Αλτσχάιμερ: Το συμπλήρωμα διατροφής που ενισχύει τη μνήμη και την υγεία του εγκεφάλου

Αλτσχάιμερ

Ένα συμπλήρωμα φυτικών ινών καθημερινά θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου σε άτομα άνω των 60 ετών σε μόλις 12 εβδομάδες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη έδειξε ότι η απλή και φθηνή προσθήκη στη διατροφή  πρεβιοτικών και φυτικών ινών που βοηθούν τα υγιή βακτήρια να αναπτυχθούν στο έντερο μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις σε τεστ μνήμης που σχετίζονται με πρώιμα σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Ωστόσο, τα συμπληρώματα – ινουλίνη και φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες (FOS) – βρέθηκαν να μην έχουν καμία επίδραση στη μυϊκή δύναμη κατά τη διάρκεια των τριών μηνών. Η πρώτη συγγραφέας Dr Mary Ni Lochlainn από το King’s College του Λονδίνου, δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε αυτές τις αλλαγές σε μόλις 12 εβδομάδες. Αυτό παρέχει τεράστια ελπίδα για την ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου και της μνήμης στον γηράσκοντα πληθυσμό. Το ξεκλείδωμα των μυστικών της σχέσης εντέρου-εγκεφάλου θα μπορούσε να προσφέρει νέες προσεγγίσεις για να ζούμε πιο υγιεινά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Ερευνητές  από το TwinsUK, το μεγαλύτερο μητρώο διδύμων ενηλίκων του Ηνωμένου Βασιλείου με έδρα το King’s College του Λονδίνου, εξέτασαν πώς η στόχευση στη μικροχλωρίδας -των μικροοργανισμών στα έντερα- θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο τόσο στην υγεία των μυών όσο και στη λειτουργία του εγκεφάλου. Στο πλαίσιο αυτό παρακολούθησαν 72 άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών που λάμβαναν είτε φακελάκια από ένα εικονικό συμπλήρωμα είτε το πραγματικό συμπλήρωμα κάθε μέρα για 12 εβδομάδες.

Όλοι στη μελέτη έκαναν επίσης ασκήσεις αντίστασης και λάμβαναν ένα συμπλήρωμα πρωτεΐνης που είχε ως στόχο τη βελτίωση της μυϊκής λειτουργίας. Αφού παρακολούθησαν την ομάδα εξ αποστάσεως μέσω βίντεο, διαδικτυακών ερωτηματολογίων και γνωστικών τεστ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το συμπλήρωμα ινών οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές στη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου (τα φιλικά βακτήρια).

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, υπήρξε μια ιδιαίτερη αύξηση στον αριθμό των ευεργετικών βακτηρίων, όπως το Bifidobacterium. Η ομάδα που έλαβε το συμπλήρωμα φυτικών ινών τα πήγε καλύτερα σε τεστ εγκεφαλικής λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένου του Paired Associates Learning test που είναι πρώιμος δείκτης για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, μαζί με τεστ χρόνου αντίδρασης και ταχύτητας επεξεργασίας.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτά τα μέτρα είναι σημαντικά για καθημερινές δραστηριότητες, όπως η κινητική λειτουργία  ή η αποτροπή μιας πτώσης. Η ανώτερη συγγραφέας Claire Steves, Καθηγήτρια Γήρανσης και Υγείας στο King’s College του Λονδίνου, δήλωσε: «Τα συμπληρώματα με φυτικές ίνες, οι οποίες είναι φθηνές και διαθέσιμες χωρίς ιατρική συνταγή, θα μπορούσαν να ωφελήσουν μια ευρεία ομάδα ανθρώπων σε αυτούς τους καιρούς που δεν έχουν χρήματα».

«Είναι επίσης ασφαλή και αποδεκτά. Το επόμενο καθήκον μας είναι να δούμε αν αυτές οι επιπτώσεις διατηρούνται για μεγαλύτερες περιόδους και σε μεγαλύτερες ομάδες ανθρώπων».

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top