζει.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top