Καρκινοπαθείς: Έλλειψη φθηνών φαρμάκων και αναμονές που ξεπερνούν τους 2 μήνες

καρκινοπαθείς, οδηγίες

Οι καρκινοπαθείς στην Ελλάδα ανεβαίνουν μια δύσκολη ανηφόρα. Κάθε μέρα που περνάει για ασθενείς με καρκίνο μετράει πολλαπλάσια.

Καρκινοπαθής αυτοκτόνησε στην Κρήτη, σοκάροντας το πανελλήνιο. Ο 72χρονος βιοπαλαιστής, πριν δύο μήνες είχε διαγνωστεί με καρκίνο στον πνεύμονα και περίμενε να ξεκινήσει θεραπείες. Ωστόσο, επί μέρες αναζητούσε ένα συγκεκριμένο, πάμφθηνο φάρμακο, απαραίτητο για την χημειοθεραπεία και όπως ανέφερε η κόρη του, δεν άντεξε τους πόνους και αυτοκτόνησε.

Το θέμα είχε αναδείξει το Ράδιο Κρήτη και είχε ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να εξευρεθεί το φάρμακο. Μετά την κινητοποίηση το φάρμακο βρέθηκε, αλλά ο 72χρονος δεν πρόλαβε να κάνει την θεραπεία του, την Κυριακή 10 Μαρτίου έβαλε τέλος στη ζωή του.

«Τέλη Δεκέμβρη διαγνώστηκε με καρκίνο στον πνεύμονα. Ξεκίνησε η διαδικασία για να μπορέσει να κάνει θεραπείες. Το ραντεβού κλείστηκε για τέλος Φλεβάρη μετά από 2 μήνες. Ο όγκος είχε πάει στα 9,5 εκατοστά, είχε αρχίσει να αισθάνεται πόνους», ανέφερε συγγενής του άτυχου 72χρονου. Πρόσθεσε πως το κόστος του φαρμάκου ήταν στα 11,75 ευρώ και χρειαζόταν 3 φιαλίδια. «Το φάρμακο δεν υπήρχε πουθενά, πάθαμε πλάκα, δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει», κατέληξε.

Γεωργιάδης: Υπήρχε έλλειψη του φαρμάκου για μερικές μέρες – Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του 72χρονου και δήλωσε:

«Δεν είναι απολύτως ακριβές ότι αυτοκτόνησε γιατί δεν είχε το φάρμακο. Πρόκειται για ένα φθηνό φάρμακο, υπήρχε μια έλλειψη για λίγες ημέρες. Είχαμε παρέμβει άμεσα από το Υπουργείο και είχαμε εξασφαλίσει μέσω του ΙΦΕΤ παραγγελία άμεσα. Και τώρα θα γίνει και νέα εισαγωγή. Είχαμε κλείσει ραντεβού στον ασθενή για να κάνει τη θεραπεία του στις 4/3 κι εκείνος δεν προσήλθε και είχε ειδοποιηθεί και ηλεκτρονικά και του κλείσαμε νέο ραντεβού για σήμερα (σ.σ. χθες) που τελικά δεν προσήλθε».

Έλλειψη φθηνών φαρμάκων καταγγέλλουν οι καρκινοπαθείς

Το oloygeia.gr μίλησε με την πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών «ΚΕΦΙ» Ζωή Γραμματόγλου, η οποία δήλωσε ότι «κατά καιρούς παρατηρούνται ελλείψεις φθηνών φαρμάκων», εκφράζοντας μάλιστα τον προβληματισμό της καθώς αυτά τα φάρμακα δεν είναι ακριβά. Αναφέρει ότι τα τελευταία δύο χρόνια ο Σύλλογος έχει δεχθεί πάνω από 50 καταγγελίες για έλλειψη φαρμάκων.

Ένα σοβαρό πρόβλημα που ανέδειξε είναι η έλλειψη διασύνδεσης των νοσοκομείων, ώστε να επικοινωνούν μεταξύ τους  και να αλληλοκαλύπτονται όταν παρατηρούνται ελλείψεις.

Όταν ο ασθενής με καρκίνο απευθυνθεί στο Σύλλογο για κάποιο φάρμακο που είναι σε έλλειψη, αυτός να αναζητεί το φάρμακο, είτε με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε επικοινωνώντας με τα νοσοκομεία.

Δύο μήνες περίμενε ο άτυχος 72χρονος να κάνει την εξέταση pet scan

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν «μικρές» καθυστερήσεις για την εξέταση pet scan.

«Το pet scan είναι μια πολύ βαριά εξέταση. Δεν υπάρχει σύστημα υγείας που έχει πληθώρα pet scan. Άρα κάποια μικρή αναμονή πάντα υπάρχει».

