Για πολλές γυναίκες, οι συχνές ουρολοιμώξεις είναι ένας από τους συχνότερους λόγους που πηγαίνουν στον γυναικολόγο.
Η λοίμωξη συνήθως εμφανίζεται κυρίως στην ουροδόχο κύστη και στην ουρήθρα (τον σωλήνα που βγάζει τα ούρα). Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί για να επηρεάσει και τα νεφρά. Ας δούμε τι λέει ο Δρ Alfred Murage Σύμβουλος Γυναικολόγος και Ειδικός Γονιμότητας στο standardmedia.co.ke
Στις γυναίκες, η ουρήθρα είναι πιο κοντή από ότι στους άνδρες. Αυτό διευκολύνει τα βακτήρια να φτάσουν στην ουροδόχο κύστη, καθιστώντας έτσι τις γυναίκες πιο επιρρεπείς σε ουρολοιμώξεις σε σύγκριση με τους άνδρες. Τα βακτήρια μπορούν εύκολα να ανέλθουν από το δέρμα, τον κόλπο και τον πρωκτό στην ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη.
Διάφοροι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ουρολοίμωξης, όπως:
- Το συχνό σεξ
- Η ατελής κένωση της ουροδόχου κύστης
- Ασθένειες όπως ο διαβήτης
- Ο κίνδυνος είναι επίσης αυξημένος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στην εμμηνόπαυση.
Πότε πρέπει να υποψιαστείτε ότι μπορεί να έχετε ουρολοίμωξη;
Ένα σημάδι είναι μια έντονη επιθυμία για ούρηση που δεν μπορείτε να καθυστερήσετε (ιατρικά αναφέρεται ως ειτακτική ανάγκη για ούρηση).
Καθώς τα ούρα ρέουν προς τα έξω, μπορεί να γίνει αισθητό ένα αίσθημα καύσου στην ουρήθρα. Μπορεί, επίσης, να υπάρχει κάποια ενόχληση στο κάτω μέρος της κοιλιάς ή στη λεκάνη. Τα ούρα μπορεί επίσης να είναι θολά και δύσοσμα.
Πυρετός, ρίγη, πόνος στην πλάτη, ναυτία και εμετός μπορεί να σημαίνουν μια σοβαρή λοίμωξη που μπορεί να έχει εξαπλωθεί στα νεφρά. Αυτό απαιτεί άμεση και επείγουσα θεραπεία.
Από τη στιγμή που υπάρχει υποψία ουρολοίμωξης, είναι σημαντικό να κάνετε κάποιες εξετάσεις για τη διάγνωση πριν από την έναρξη της θεραπείας. Θα σας ζητηθεί να δώσετε ένα δείγμα ούρων για μια απλή εξέταση που ονομάζεται ανάλυση ούρων. Περαιτέρω εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν την προσπάθεια εντοπισμού των συγκεκριμένων βακτηρίων που προκαλούν τη μόλυνση για τη χρήση του καταλληλότερου αντιβιοτικού.
Εάν υπάρχει υποψία σοβαρής λοίμωξης που αφορά τα νεφρά, μπορεί να σας ζητηθεί να κάνετε πρόσθετες εξετάσεις αίματος και απεικόνισης.
Η θεραπεία
Η θεραπεία για τις ουρολοιμώξεις είναι απλή και αποτελεσματική. Ο τύπος, η δόση και η διάρκεια της αντιβιοτικής θεραπείας είναι ανάλογες της περίπτωσης και της σοβαρότητας της λοίμωξης. Τα συμπτώματα υποχωρούν μέσα σε μία έως δύο ημέρες. Σοβαρές λοιμώξεις που έχουν επηρεάσει τους νεφρούς μπορεί να απαιτούν εισαγωγή στο νοσοκομείο και ενέσιμα αντιβιοτικά.
Στρατηγικές πρόληψης
Μπορείτε να ακολουθήσετε διάφορες στρατηγικές για να μειώσετε τις πιθανότητές σας να πάθετε ουρολοίμωξη. Διατηρήστε καλή υγιεινή των γεννητικών οργάνων πλένοντας προσεκτικά την περιοχή γύρω από τον κόλπο και τον πρωκτό καθημερινά. Αφού ουρήσετε ή ανοίξετε τα έντερα, σκουπίστε από μπροστά προς τα πίσω για να αποφύγετε τη διάδοση βακτηρίων γύρω από την ουρήθρα. Αδειάστε την ουροδόχο κύστη σας μόλις νιώσετε την επιθυμία, αν είναι δυνατόν. Επίσης, προσπαθήστε να αδειάσετε την κύστη πριν και μετά το σεξ. Το να πίνετε πολύ νερό βοηθά στην απομάκρυνση των βακτηρίων από το ουροποιητικό σας σύστημα. Εάν υποψιάζεστε λοίμωξη, λάβετε έγκαιρη εξέταση και θεραπεία.