Ποια μουσική προτιμούν τα άτομα με οριακή διαταραχή της προσωπικότητας σύμφωνα με έρευνα

μουσική

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Psychology of Music , τα άτομα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας επιλέγουν ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής και αποφεύγουν άλλα είδη .

Τα ευρήματα της ενδιαφέρουσας αυτής έρευνας ρίχνουν φως στο πώς οι ψυχολογικές λειτουργίες μπορούν να επηρεάσουν τα μουσικά γούστα. Η οριακή διαταραχή προσωπικότητας είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας που χαρακτηρίζεται από ένα μοτίβο συνεχιζόμενης αστάθειας στις διαθέσεις, τη συμπεριφορά, την εικόνα του εαυτού και τη λειτουργικότητα. Αυτές οι εμπειρίες καταλήγουν συχνά σε παρορμητικές ενέργειες και ασταθείς σχέσεις με τους άλλους.

Το σκεπτικό για τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της οριακής διαταραχής προσωπικότητας και των μουσικών προτιμήσεων πηγάζει από την αναγνώριση του σημαντικού ρόλου της μουσικής στην ανθρώπινη ζωή, ιδιαίτερα των θεραπευτικών της δυνατοτήτων.

Η μουσική μπορεί να επηρεάσει βαθιά τα συναισθήματα, τη διάθεση και τις κοινωνικές σχέσεις. Προσφέρει ένα μοναδικό παράθυρο στην ψυχολογική κατάσταση ενός ατόμου.

Δεδομένου ότι τα άτομα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας βιώνουν έντονα συναισθήματα και αστάθεια, η κατανόηση των μουσικών τους προτιμήσεων θα μπορούσε να δώσει πληροφορίες για το πώς χρησιμοποιούν τη μουσική για συναισθηματική ρύθμιση, διαμόρφωση ταυτότητας και κοινωνική αλληλεπίδραση.

«Είμαι ένας ερευνητής του οποίου τα ενδιαφέροντα εστιάζονται στις ψυχολογικές λειτουργίες της μουσικής», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Rafał Lawendowski του Τμήματος Οικογενειακών Σπουδών και Ποιότητας Ζωής στο Πανεπιστήμιο του Γκντανσκ.

«Γνωρίζουμε πολλά για αυτό το θέμα λαμβάνοντας υπόψη τον τυπικό πληθυσμό. Ωστόσο, μας ενδιέφερε το πρόβλημα της λειτουργίας της μουσικής σε άτομα με διαταραχές προσωπικότητας, συγκεκριμένα σε άτομα με σοβαρά συμπτώματα οριακής διαταραχής προσωπικότητας».

«Αυτός ο τύπος διαταραχής προσωπικότητας έχει βαθμούς σοβαρότητας και χαρακτηρίζεται από μια ξεχωριστή ιδιαιτερότητα λειτουργίας στους τομείς της αυτογνωσίας, της κοινωνικής συγγένειας και της διέγερσης και της ρύθμισης της διάθεσης. Αναρωτηθήκαμε αν αυτό αντανακλάται στους ψυχολογικούς στόχους που ρυθμίζουν τη χρήση της μουσικής — οι μουσικές προτιμήσεις δεν είναι τυχαίες», επισημαίνει ο ειδικός.

Η μελέτη που ανέδειξε τις μουσικές προτιμήσεις

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από 549 συμμετέχοντες, χωρισμένους με βάση τις βαθμολογίες τους σε μια συντομευμένη έκδοση του Borderline Personality Inventory. Η διαίρεση δημιούργησε δύο ομάδες: μία με χαμηλές βαθμολογίες (που υποδηλώνει χαμηλή σοβαρότητα συμπτωμάτων οριακής διαταραχής προσωπικότητας) και μία άλλη με υψηλές βαθμολογίες (που υποδηλώνει υψηλότερη σοβαρότητα συμπτωμάτων).

Το δείγμα αποτελούνταν κυρίως από γυναίκες (75,6%), αντανακλώντας τις δημογραφικές τάσεις που παρατηρήθηκαν σε πληθυσμούς οριακής διαταραχής προσωπικότητας.

Οι προτιμήσεις μουσικής μετρήθηκαν χρησιμοποιώντας το Short Test of Music Preferences (STOMP), το οποίο μετρά τις προτιμήσεις και τις αντιπάθειες των ατόμων σε 14 διαφορετικά μουσικά είδη, αντανακλώντας ένα ευρύ φάσμα μουσικών προτιμήσεων.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια άλλη κλίμακα για να μετρήσουν τις ψυχολογικές λειτουργίες που αποδίδονται στη μουσική. Αυτή η κλίμακα περιλαμβάνει στοιχεία που σχετίζονται με την αυτογνωσία, την κοινωνική συνδεσιμότητα και τη συναισθηματική ρύθμιση και τη διέγερση, επιτρέποντας μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση των λόγων που οι συμμετέχοντες μπορεί να στραφούν στη μουσική.

Ποια μουσική προτιμούν όσοι έχουν οριακή διαταραχή της προσωπικότητας

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες με υψηλότερη οριακή σοβαρότητα συμπτωμάτων προσωπικότητας εμφάνιζαν ξεχωριστές προτιμήσεις για ορισμένα μουσικά είδη. Συγκεκριμένα, τα άτομα που εμφάνιζαν υψηλότερη σοβαρότητα των συμπτωμάτων έδειξαν προτίμηση στα αντανακλαστικά και πολύπλοκα είδη μουσικής, όπως η κλασική ή η τζαζ, ενώ έδειχναν λιγότερο ενδιαφέρον για έντονα και επαναστατικά είδη όπως το heavy metal ή το punk.

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων της οριακής διαταραχής προσωπικότητας σχετιζόταν επίσης σημαντικά με το πώς τα άτομα αντιλαμβάνονταν τις λειτουργίες της μουσικής. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι όσο πιο σοβαρά ήταν τα οριακά συμπτώματα, τόσο λιγότερο τα άτομα εκτιμούσαν τη μουσική για την ικανότητά της να καλλιεργεί την αυτογνωσία και τους κοινωνικούς δεσμούς.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης πώς οι ψυχολογικές λειτουργίες της μουσικής χρησιμεύουν ως μεσολαβητές στη σχέση μεταξύ των οριακών συμπτωμάτων και των μουσικών προτιμήσεων. Διαπίστωσαν ότι αυτές οι λειτουργίες εξηγούν εν μέρει γιατί τα άτομα με υψηλότερη οριακή προσωπικότητα τα συμπτώματα της προσωπικότητας προτιμούν ή αποδοκιμάζουν ορισμένα είδη μουσικής.

Συγκεκριμένα, η μελέτη υποδηλώνει ότι η μειωμένη αξία που δίνεται στη μουσική για αυτογνωσία και κοινωνική συγγένεια μεταξύ εκείνων με υψηλότερα οριακά συμπτώματα οδηγεί σε μειωμένη προτίμηση για έντονη και επαναστατική μουσική.

«Έχουμε αποδείξει ότι η σοβαρότητα των οριακών συμπτωμάτων προσωπικότητας σχετίζεται στενά με τον προτιμώμενο τύπο μουσικής», είπε ο Lawendowski στο PsyPost. «Οι λειτουργίες της μουσικής μπορεί να διαμορφώσουν εν μέρει τις μουσικές προτιμήσεις σε αυτήν την ομάδα δηλαδή, οι μουσικές προτιμήσεις είναι μια απάντηση σε εσωτερικές ψυχολογικές ανάγκες», καταλήγει ο επιστήμονας.

Όλο Υγεία

Scroll to Top