Το να βιώνει κανείς απώλεια μνήμης και να ξεχνά πράγματα μερικές φορές θεωρείται ένα φυσικό μέρος της γήρανσης. Σύμφωνα με τα δεδομένα του CDC, 1 στους 10 ενήλικες ηλικίας 45 ετών και άνω αναφέρει απώλεια μνήμης. Η γήρανση είναι σίγουρα φυσική και εκτός του ελέγχου μας, αλλά είναι αναπόφευκτη η μείωση της μνήμης;
«Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πολύ περισσότερο έλεγχο από ό,τι αντιλαμβανόμαστε όσον αφορά τη διατήρηση της μνήμης και την υγεία του εγκεφάλου», λέει ο Δρ. Gary Small, επικεφαλής του τμήματος ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Hackensack Medical Center.
Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να αποτρέψετε 100% τη γνωστική έκπτωση ή ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ. Αρκεί να συνειδητοποιήσετε πως ούτε οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα πλήρη αντίληψη για το τι προκαλεί την άνοια και το Αλτσχάιμερ.
Ωστόσο, ο Δρ. Small μελετά τον εγκέφαλο για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες. Έλαβε την πιστοποίησή του από το Αμερικανικό Συμβούλιο Ψυχιατρικής και Νευρολογίας το 1983, έγραψε ένα βιβλίο για τη μνήμη, και από την εμπειρία του υποστηρίζει μια απλή τεχνική τριών βημάτων για τη διατήρηση της μνήμης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Δρ. Small μοιράζεται την αγαπημένη του συνήθεια για τη διατήρηση της μνήμης και χρήσιμες συμβουλές για την εφαρμογή της στην καθημερινότητά σας.
Η κορυφαία συνήθεια για τη βελτίωση της μνήμης σας
Οι συμβουλές για τη διατήρηση της μνήμης είναι πολλές, αλλά ο ειδικός τις συνοψίζει σε τρεις απλές λέξεις -κάτι που είναι χρήσιμο αν προσπαθείτε να θυμηθείτε πράγματα.
«Οι πολλαπλές μέθοδοι που αντισταθμίζουν τη μείωση της μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία μπορούν να συνοψιστούν σε τρεις λέξεις και ορκίζομαι για την αποτελεσματικότητά τους: κοιτάξτε, φωτογραφίστε και συνδεθείτε», λέει ο Δρ. Small.
Να τι εννοεί.
- Κοιτάξτε: Θεωρήστε αυτή τη λέξη μια φιλική υπενθύμιση για να εστιάσετε την προσοχή σας. «Ο μεγαλύτερος λόγος που οι άνθρωποι ξεχνούν είναι ότι αποσπώνται και δεν μαθαίνουν ποτέ εξαρχής τις πληροφορίες», λέει ο ειδικός.
- Φωτογραφίστε: Η «φωτογραφία» μας υπενθυμίζει να τραβήξουμε ένα διανοητικό στιγμιότυπο αυτού που θέλουμε να θυμηθούμε αργότερα», λέει ο Δρ. Small και εξηγεί: «Αυτό μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε τη φυσική ικανότητα του εγκεφάλου να θυμάται οπτικές πληροφορίες».
- Συνδεθείτε: Το τελευταίο βήμα βασίζεται στα δύο προηγούμενα. «Η σύνδεση είναι ένας τρόπος για να συνδέσετε αυτά τα νοητικά στιγμιότυπα ώστε να έχουν προσωπικό νόημα. Αν μπορούμε να κάνουμε κάτι με νόημα, θα γίνει αξέχαστο», λέει ο Δρ. Small.
Πώς να κάνετε αυτό το τρίπτυχο λειτουργικό για εσάς
Μια συνήθεια τριών βημάτων για την ενίσχυση της διατήρησης της μνήμης ακούγεται τέλεια και εύκολη στη θεωρία. Ωστόσο, η εφαρμογή της μπορεί να είναι δύσκολη. Για να βοηθήσει σε αυτό, ο Δρ. Small προσέφερε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα που αφορά σε καταστάσεις που οι άνθρωποι λένε ότι τους κάνουν να νιώθουν πιο άβολα για τις δυσκολίες μνήμης τους.
«Είναι εύκολο να εφαρμοστεί αυτή η τεχνική σε κοινά προβλήματα μνήμης, όπως η ανάκληση ονομάτων και προσώπων», λέει ο ειδικός.
Όπως είναι λογικό, μπορεί να αισθάνεστε αναστατωμένοι αν δυσκολεύεστε να θυμηθείτε το όνομα κάποιου που έχετε γνωρίσει στο παρελθόν, ειδικά αν έχετε αλληλεπιδράσει πολλές φορές μαζί του. Αν και δεν πρέπει να ντρέπεστε, μπορεί να νιώσετε καλύτερα εφαρμόζοντας το τρίπτυχο «κοιτάω-φωτογραφίζω-συνδέομαι» για να σας βοηθήσει να θυμάστε τα ονόματα των ανθρώπων. Να πώς.
«Αν συναντήσετε έναν άνθρωπο με πολλά και πλούσια μαλλιά, εστιάστε στο χτένισμά του για να είναι πιο εύκολο να θυμάστε το όνομά του αργότερα. Αν, για παράδειγμα, η Λίζα έχει ένα χαμόγελο σαν αυτό της Μόνα Λίζα, κλειδώστε αυτή την εικόνα στον εγκέφαλό σας για να θυμηθείτε το όνομά της την επόμενη φορά που θα τη δείτε», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο Δρ. Small είναι βέβαιος για τα αποτελέσματα αυτής της συνήθειας, αλλά προειδοποιεί τους ανθρώπους ότι δεν είναι 100% εγγυημένο ότι θα θυμηθείτε σωστά το όνομα κάποιου σε μελλοντικές συνομιλίες. «Αν την φωνάξετε Μόνα την επόμενη φορά που θα συναντήσετε, πείτε της για τη μέθοδο μνήμης που ακολουθείτε και θα γελάσετε και οι δύο μαζί», λέει.