Οι 10 εντολές της δερματολόγου που θα σας προστατέψουν από τον ήλιο

αντηλιακό και προστασία

Παρόλα τα τερτίπια του καιρού, το καλοκαίρι είναι εδώ και επίσημα πλέον. Πώς το αντηλιακό μπορεί να προστατέψει την επιδερμίδα μας από τις δυσάρεστες συνέπειες της καθημερινής έκθεσης στις ακτίνες UV; Η δρ Κατερίνα Λαμπρινοπούλου Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος μας απαντά.

 

Το καλοκαίρι είναι εδώ, η θερμοκρασία ανεβαίνει παρά τα σκαμπανεβάσματα του καιρού και ο ήλιος, ακόμη και όταν έχει συννεφιά απειλεί το δέρμα μας. Μαζί με τη θερμοκρασία είναι απαραίτητο να πάρετε μέτρα προστασίας απέναντι στον ήλιο.

Πριν εξορμήσετε στις παραλίες πρέπει να γνωρίζετε κάποια πράγματα για το αντηλιακό και πώς να προστατέψετε τον εαυτό σας, αλλά και τα παιδιά σας ώστε η έκθεση στον ήλιο να μην έχει δυσάρεστα απρόοπτα. Οι βλαβερές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας έχουν και μακροπρόθεσμες συνέπειες στο δέρμα και την υγεία μας.

Οι 10 εντολές της αντηλιακής προστασίας

1 Επιλέξτε αντιηλιακό ανάλογα με την ηλικία, τον τύπο του δέρματος, τον φωτότυπο, δηλαδή το χρώμα του δέρματος σας και τις δραστηριότητες σας.

2 Μην χρησιμοποιείτε αντιηλιακό σε παιδιά κάτω των 6 μηνών και μην τα εκθέτετε  στον ήλιο. Από 6 μηνών και πάνω για τα παιδιά προτιμήστε παιδικά αντιηλιακά με SPF 50+.

4 Προτιμήστε αντιηλιακό με SPF50+ εάν έχετε ανοιχτόχρωμο δέρμα, ενώ για τα πιο σκούρα το SPF30 είναι αρκετό.

5 Εάν έχετε λιπαρό δέρμα ή και με ακμή είναι προτιμότερα προϊόντα σε μορφή γέλης ή λοσιόν. Για τα κανονικά και ξηρά οι κρέμες, ενώ για τα ευαίσθητα ή αυτά που εμφανίζουν αλλεργίες τα αντιηλιακά με φυσικά φίλτρα.

6 Στην πόλη χρησιμοποιείτε αντιηλιακά με χημικά φίλτρα για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, ενώ στην παραλία ή αν κάνετε σπορ τα αντιηλιακά που περιέχουν φυσικά φίλτρα μόνα τους ή σε συνδυασμό με χημικά για να είναι ανθεκτικά στο νερό και στον ιδρώτα.

7 Ανανεώνετε το αντιηλιακό σας κάθε φορά που βγαίνετε από τη θάλασσα, αν ιδρώνετε κάθε 2 ώρες, ενώ αν είστε σε δροσερό μέρος κάθε 4 ώρες.

8 Διαβάζετε τον ακριβή δείκτη που αναγράφεται πάνω στη συσκευασία και για τις δύο ακτινοβολίες (UVA και UVB).

9 Μην ξεχνάτε κάποια σημεία: Όπως π.χ. τα χείλη! Εφαρμόζετε αντιηλιακό σε μορφή πομάδας ή γέλης, ενώ στη μύτη και τα αυτιά αντιηλιακό με φυσικά φίλτρα. Όταν υπάρχει αραίωση στο τριχωτό της κεφαλής, τότε βάζετε αντιηλιακό σε σπρέι. Η ποσότητα επίσης είναι πολύ σημαντική ώστε να προσφέρει το αντιηλιακό την προστασία που υπόσχεται. Έτσι για πρόσωπο, λαιμό και άνω μέρος των χεριών χρειάζεται ποσότητα ίση με δύο κουταλάκια του γλυκού, περίπου δηλ. τη διπλάσια ποσότητα από την ενυδατική μας κρέμα.

10 Μη χρησιμοποείτε αντιηλιακό από το προηγούμενο καλοκαίρι και φροντίστε αυτά που χρησιμοποιείτε να τα φυλάσσετε σε δροσερό μέρος.

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Scroll to Top