Όσοι χρησιμοποιούν τις εφαρμογές γνωριμιών είναι αρκετά εξοικειωμένοι με το ghosting, την κατάσταση δηλαδή που κάποιος τερματίζει μια ρομαντική σχέση σταματώντας ξαφνικά κάθε επικοινωνία, χωρίς εξήγηση.
Μια δημοσκόπηση από το Forbes Health σε 5.000 άτομα διαπίστωσε ότι το 76% των συμμετεχόντων είτε είχαν κάνει είτε είχαν υποστεί ghosting ενώ βγήκαν ραντεβού. Αλλά το γεγονός ότι το ghosting είναι πλέον συνηθισμένο δεν καθιστά εύκολη την αντιμετώπισή του και το να προχωρήσει κάποιος μπροστά μπορεί να αισθάνεται αδύνατο μετά το ghosting.
Η Δρ. Roxy Zarrabi, ψυχολόγος στο Σικάγο, εξήγησε γιατί είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ξεπεράσει κανείς το ghosting.
Προκαλεί την αντίδραση του εγκεφάλου στο άγνωστο
Ο πρώτος λόγος είναι επειδή το να μην γνωρίζεις τον λόγο για τον οποίο κάποιος εξαφανίστηκε μπορεί να είναι πιο δύσκολο για τον εγκέφαλο να το καταλάβει, σε σύγκριση με το να ξέρεις την απάντηση. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με το άγνωστο, ο εγκέφαλός μας λαχταρά τη βεβαιότητα να μας προστατεύσει από πιθανούς κινδύνους.
Με άλλα λόγια, κάνουμε κύκλους και αναρωτιόμαστε τι συνέβη ή τι κάναμε λάθος. Η μη γνώση οδηγεί σε άγχος και μπορεί να μας οδηγήσει στο χειρότερο σενάριο.
«Μπορεί να βρεθείτε να επικεντρώνεστε σε περίεργες θεωρίες και να προσπαθείτε να βρείτε το άπιαστο κομμάτι του παζλ που λείπει για να φτάσετε στο κλείσιμο, το οποίο χρησιμεύει μόνο για να σας κάνει να αισθάνεστε χειρότερα και σας αποσπά την προσοχή από τα συναισθήματα θλίψης που πρέπει τελικά να επεξεργαστούμε για να προχωρήσουμε», λέει η Δρ. Zarrabi.
Είναι μορφή κοινωνικής απόρριψης και υπενθύμιση παλιότερων προβλημάτων
Το ghosting είναι μια μορφή κοινωνικής απόρριψης, πρόσθεσε. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι όταν κάποιος αισθάνεται απόρριψη, οι υποδοχείς πόνου στον εγκέφαλο ανάβουν στην ίδια περιοχή με αυτούς του σωματικού πόνου. Αυτό εξηγεί γιατί οι άνθρωποι που περνούν από έναν χωρισμό στον οποίο νιώθουν απόρριψη συχνά λένε ότι πονούν σωματικά.
Το ghosting είναι επίσης ιδιαίτερα επώδυνο επειδή μπορεί να ανοίξει ξανά ένα προηγούμενο ζήτημα εγκατάλειψης ή κάποια αρνητική πεποίθηση που έχετε για τον εαυτό σας ή τους άλλους.
Οι άνθρωποι που έχουν υπομείνει παραμέληση, προηγούμενη εγκατάλειψη, προδοσία ή απώλεια θα βρουν ιδιαίτερα δύσκολο να αντιμετωπίσουν το ghosting, είπε ο Δρ. Zarrabi, επειδή μπορεί να οδηγήσει σε παλιά περιστατικά και να τους κάνει να νιώσουν ότι ξαναζούνε τραύματα του παρελθόντος.
Εάν πιστεύετε ότι δεν είστε ερωτεύσιμοι ή ότι όλοι όσοι αγαπάτε θα φύγουν τελικά, το ghosting μπορεί να φαίνεται σαν να γίνονται πραγματικότητα οι χειρότεροι φόβοι σας, ακόμα κι αν το ghosting είναι πραγματικά αντανάκλαση του άλλου ατόμου και όχι εσάς.
Οδηγεί στην αυτο-κατηγορία και την αυτο-αμφιβολία
Ένας άλλος λόγος που το ghosting είναι επιβλαβές είναι επειδή μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να κατηγορήσουν τον εαυτό τους. Χωρίς άμεσα διαθέσιμες απαντήσεις, μπορεί να κοιτάξετε προς τα μέσα και να αρχίσετε να κατηγορείτε τον εαυτό σας. Ωστόσο, προειδοποίησε η Δρ. Zarrabi, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα μονοπάτι ατελείωτης απορίας και ταλαιπωρίας που μόνο θα επιδεινώσει τον πόνο σας και θα επιβαρύνει τη σχέση σας με τον εαυτό σας.
Το ghosting μπορεί επίσης να οδηγήσει σε άπειρη αυτοαμφιβολία. Αν το υποστείτε, είναι πιθανό να αρχίσετε να αναλύετε τις τελευταίες σας αλληλεπιδράσεις με αυτό το άτομο και να βλέπετε τις συνομιλίες με διαφορετικό πρίσμα.
«Μπορεί να αρχίσετε να αμφισβητείτε την πραγματικότητά σας, συμπεριλαμβανομένης της δικής σας κρίσης και ποια σημάδια μπορεί να έχετε χάσει. Αυτές οι ερωτήσεις μπορούν γρήγορα να μετατραπούν σε έναν ανθυγιεινό μηρυκασμό που σας εμποδίζει να προχωρήσετε», καταλήγει ο Δρ. Zarrabi.