Αφρικανική σκόνη: SOS για το τοξικό και επικίνδυνο μίγμα στην ατμόσφαιρα. Τι συνιστούν οι ειδικοί

σκόνη

Επικίνδυνο κοκτέιλ ρύπων στην ατμόσφαιρα φέρνει η αφρικανική σκόνη που έχει σκεπάσει τη χώρα. Ισχυρή σύσταση από τους πνευμονολόγους για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Η αφρικανική σκόνη έχει σκεπάσει τη χώρα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, δημιουργώντας μια αποπνικτική ατμόσφαιρα. Περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μίγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα, επισημαίνει η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας.

Μέτρα προστασίας-Εισπνοή από τη μύτη

Οι ειδικοί επιστήμονες καλούν τους πολίτες και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης, τόσο οι άσκοπες μετακινήσεις όσο και η εξωτερική άθληση θα πρέπει να αποφεύγεται, ενώ συνιστάται η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους.

Η μάσκα δεν είναι αποτελεσματική αναφέρουν οι πνευμονολόγοι και συστήνουν εισπνοή από τη μύτη.

«Πιο πολύ βοηθάει η εισπνοή από τη μύτη. Η μύτη είναι ένα πολύ καλό κλιματιστικό της αναπνοής. Φιλτράρει τα μεγάλα σωματίδια που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα, κάτω από συνθήκες τέτοιου είδους ρύπανσης του νέφους της Σαχάρας δηλαδή, και αυτό είναι ένα μέτρο, συν το ότι δεν είναι καλό να κουραζόμαστε κάτω από αυτές τις συνθήκες. Γιατί όταν τρέχουμε, όταν δουλεύουμε σκληρά, αναπνέουμε πιο έντονα», ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Παναγιώτης Μπεχράκης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σε εμφάνιση των παρακάτω κλινικών συμπτωμάτων τα άτομα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και συμβουλή.

  • δυσκολία στην αναπνοή
  • έντονου και ερεθιστικού βήχα με πιθανή απόχρεμψη
  • θωρακικού πόνου
  • επίμονου φτερνίσματος
  • δακρύρροιας
  • βράγχος φωνής

Ισχυρή σύσταση για ασθενείς με αναπνευστικά νοσήματα

Άνθρωποι που έχουν άσθμα και χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια ή γενικά αναπνευστικά νοσήματα , πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας τονίζει ότι ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, πρέπει να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, ώστε να μην εισπνεύσουν το επικίνδυνο αυτό κοκτέιλ ρύπων.

Εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με παρόξυνση ή επιδείνωση της σταθερής πορείας της νόσου, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους, προς πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγή τους και λήψη συμπληρωματικής ιατρικής φροντίδας.

Όλο Υγεία

Scroll to Top