Και εδώ όμως υπάρχει αντίλογος

Τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και τεχνολογία καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία , κάνοντας μάλιστα λόγο για «ατομική ευθύνη των ασθενών ανεύρεσης φαρμάκων».

Σχετικά με την εξέταση pet scan, οι αναμονές αγγίζουν τους 2 μήνες στο ΠΑΓΝΗ και ο άτυχος 72χρονος δεν είχε χρήματα για να μεταβεί στην Αθήνα για να την κάνει, όπως ανέφεραν συγγενείς του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Είναι γνωστό ότι τα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας στο ΠΑΓΝΗ δε λειτουργούν το απόγευμα εξαιτίας έλλειψης προσωπικού αναφέρουν οι εργαζόμενοι. Το πρόβλημα έχει επισημανθεί αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω….

Οι καρκινοπαθείς διαψεύδουν το υπουργείο Υγείας

Μιλώντας στην 4η ετήσια σύνοδο κορυφής Economist Impact, η Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη, γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, ανακοίνωσε ότι γίνεται συστηματική συλλογή και καταγραφή χρόνων αναμονής -το χρονικό διάστημα από την διάγνωση μέχρι και την πρώτη θεραπευτική παρέμβαση- σε μηνιαία βάση στο υπουργείο Υγείας.

Από τα πρώτα ευρήματα, η Ελλάδα είναι σε παραλληλισμό τόσο με τους στόχους, όσο και με τα πρότυπα άλλων κρατών, ανέφερε. Σύμφωνα με στοιχεία του Ιανουαρίου 2024 που παρουσίασε έδειξαν ότι ο σταθμισμένος μέσος όρος από διάγνωση μέχρι την πρώτη φαρμακευτική αγωγή είναι 3 ημέρες, ενώ για ακτινοθεραπεία είναι 20 μέρες.

Δεν ισχύουν αυτά τα στοιχεία δήλωσε η κ. Γραμματόγλου, τονίζοντας ότι οι χημειοθεραπείες ξεκινούν σχετικά έγκαιρα, αλλά οι ακτινοθεραπείες έχουν αναμονές  2 με 3 μήνες.

Τα θέματα των καθυστερήσεων είχε αναδείξει το oloygeia.gr με τους εκπροσώπους των ασθενών να τονίζουν ότι οι ελλείψεις είναι πολλές και τα εμπόδια μοιάζουν αξεπέραστα.

Το δύσκολο ταξίδι στο ΕΣΥ του ογκολογικού ασθενή

Η Παρασκευή Μιχαλοπούλου, πρόεδρος Ελληνικού Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», μιλώντας στο Economist, αναφέρθηκε στο δύσκολο ταξίδι του ογκολογικού ασθενή στο ΕΣΥ.

Έκανε λόγο για «οδύσσεια» και «ταξίδι επιβίωσης» που γίνεται κάτω από την απειλή της ασθένειας. «Το σύστημα είναι δαιδαλώδες, χάνεται πολύτιμος χρόνος από αναμονές σε ραντεβού από οδηγίες, με κατασπατάληση πόρων», είπε, σημειώνοντας ότι «κάθε μέρα που περνάει για ασθενείς με καρκίνο μετράει πολλαπλάσια».

Οι αλλαγές που σχεδιάζονται

Πολιτεία, επιστημονική κοινότητα και ασθενείς τονίζουν την ανάγκη ολιστικής φροντίδας των ασθενών με καρκίνο.

Ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ομιλία του στην 4η ετήσια σύνοδο κορυφής Economist Impact, τόνισε ότι η διαχείριση του ογκολογικού ασθενή αποτελεί βασική προτεραιότητα για το υπουργείο Υγείας, το οποίο προχωράει σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που θα περιλαμβάνει μέτρα από το στάδιο της διάγνωσης μέχρι την αντιμετώπιση.

Ανακοίνωσε την δημιουργία μηχανισμού για την πρώτη καθοδήγηση του ασθενή στο σύστημα υγείας, ώστε να παρέχεται ολιστική φροντίδα στον ογκολογικό ασθενή.
Ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία ογκολογικών συμβουλίων στα νοσοκομεία, όπου οργανωμένα θα καλύπτεται μεγαλύτερος αριθμός ογκολογικών ασθενών με μεγαλύτερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Οι ασθενείς αναμένουν την υλοποίηση των παραπάνω, καθώς μέχρι τώρα όπως αναφέρουν στα λόγια είμαστε πλούσιοι, αλλά στις πράξεις φτωχοί.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top