Από την πρόωρη εκσπερμάτιση, την απώλεια της λίμπιντο, τη στυτική δυσλειτουργία και το ροχαλητό (που μπορεί επίσης να επηρεάσει την ερωτική ζωή), τα σεξουαλικά προβλήματα δεν είναι ζωτικής σημασίας μόνο για τους άνδρες, αλλά και για τις συντρόφους τους.
Για τον λόγο αυτό, οι ειδικοί επιχειρούν να αποκωδικοποίησουν τα δύο πιο κοινά σεξουαλικά προβλήματα των ανδρών και να καταρρίψουν τα ταμπού, συζητώντας σχετικά με τις αιτίες αλλά και τις διαθέσιμες θεραπείες.
Στυτική δυσλειτουργία
Λίγοι άνδρες, αν υπάρχουν, θα τα βγάλουν πέρα στη ζωή χωρίς να υποστούν κάποια δυσάρεστη αποτυχία στο κρεβάτι. Το NHS εκτιμά ότι περίπου οι μισοί άνδρες ηλικίας 40 έως 70 ετών εμφανίζουν κάποιο βαθμό στυτικής δυσλειτουργίας. Τα αίτια μπορεί να είναι τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά, αλλά, σε κάθε περίπτωση, λέει η ειδικός στο σεξ και τις σχέσεις Victoria Lehmann, «το σώμα σου προσπαθεί να σου πει κάτι – και πρέπει να ακούσεις».
Η περιστασιακή έλλειψη απόδοσης συχνά αποδίδεται στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ -δρα ως καταθλιπτικό- ωστόσο, η συχνή στυτική δυσλειτουργία, μπορεί να είναι σημάδι σοβαρών υποκείμενων προβλημάτων υγείας, λέει ο Mike Kirby. καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Hertfordshire.
«Γι’ αυτό είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό», λέει. «Οι άντρες είναι πολύ κακοί σε αυτό. Η έρευνα δείχνει ότι μόνο δύο στους δέκα θα αναζητήσουν ιατρική βοήθεια με τη στυτική δυσλειτουργία. Είναι κάτι φαλλοκρατικό και, φυσικά, υπάρχει πολλή αμηχανία».
Αλλά το να μιλάμε για την «αποτυχία» θα μπορούσε να σώσει τη ζωή ενός άνδρα. «Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να προκληθεί από αγγειακή νόσο, οπότε η συζήτηση με το γιατρό μπορεί να τον ειδοποιήσει για το γεγονός ότι μπορεί να έχει υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλό σάκχαρο αίματος ή υψηλή χοληστερόλη», προσθέτει.
Σε μια μελέτη με επικεφαλής τον καθηγητή Kirby και που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Clinical Practice το 2007, επτά στους δέκα άνδρες καρδιοπαθείς είχαν προβλήματα στύσης έως και πέντε χρόνια πριν από την καρδιακή προσβολή, αλλά λίγοι αναζήτησαν βοήθεια.
Μια πιο πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία μεταξύ 40 και 49 ετών έχουν 50 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακό επεισόδιο. Τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν το πέος μπορούν να μπλοκαριστούν από εναποθέσεις λίπους με τον ίδιο τρόπο όπως εκείνα που μεταφέρουν αίμα από και προς την καρδιά.
Η διαφορά είναι ότι οι στεφανιαίες αρτηρίες έχουν διάμετρο περίπου 25 χιλιοστά, ενώ αυτές στο πέος είναι μικροσκοπικές -περίπου 2 χιλιοστά- καθιστώντας το ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης προτού προκαλέσουν βλάβη στην καρδιά.
Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί επίσης να προκληθεί από τη χαμηλή τεστοστερόνη, που συχνά συνδέεται με το υπερβολικό βάρος. Το κοιλιακό λίπος παράγει τοξίνες που «απενεργοποιούν» αποτελεσματικά την παραγωγή της ορμόνης, ενώ το σωματικό λίπος μετατρέπει την τεστοστερόνη στη γυναικεία ορμόνη οιστρογόνο, γι’ αυτό και οι άνδρες παθαίνουν γυναικομαστία, λέει ο καθηγητής Kirby.
Η τεστοστερόνη παίζει επίσης ζωτικό ρόλο στη διατήρηση των κύριων οργάνων, όπως η καρδιά, τα νεφρά και ο εγκέφαλος. Γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να παίρνετε στα σοβαρά τη στυτική δυσλειτουργία. Αλλά μην στραφείτε σε συμπληρώματα τεστοστερόνης χωρίς προηγουμένως να επισκεφτείτε έναν ενδοκρινολόγο και να ελέγξετε τα επίπεδα στο αίμα σας, καθώς αυτά μπορεί να είναι δυνητικά επιβλαβή, λέει ο Tet Yap, χειρουργός ουρολόγος στο St George’s Hospital του Λονδίνου.
