Μια απλή τεχνική αυτοφροντίδας – Τη συστήνει διάσημος ψυχολόγος

τεχνική αυτοφροντίδας

Εάν θέλετε να βελτιώσετε τη ζωή σας δοκιμάστε αυτήν την απλή τεχνική αυτοφροντίδας που συστήνει ο ψυχολόγος Thomas Doherty, PsyD.

 

Όλοι γνωρίζουμε ότι η αυτοφροντίδα είναι σημαντική. Όταν φροντίζουμε τον εαυτό μας στέλνουμε το μήνυμα ότι αξίζουμε τον χρόνο και την προσπάθεια. Ωστόσο, κατά κάποιο τρόπο, εξακολουθεί να είναι δύσκολο να αφιερώσουμε χρόνο σε εμάς.

Αν μπορούσατε να εντάξετε μόνο μία τεχνική αυτοφροντίδας στο πρόγραμμά σας, ποια θα ήταν αυτή; Ο Δρ Thomas J. Doherty, ψυχολόγος, που ειδικεύεται στην εφαρμογή μιας περιβαλλοντικής προοπτικής στην ψυχική υγεία και ευεξία και ασκεί συμβουλευτική σχετικά με την κλιματική αλλαγή, την υγεία και την ευημερία σε ομάδες και οργανισμούς, συστήνει μια απλή τεχνική αυτοφροντίδας.

Τα είδη της αυτοφροντίδας

  • Συναισθηματική αυτοφροντίδα, όπως το να λέτε «όχι» σε πράγματα που προκαλούν περιττό άγχος, να δίνετε στον εαυτό σας την άδεια να κάνετε ένα διάλειμμα ή να οργανώσετε ένα ραντεβού για καφέ με έναν φίλο.
  • Η σωματική αυτοφροντίδα, όπως η προτεραιότητα στον ύπνο, η υιοθέτηση μιας άσκησης την οποία μπορείτε να ακολουθήσετε ή η επιλογή υγιεινών και θρεπτικών τροφών έναντι των εξαιρετικά επεξεργασμένων.
  • Πνευματική αυτοφροντίδα, όπως το να περνάτε χρόνο στη φύση, να διαλογίζεστε, να ενσωματώνετε τακτικές πράξεις καλοσύνης στην ημέρα σας ή να κρατάτε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης.

Τα οφέλη της αυτοφροντίδας

Τα οφέλη του να φροντίζουμε τον εαυτό μας δεν περιορίζονται μόνο σε αφρόλουτρα, μασάζ και γιόγκα. Φροντίδα του εαυτού δεν σημαίνει αναζήτηση άνεσης. Αντίθετα, περιλαμβάνει την εκμάθηση πώς να νιώθετε άνετα όταν νιώθετε άβολα. Η αυτοφροντίδα:

1. Μειώνει το στρες

Η αυτοφροντίδα αποκαθιστά και ανανεώνει το σώμα και το μυαλό σας. Ως εκ τούτου, λειτουργεί ως επαναφορά — δίνοντάς σας ενέργεια για να το επαναλάβετε. Ένα σημαντικό όφελος της αυτοφροντίδας είναι ότι μπορεί να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε το καθημερινό σας πρόγραμμια για να είναι η μέρα σας λιγότερο αγχωτική.

2. Αυξάνει το κίνητρό σας

Ένας λόγος για την έλλειψη κινήτρων είναι η ακατάλληλη φροντίδα για τον εαυτό σας. Οι σωστές συνήθειες αυτοφροντίδας λειτουργούν ως δίχτυ ασφαλείας, δίνοντας σας μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και πρωτοβουλία να αναλάβετε περισσότερα ρίσκα. Αποκαθιστά την ενέργειά σας και βελτιώνει τη διάθεσή σας, κάνοντάς σας πολύ πιο έτοιμους να αντιμετωπίσετε την ημέρα.

3. Παρέχει ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής

Οδηγεί σε καλύτερη ποιότητα σχέσεων και κάνει τον χρόνο που περνάτε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα ανεκτίμητο. Μπορείτε να συνδεθείτε καλύτερα με τους αγαπημένους σας καθώς γίνεστε πιο ευτυχισμένοι και υγιείς. Περιλαμβάνει επίσης να είστε ειλικρινείς κατά τη λήψη αποφάσεων και να γνωρίζετε τις αξίες σας.

Στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, δίνουμε συχνά προτεραιότητα στο ένα έναντι του άλλου και το αντίστροφο. Η αυτοφροντίδα είναι αυτή που εξισορροπεί τη ζυγαριά.

4. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Η τακτική άσκηση και η καλή διατροφή είναι ζωτικά μέρη της αποτελεσματικής αυτοφροντίδας. Σας εκπαιδεύει να διατηρείτε και να ελέγχετε τη σωματική σας υγεία. Έτσι, το ανοσοποιητικό σας σύστημα γίνεται πιο υγιές και είστε λιγότερο επιρρεπείς σε λοιμώξεις. Η αυτοφροντίδα σας αναζωογονεί. Η χαλάρωση και, το πιο σημαντικό, το να γνωρίζουμε πότε να χαλαρώνουμε είναι απαραίτητο για την αυτοφροντίδα. Οι πρακτικές για καλύτερη υγεία περιλαμβάνουν γιόγκα, άσκηση και διαλογισμό.

5. Σας δίνει ικανοποίηση από τη ζωή

Η αυτοφροντίδα δεν διατηρεί μόνον την υγεία σας. Έχει επίσης να κάνει με τη διασκέδαση ενώ επιδιώκει έναν πιο αισιόδοξο τρόπο ζωής. Όπως υποδηλώνει ο όρος, η ικανοποίηση από τη ζωή αναφέρεται στο να είστε ευχαριστημένοι με τη ζωή σας. Καθώς αποκτάτε μεγαλύτερη επίγνωση του εαυτού σας και προγραμματίζετε καλύτερα τις μέρες σας, η ικανοποίηση από τον εαυτό σας σίγουρα θα αυξάνεται. Αυτό οδηγεί σε μια πιο θετική στάση και σας κάνει πιο ευγνώμονες.

6. Οδηγεί στην επιτυχία

Όπως αναφέραμε και στην αρχή, η αυτοφροντίδα απαιτεί προγραμματισμό. Απαιτεί επίσης να σκεφτείτε για το τι λειτουργεί καλύτερα στη χαλάρωση σας και τι σας κουράζει. Έτσι γίνεστε πιο αποτελεσματικοί και θα έχετε περισσότερη ενέργεια, αυτογνωσία και καλύτερη σωματική υγεία. Όλα αυτά είναι βασικοί παράγοντες για την επιτυχία και την ευεξία σας.

7. Μειώνει τον κίνδυνο προβλημάτων ψυχικής υγείας

Όπως ίσως έχετε μαντέψει μέχρι τώρα, η αυτοφροντίδα βελτιώνει την ψυχική σας υγεία μειώνοντας το άγχος και παρέχοντας κίνητρα. Ωστόσο, κάνει πολύ περισσότερα. Μειώνει τον κίνδυνο διαφόρων διαταραχών ψυχικής υγείας. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν την κατάθλιψη και το άγχος. Και σας βοηθά να προσδιορίσετε τι είναι καλό για την ψυχική σας υγεία.

Η τεχνική αυτοφροντίδας: Η διόρθωση της πυραμίδας

“Μου αρέσει να χρησιμοποιώ μια άσκηση που ονομάζω “διόρθωση της πυραμίδας”. Τα τελευταία δύο χρόνια, πολλοί από τους ασθενείς μου με έχουν δει να νιώθω πραγματικά συγκλονισμένος. Η κοινωνική δικαιοσύνη, η οικονομία, η πολιτική, η κλιματική αλλαγή, το βάρος του κόσμου – όλα έμοιαζαν σαν μια μεγάλη ανάποδη πυραμίδα που δεσπόζει πάνω μας. Όλα αυτά ήταν ισορροπημένα και βαλμένα σε μία βάση” λέει ο Δρ Thomas J. Doherty και προτείνει τη διόρθωση της πυραμίδας, μια εξαιρετική τεχνική αυτοφροντίδας.

Τι να κάνετε

Αναποδογυρίστε τη ζωή σας! Το νέο πλαίσιο είναι να αναστρέψετε την πυραμίδα των αναγκών σας ώστε να έχουν σταθερή βάση. Η ζωή είναι μεγάλη, υπάρχουν πολλά που πρέπει να δουλέψετε. Εάν φροντίζετε να έχετε μια ασφαλή βάση με την πάροδο του χρόνου θα είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε ό,τι συμβαίνει στην κορυφή της πυραμίδας.

Φανταστείτε τα τούβλα της βάσης, το θεμέλιο της αυτοφροντίδας: Ποιες υγιεινές συμπεριφορές επιλέγετε για να είστε ο καλύτερος εαυτός σας; Καλύτερος ύπνος, ισορροπημένη διατροφή, τακτική άσκηση, κοινωνική υποστήριξη. Μερικά είναι μοναδικά για εσάς: Κάνοντας τέχνη, εξασκώντας την πνευματικότητά σας. Κάποια συμβαίνουν καθημερινά, άλλα περιστασιακά. Στο τέλος κάθε μέρας, σχεδιάστε την πυραμίδα σας και σκεφτείτε αν έχετε τοποθετήσει αρκετά από τα τούβλα σας, ώστε η βάση να είναι σταθερή.

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Scroll to Top