Μακροζωία: Οι 3 τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιά, καρκίνο και Αλτσχάιμερ

μακροζωία

Το πόσο θα ζήσουμε εξαρτάται από έναν μεγάλο αριθμό παραγόντων, μερικοί εκ των οποίων είναι πέρα από τον έλεγχό μας, όπως τα γονίδια, οι τραυματισμοί και οι ασθένειες. Ωστόσο, ορισμένες επιλογές έχουν τεράστιο αντίκτυπο. Το πόσο συχνά ασκούμαστε, αν καπνίζουμε και πόσο αλκοόλ πίνουμε επηρεάζουν τη μακροζωία μας.

Η διατροφή παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην υγεία και την ευημερία μας, με ορισμένες τροφές να είναι γνωστό ότι μειώνουν τον κίνδυνο παθήσεων, ενώ άλλες τον αυξάνουν. Τώρα μια μελέτη εντόπισε πολλά τρόφιμα και ποτά που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να ζήσετε περισσότερο, καθώς και να έχετε μειωμένο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο Αλτσχάιμερ, τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Πώς διεξήχθη μελέτη για τη σχέση της φλαβονόλης με τον κίνδυνο θανάτου

Έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports, βρήκε μια σχέση μεταξύ της υψηλότερης πρόσληψης φλαβονόλης και του χαμηλότερου κινδύνου για αυτές τις καταστάσεις και της θνησιμότητας από κάθε αιτία. Οι φλαβονόλες είναι ένας τύπος φλαβονοειδών, βιολογικά ενεργών πολυφαινολικών ενώσεων που βρίσκονται σε διάφορα τρόφιμα φυτικής προέλευσης.

Είναι ήδη γνωστό ότι έχουν διάφορα πιθανά οφέλη για την υγεία, όπως η ενίσχυση της ροής του αίματος και η μείωση της φλεγμονής, του οξειδωτικού στρες και της αρτηριακής πίεσης. Τα φλαβονοειδή έχει επίσης αποδειχθεί ότι παρουσιάζουν αντικαρκινικά αποτελέσματα στοχεύοντας βασικά μόρια και μονοπάτια.

Αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που η σχέση μεταξύ της πρόσληψης φλαβονόλης και του κινδύνου θνησιμότητας μελετάται τόσο διεξοδικά. Ως μέρος της εργασίας, μια ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε τη βάση δεδομένων National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) που περιέχει πληροφορίες για 11.679 άτομα ηλικίας 20 ετών και άνω.

Διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης φλαβονόλης (ολική φλαβονόλη, καμπφερόλη, μυρισετίνη, ισοραμνετίνη και κερκετίνη), του κινδύνου θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και του κινδύνου θνησιμότητας από κάθε αιτία ξεχωριστά (νόσος Αλτσχάιμερ, καρδιαγγειακή νόσος, καρκίνος και διαβήτης).

Αυτό αποκάλυψε ότι οι συμμετέχοντες με την υψηλότερη συνολική πρόσληψη φλαβονόλης έτειναν να είναι νεαροί λευκοί άνδρες και είχαν ιστορικό διαβήτη, υπέρτασης, υπερλιπιδαιμίας, συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, στεφανιαίας νόσου, στηθάγχης, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης

Η αύξηση της συνολικής πρόσληψης φλαβονοειδών έδειξε μια πτωτική τάση στη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες, καθώς και στη νόσο Αλτσχάιμερ, τον καρκίνο και τη θνησιμότητα λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ενώ η μεγαλύτερη ηλικία συσχετίστηκε με σημαντική αύξηση της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, το γυναικείο φύλο βρέθηκε να συνδέεται σημαντικά με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες.

«Μέσω της ολοκληρωμένης ενημέρωσης των αρχείων NHANES, αυτή η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διατροφική πρόσληψη φλαβονόλης συνδέθηκε σημαντικά με τους κινδύνους θνησιμότητας για τη νόσο Αλτσχάιμερ, τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις», ανέφεραν οι επιστήμονες της μελέτης και συμπλήρωσαν:

«Το αποτέλεσμα της έρευνάς μας διευκρίνισε τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης φλαβονόλης και της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και του κινδύνου θνησιμότητας από κάθε αιτία ξεχωριστά σε ένα δείγμα που αντιπροσωπεύει ολόκληρο το έθνος των μη νοσηλευόμενων πολιτών στις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Παρουσιάσαμε στοιχεία για τη λήψη φλαβονόλης ως ανεξάρτητο, πρακτικό, ποσοτικό και αξιόπιστο προγνωστικό παράγοντα της κατάστασης επιβίωσης από ασθένειες. Αυτό σημαίνει ότι είναι κατάλληλη για την υγεία και τη διαχείριση κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τους ασθενείς με καρκίνο».

«Τα ευρήματά μας έχουν πρακτική σημασία για τη δημόσια υγεία, επειδή η φλαβονόλη μπορεί να ληφθεί ως συμπλήρωμα κάνοντας τις καθημερινές διατροφικές τροποποιήσεις και τις διατροφικές συνήθειες καλύτερες», κατέληξαν οι επιστήμονες.

Τρόφιμα που περιέχουν φλαβονόλες

Το ερώτημα όλων, ωστόσο, είναι πού μπορούμε να βρούμε αυτές τις φλαβονόλες; Οι πρωτογενείς φλαβονόλες όπως η κερκετίνη, η καμπφερόλη, η μυρικετίνη και η ισοραμνετίνη είναι άφθονες στο τσάι, τα κρεμμύδια και τα μούρα.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης για το News Medical, ο Δρ. Sushama Chaphalkar, είπε: «Το πράσινο και το μαύρο τσάι είναι και τα δύο εξαιρετικές πηγές φλαβονολών. Όπως και τα βατόμουρα, τα οποία είναι γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονολών».

Όσον αφορά τα κρεμμύδια, συνέστησε την κόκκινη ποικιλία, η οποία είναι υψηλότερη σε φλαβονόλες σε σύγκριση με άλλες. Σύμφωνα με τον Δρ. Chaphalkar, άλλα τρόφιμα πλούσια σε φλαβανόλες περιλαμβάνουν:

  • Λάχανο
  • Μήλο
  • Κόκκινο κρασί
  • Ντομάτες
  • Μπρόκολο
  • Μαρούλι
  • Σταφύλια
Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top