Γαστροπάρεση ή γαστρική παράλυση ονομάζεται η παράλυση του στομάχου. Είναι μια λειτουργική διαταραχή που επηρεάζει τα νεύρα και τους μύες του στομάχου, κάνοντας τις συσπάσεις των μυών πιο αδύναμες και αργές. Αυτό κάνει το φαγητό να κάθεται το φαγητό πολύ καιρό στο στομάχι .
Η γαστροπάρεση είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τη φυσιολογική αυθόρμητη κίνηση των μυών (κινητικότητα) στο στομάχι. Συνήθως, οι έντονες μυϊκές συσπάσεις προωθούν την τροφή μέσω του πεπτικού συστήματος, όπως αναφέρει η Cleveland Clinic. Αλλά εάν έχετε την πάθηση, η κινητικότητα του στομάχου επιβραδύνεται ή δεν λειτουργεί καθόλου, εμποδίζοντας το στομάχι να αδειάσει σωστά.
Η αιτία της είναι συνήθως άγνωστη. Μερικές φορές είναι μια επιπλοκή του διαβήτη και μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν γαστροπάρεση μετά από χειρουργική επέμβαση. Ορισμένα φάρμακα, όπως οπιοειδή αναλγητικά, ορισμένα αντικαταθλιπτικά και φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση και την αλλεργία, μπορεί να οδηγήσουν σε αργή κένωση του στομάχου και να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα. Για άτομα που έχουν ήδη την πάθηση, αυτά τα φάρμακα μπορεί να επιδεινώσουν την κατάστασή τους.
Η γαστροπάρεση μπορεί να επηρεάσει την κανονική πέψη, να προκαλέσει ναυτία, έμετο και κοιλιακό άλγος. Μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα με τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τη διατροφή. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία, οι αλλαγές στη διατροφή, μαζί με τη φαρμακευτική αγωγή, μπορούν να προσφέρουν κάποια ανακούφιση.
Συμπτώματα της γαστροπάρεσης
Τα σημεία και συμπτώματα της γαστροπάρεσης περιλαμβάνουν:
- Εμετός
- Ναυτία
- Κοιλιακό φούσκωμα
- Κοιλιακό άλγος
- Αίσθημα πληρότητας μετά από λίγες μόνο μπουκιές φαγητού
- Έμετος άπεπτης τροφής που καταναλώθηκε λίγες ώρες νωρίτερα
- Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
- Αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
- Έλλειψη όρεξης
- Απώλεια βάρους και υποσιτισμός
Σημειώνεται ότι πολλοί άνθρωποι με γαστροπάρεση δεν έχουν εμφανή σημεία και συμπτώματα.
3 είδη θεραπεία της γαστροπάρεσης
Η θεραπεία της γαστροπάρεσης ξεκινά με τον εντοπισμό και τη θεραπεία της υποκείμενης πάθησης. Εάν ο διαβήτης προκαλεί τη γαστροπάρεση, ο γιατρός μπορεί να συνεργαστεί μαζί σας για να σας βοηθήσει να την ελέγξετε.
- Αλλαγές στη διατροφή
- Φάρμακα
- Χειρουργική θεραπεία
1. Αλλαγές στη διατροφή σας
Η διατήρηση επαρκούς διατροφής είναι ο πιο σημαντικός στόχος στη θεραπεία της γαστροπάρεσης. Πολλοί άνθρωποι μπορούν να διαχειριστούν τη γαστροπάρεση με διατροφικές αλλαγές. Ο γιατρός μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν διαιτολόγο για να βρείτε τροφές που είναι πιο εύκολο να αφομοιώσετε. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να λαμβάνετε αρκετές θερμίδες και θρεπτικά συστατικά από το φαγητό που τρώτε.
