Μανιτάρια shiitake: Η θρεπτική τροφή που δυναμώνει τα οστά, ενισχύει το ανοσοποιητικό και προστατεύει την καρδιά

τροφή, μανιτάρια

Αυτή τη θρεπτική τροφή μπορείτε να τη βρείτε είτε φρέσκια είτε αποξηραμένη, αν και η δεύτερη εκδοχή της είναι ελαφρώς πιο διαδεδομένη.

Η αποξηραμένη μορφή της έχει μια γεύση που είναι ακόμα πιο έντονη από τη φρέσκια. Η γεύση της μπορεί να περιγραφεί ως αλμυρή, ενώ θυμίζει κρέας. Χρησιμοποιείται σε stir-fries, σούπες, μαγειρευτά και άλλα πιάτα.

Σημαντικότερα οφέλη για την υγεία από τα μανιτάρια shiitake

  1. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό
  2. Βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς.
  3. Μπορεί να δυναμώσουν τα οστά σας

1. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Τα μανιτάρια Shiitake έχουν μία από τις υψηλότερες ποσότητες φυσικού χαλκού, ενός μετάλλου που διατηρεί υγιή τα αιμοφόρα αγγεία, τα οστά και συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Στην πράξη, 1/2 φλιτζάνι μανιτάρια shiitake σας δίνει το 72% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας αυτού του μετάλλου. Τα μανιτάρια είναι, επίσης, μια πλούσια πηγή σεληνίου, παρέχοντας το 33 % της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας.

Στο πλαίσιο σχετικής μελέτης χορηγήθηκαν στους ανθρώπους δύο αποξηραμένα shiitake καθημερινά. Μετά από ένα μήνα, οι ανοσολογικοί δείκτες τους βελτιώθηκαν και τα επίπεδα φλεγμονής τους μειώθηκαν.

Αυτό το ευεργετικό για το ανοσοποιητικό αποτέλεσμα μπορεί να οφείλεται εν μέρει σε έναν από τους πολυσακχαρίτες που βρίσκονται στα μανιτάρια shiitake. Ενώ το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων τείνει να εξασθενεί με την ηλικία, μια μελέτη σε ποντίκια διαπίστωσε ότι ένα συμπλήρωμα που προέρχεται από τα shiitake βοήθησε ως έναν βαθμό στην αναστροφή της μείωσης της ανοσοποιητικής λειτουργίας που σχετίζεται με την ηλικία.

2. Βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς

Τα μανιτάρια Shiitake περιέχουν εριταδενίνη, μια ένωση που είναι γνωστό ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Περιέχουν επίσης βήτα-γλυκάνες που μειώνουν τη φλεγμονή και βοηθούν στην πρόληψη της απορρόφησης της χοληστερόλης από τα έντερα.

3. Μπορεί να δυναμώσει τα οστά σας

Τα μανιτάρια είναι η μόνη φυσική φυτική πηγή βιταμίνης D. Το σώμα σας χρειάζεται βιταμίνη D για να χτίσει γερά οστά, ωστόσο, πολύ λίγες τροφές περιέχουν αυτό το σημαντικό θρεπτικό συστατικό.

Τα επίπεδα βιταμίνης D των μανιταριών ποικίλλουν ανάλογα με τον τρόπο καλλιέργειας τους. Όταν εκτίθενται στο υπεριώδες φως, αναπτύσσουν υψηλότερα επίπεδα αυτής της ένωσης.

Σε μια μελέτη, ποντίκια που ακολούθησαν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο και χαμηλή σε βιταμίνη D ανέπτυξαν συμπτώματα οστεοπόρωσης. Συγκριτικά, εκείνα που έλαβαν ασβέστιο και ενισχυμένα με υπεριώδη ακτινοβολία shiitake είχαν υψηλότερη οστική πυκνότητα.

Ωστόσο, έχετε κατά νου ότι το shiitake παρέχει βιταμίνη D2. Αυτή είναι μια κατώτερη μορφή σε σύγκριση με τη βιταμίνη D3, η οποία βρίσκεται στα λιπαρά ψάρια και σε ορισμένες άλλες ζωικές τροφές.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top