Κατά ειρωνικό τρόπο, προειδοποιεί, η υπερβολική τεστοστερόνη μπορεί να σας καταστήσει υπογόνιμο, καθώς καταστέλλει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Άλλες παρενέργειες περιλαμβάνουν την ακμή και τον πρησμένο ιστό του μαστού. Οι ασθενείς που λαμβάνουν την ορμόνη από γιατρό παρακολουθούνται, καθώς μπορεί επίσης να έχουν υψηλά επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο θρόμβων.
Πρόωρη εκσπερμάτιση
Η πρόωρη εκσπερμάτιση ορίζεται ως αυτή που συμβαίνει μέσα σε ένα λεπτό ή λιγότερο, σύμφωνα με τη Διεθνή Εταιρεία Σεξουαλικής Ιατρικής. Αν και σχετίζεται με υπερβολικά ανυπόμονους νεαρούς άνδρες, η πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί να επηρεάσει άντρες όλων των ηλικιών και να προκαλέσει μεγάλη αγωνία.
«Συχνά οι άνδρες με πρόωρη εκσπερμάτωση χάνουν τις συντρόφους τους», λέει ο Mike Kirby, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Hertfordshire. Αποτελεί ένα από τα πιο κοινά σεξουαλικά προβλήματα -περίπου το 30% των ανδρών θα το αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή. Μπορεί να έχει γενετικά ή ψυχολογικά αίτια.
Πρώιμες εμπειρίες, όπως το σεξ μιας βραδιάς ή ο φόβος ανακάλυψης, μπορεί να οδηγήσουν σε ένα μοτίβο. Το άγχος που προκαλείται από προβλήματα σχέσεων μπορεί επίσης να είναι μια αιτία: οι σεξουαλικά απαιτητικοί σύντροφοι, οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες και η έλλειψη επικοινωνίας και εμπιστοσύνης μπορούν όλα να παίξουν το ρόλο τους.
Η Victoria Lehmann προτρέπει τα ζευγάρια να αναζητήσουν βοήθεια μαζί καθώς λέει ότι τα αποτελέσματα είναι σχεδόν πάντα καλύτερα.
Υπάρχουν φυσικές λύσεις -η Ένωση Σεξουαλικών Συμβουλών συνιστά μια άσκηση «έναρξης-τερματισμού», η οποία περιλαμβάνει διέγερση του πέους μέχρι λίγο πριν από το σημείο εκσπερμάτισης, στη συνέχεια διακοπή και αναμονή έως και 60 δευτερόλεπτα πριν ξεκινήσει ξανά. Αυτό πρέπει να επαναλαμβάνεται τρεις ή τέσσερις φορές πριν από την εκσπερμάτιση και μπορεί να γίνεται τακτικά για αρκετές εβδομάδες.
Μια άλλη λύση είναι τα σπρέι χωρίς ιατρική συνταγή για την απευαισθητοποίηση της κεφαλής του πέους. Πολλά περιέχουν το αναισθητικό λιδοκαΐνη, το οποίο εφαρμόζεται λίγα λεπτά πριν την ερωτική επαφή.
Οι γιατροί μπορούν επίσης να συνταγογραφήσουν έναν εκλεκτικό αναστολέα επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI), ένα αντικαταθλιπτικό το οποίο, σε χαμηλότερες δόσεις από ό,τι χρησιμοποιείται για την κατάθλιψη, επιβραδύνει τα νεύρα που προκαλούν την εκσπερμάτωση. Ωστόσο, οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν αύξηση βάρους και χαμηλή λίμπιντο. Το 2013, η δαποξετίνη, ένας SSRI βραχείας δράσης έγινε το πρώτο φάρμακο που έλαβε άδεια στο Ηνωμένο Βασίλειο για την πρόωρη εκσπερμάτωση.
Λειτουργεί σαν αντικαταθλιπτικό αλλά πιο γρήγορα και πρέπει να λαμβάνεται μία ή δύο ώρες πριν το σεξ. Η χειρουργική επέμβαση στον προστάτη ή στην ουροδόχο κύστη ή ένας τραυματισμός του νωτιαίου μυελού μπορεί να οδηγήσει σε ανάδρομη εκσπερμάτιση, όπου το σπέρμα στέλνεται προς τα πίσω στην ουροδόχο κύστη.
Όπως και σε μια «ξηρή» εκσπερμάτιση, τα ούρα που βγαίνουν μετά το σεξ μπορεί να είναι θολά. Δεν υπάρχει πόνος, αλλά η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα. Μπορεί επίσης να προκληθεί από διαβήτη ή φάρμακα για την αρτηριακή πίεση.