Ένας διαιτολόγος μπορεί να σας προτείνει να προσπαθήσετε:
- Να τρώτε μικρότερα γεύματα πιο συχνά
- Να μασάτε καλά την τροφή
- Να τρώτε καλά μαγειρεμένα φρούτα και λαχανικά παρά ωμά
- Να αποφεύγετε τα ινώδη φρούτα και λαχανικά, όπως τα πορτοκάλια και το μπρόκολο, που μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα
- Να επιλέγετε κυρίως τροφές με χαμηλά λιπαρά, αλλά αν μπορείτε να ανεχτείτε το λίπος, να προσθέσετε μικρές μερίδες λιπαρών τροφών στη διατροφή σας
- Να δοκιμάσετε σούπες και πολτοποιημένα τρόφιμα, εάν τα υγρά είναι πιο εύκολο να τα καταπιείτε
- Να πίνετε περίπου 1 έως 1,5 λίτρο νερό την ημέρα
- Να ασκήστε ελαφρά μετά το φαγητό, όπως να πάτε για μια βόλτα
- Να αποφεύγετε τα ανθρακούχα ποτά, το αλκοόλ και το κάπνισμα
- Να προσπαθήσετε να αποφύγετε να ξαπλώνετε για δύο ώρες μετά το γεύμα
- Να πάρετε μια πολυβιταμίνη καθημερινά
2. Φάρμακα
Τα φάρμακα για τη θεραπεία της γαστροπάρεσης μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Φάρμακα για την τόνωση των μυών του στομάχου. Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν μετοκλοπραμίδη και ερυθρομυκίνη. Η μετοκλοπραμίδη έχει κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών. Η ερυθρομυκίνη μπορεί να χάσει την αποτελεσματικότητά της με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως διάρροια.
Ένα νεότερο φάρμακο, η δομπεριδόνη, με λιγότερες παρενέργειες, είναι επίσης διαθέσιμο με περιορισμένη πρόσβαση.
- Φάρμακα για τον έλεγχο της ναυτίας και του εμέτου. Τα φάρμακα που βοηθούν στην ανακούφιση της ναυτίας και του εμέτου περιλαμβάνουν τη διφαινυδραμίνη και την ονδανσετρόνη. Η προχλωροπεραζίνη χρησιμοποιείται εάν η ναυτία και ο έμετος επιμένουν.
3. Χειρουργική θεραπεία
Μερικά άτομα με γαστροπάρεση μπορεί να μην μπορούν να ανεχθούν οποιαδήποτε τροφή ή υγρά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γιατροί μπορεί να συστήσουν την τοποθέτηση ενός σωλήνα τροφοδοσίας (σωλήνας νηστιδοστομίας) στο λεπτό έντερο. Ή οι γιατροί μπορεί να συστήσουν έναν γαστρικό σωλήνα αερισμού για να βοηθήσει στην ανακούφιση της πίεσης από το γαστρικό περιεχόμενο.
Οι σωλήνες τροφοδοσίας μπορούν να περάσουν από τη μύτη ή το στόμα ή απευθείας στο λεπτό έντερο μέσω του δέρματος. Ο σωλήνας είναι συνήθως προσωρινός και χρησιμοποιείται μόνο όταν η γαστροπάρεση είναι σοβαρή ή όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα δεν μπορούν να ελεγχθούν με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν έναν ενδοφλέβιο (παρεντερικό) σωλήνα σίτισης που πηγαίνει απευθείας σε μια φλέβα στο στήθος.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από γαστροπάρεση
Παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο γαστροπάρεσης, σύμφωνα με την Mayo Clinic, είναι οι εξής:
- Διαβήτης
- Χειρουργική κοιλίας ή οισοφάγου
- Λοίμωξη, συνήθως από ιό
- Ορισμένα φάρμακα που επιβραδύνουν τον ρυθμό κένωσης του στομάχου, όπως τα ναρκωτικά φάρμακα για τον πόνο
- Σκληρόδερμα — μια ασθένεια του συνδετικού ιστού
- Ασθένειες του νευρικού συστήματος, όπως η νόσος Πάρκινσον ή η πολλαπλή σκλήρυνση
- Υπολειτουργικός θυρεοειδής (υποθυρεοειδισμός)
- Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να την αναπτύξουν από τους άνδρες.