Πως συνδέεται ο διαβήτης με τον καρκίνο των ωοθηκών;

διαβήτης

Ο  σακχαρώδης διαβήτης δεν γίνεται εύκολα αντιληπτός, λόγω των ήπιων συμπτωμάτων στην αρχή. Όμως αυτό το χρόνιο νόσημα μπορεί να ανοίξει το δρόμο και σε άλλες ασθένειες.

 

Μέχρι σήμερα, γνωρίζαμε ότι συνδέεται άρρηκτα με τις καρδιαγγειακές νόσους, τώρα με νέα έρευνα, αποκαλύπτεται ότι έχει στενή συσχέτιση με τον καρκίνο των ωοθηκών. Υπολογίζεται ότι 463 εκατομμύρια άτομα στον πλανήτη πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Μέχρι το 2045 ο αριθμός αυτός θα ανέβει στα 700 εκατομμύρια.

Νεώτερες έρευνες συμπεραίνουν ότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα που σχετίζονται με τον διαβήτη, μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη του καρκίνου των ωοθηκών.

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ένας από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους για τις γυναίκες, επειδή συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα μέχρι να φτάσει σε προχωρημένο στάδιο. Είναι ένας μηχανισμός ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων μέσα και γύρω από τις ωοθήκες, που παράγουν αναπαραγωγικές ορμόνες και ωάρια.

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη και εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των ωοθηκών. Επιπλέον, ο διαβήτης μπορεί να καταστήσει τον καρκίνο των ωοθηκών πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί και να επιδράσει αρνητικά στη θεραπεία.

Ο καρκίνος των ωοθηκών προσβάλλει περίπου 1 στις 78 γυναίκες. Τα  μισά περιστατικά που έχουν προσβληθεί από τη νόσο, λαμβάνουν διάγνωση σε ηλικία 63 ετών ή μεγαλύτερη. Προσβάλλει τις λευκές γυναίκες συχνότερα από τις μαύρες και τις ηλικιωμένες συχνότερα από τις νεότερες γυναίκες.

Έρευνα, δείχνει ότι  ο διαβήτης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων της κεφαλής, του ήπατος, του λαιμού, του μαστού και του ενδομητρίου.

Ο επιθηλιακός καρκίνος των ωοθηκών είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου των ωοθηκών, αντιπροσωπεύοντας το 85-90%.

Ο επιθηλιακός καρκίνος των ωοθηκών προσβάλλει την εξωτερική επιφάνεια της μίας ή και των δύο ωοθηκών. Η έρευνα υποδεικνύει ότι ο διαβήτης συνδέεται με πολύ κακή πρόγνωση γι΄αυτόν τον τύπο καρκίνου.  Τα καρκινικά κύτταρα και οι όγκοι έχουν υψηλές ενεργειακές ανάγκες. Αλλά επειδή το σώμα σας δεν μπορεί να τα τροφοδοτήσει με ατελείωτη παροχή σακχάρου στο αίμα (γλυκόζης), τείνουν να αναπτύσσονται πιο αργά και να αυτοπεριορίζονται σε άτομα χωρίς σταθερά υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ο διαβήτης προκαλεί αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Και, σύμφωνα με μια μελέτη, η γλυκόζη τροφοδοτεί τα καρκινικά κύτταρα γενναιόδωρα, επιτρέποντας στους όγκους να μεγαλώνουν και τα καρκινικά κύτταρα να αναπαράγονται ταχύτερα.

Σε μια μελέτη του 2018, οι ερευνητές παρακολούθησαν 215 άτομα με επιθηλιακό καρκίνο των ωοθηκών για 7 χρόνια. Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν τόσο καρκίνο των ωοθηκών όσο και διαβήτη είχαν γενικά μικρότερο προσδόκιμο ζωής και μικρότερες περιόδους ύφεσης.

Οι εκτιμήσεις της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (American Cancer Society) για τον καρκίνο των ωοθηκών στις Ηνωμένες Πολιτείες για το 2023 είναι:

  • Περίπου 19.710 γυναίκες θα λάβουν νέα διάγνωση καρκίνου των ωοθηκών.
  • Περίπου 13.270 γυναίκες θα πεθάνουν από καρκίνο των ωοθηκών.

Ο καρκίνος των ωοθηκών κατέχει την πέμπτη θέση στους θανάτους από καρκίνο στις γυναίκες, αντιπροσωπεύοντας περισσότερους θανάτους από οποιονδήποτε άλλο καρκίνο του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.

Ο κίνδυνος μιας γυναίκας να νοσήσει από καρκίνο των ωοθηκών κατά τη διάρκεια της ζωής της είναι περίπου 1 προς 78. Η πιθανότητα να πεθάνει από καρκίνο των ωοθηκών κατά τη διάρκεια της ζωής της είναι περίπου 1 προς 108. (Σε αυτά τα στατιστικά στοιχεία δεν υπολογίζονται οι χαμηλής κακοήθειας δυνητικοί όγκοι των ωοθηκών).

Σημειώνεται ότι η θνησιμότητα από τον καρκίνο των ωοθηκών έχει μειωθεί από 2% ετησίως κατά τη δεκαετία του 2000 και στις αρχές της δεκαετίας του 2010 σε περισσότερο από 3% ετησίως από το 2016 έως το 2020, αντανακλώντας τόσο τη μειωμένη επίπτωση όσο και τη βελτιωμένη θεραπεία.

Σοφία Λαλιωτίτη
Σοφία Λαλιωτίτη

Η Σοφία Λαλιωτίτη έχει καλύψει το ιατρικό ρεπορτάζ σε έντυπα μέσα και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες. Πιστεύει ότι ο ρόλος του δημοσιογράφου, στη σύγχρονη εποχή με τα social media, δεν είναι να "προσανατολίζει" και να “προτείνει συμπεράσματα”, αλλά να παρακινεί τους αναγνώστες να μάθουν περισσότερα από τις ίδιες του τις πηγές, ειδήσεων και γνώσεων. Κατά κάποιον τρόπο ο σημερινός δημοσιογράφος ελάχιστα διαφέρει από μία μηχανή αναζήτησης.

Scroll to Top